Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) ενέκρινε ομόφωνα στην συνεδρίαση του τις οριστικές μελέτες για την εγκατάσταση εναέριου αναβατορίου (τελεφερίκ) στο Κάστρο της Μονεμβασιάς.
Το έργο αυτό έχει ως στόχο τη σύνδεση της Κάτω με την Άνω Πόλη, διευκολύνοντας την πρόσβαση για όλους και κυρίως των ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου
Το αναβατόριο θα διαθέτει δύο καμπίνες, καθεμία με χωρητικότητα 15 ατόμων ή δύο αμαξιδίων ΑμεΑ με συνοδούς, ή ένα φορείο ασθενοφόρου.
Θα υπάρχουν δύο σταθμοί (άνω και κάτω) και ένας μόνο πυλώνας, ο οποίος θα τοποθετηθεί πίσω από το τείχος της Άνω Πόλης, ώστε να μην είναι ορατός από την ξηρά.
Τα κτίρια των σταθμών αναχώρησης και άφιξης είναι απόλυτα εναρμονισμένα με τις αρχές προστασίας του μνημείου και συγκεκριμένα ο σταθμός αφετηρίας είναι υπόσκαφος χωρίς οπτική ρύπανση.
Η απόσταση μεταξύ των σταθμών θα είναι περίπου 155 μέτρα, και το σύνολο του έργου θα είναι ορατό μόνο από τη θάλασσα.
Η αρχική πρόβλεψη για κατασκευή αναβατορίου εγκαταλείφθηκε, καθώς κρίθηκε ότι θα ήταν πιο παρεμβατική, απαιτώντας υποστηρικτική κατασκευή κατά μήκος του βράχου της Μονεμβασιάς.
Το έργο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από το Υπουργείο Πολιτισμού με προϋπολογισμό 5.766.000 ευρώ και υλοποιείται με Προγραμματική Σύμβαση του Υπουργείου με τον Δήμο Μονεμβασίας και τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Πάρνωνα. Περιλαμβάνει τρία υποέργα: Την προμήθεια και εγκατάσταση του αναβατορίου, τη διαμόρφωση δικτύου διαδρομών περιήγησης στην Άνω Πόλη με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης την 31/12/2025.
Καταρρίφθηκαν πλήρως όσα είχαν δει το φως της δημοσιότητας για φαραωνικές κατασκευές τετραώροφα κτίρια και τεράστιους πυλώνες μετά την παρουσίαση των οριστικών αρχιτεκτονικών μελετών.
Κατά τη συζήτηση διατυπώθηκαν αντιρρήσεις από ορισμένους κατοίκους και φορείς, οι οποίοι εκφράζουν ανησυχίες για την αλλοίωση του τοπίου και την αισθητική του μνημείου.
Ο Δήμαρχος Μονεμβασίας Ηρακλής Τριχείλης εμφανώς ικανοποιημένος από την εξέλιξη, καλεί δημόσια τους κατοίκους αυτούς και τους φορείς να συστρατευτούν με την συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων και φορέων της περιοχής για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για το μέλλον της περιοχής.
Το έργο αυτό αποτελεί τμήμα μιας τριλογίας για την προστασία, διαχείριση και ανάπτυξη της Καστροπολιτείας της Μονεμβασιάς, προϊόν της συνεργασίας του Δήμου και του Υπουργείου Πολιτισμού όπου το Μουσείο Γιάννη Ρίτσου ολοκληρώθηκε πρόσφατα και ακολουθούν ο φωτισμός του Βράχου και το Τελεφερίκ.
Παράλληλα εκπονείται από το ΕΜΠ το ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης του μνημείου που καλύπτει επιστημονικά το τρίπτυχο προστασία, διαχείριση και ανάπτυξη.