Μαύρες σημαίες ύψωσαν στα σκάφη τους οι επαγγελματίες παράκτιοι αλιείς στο Ναύπλιο, συμμετέχοντας στην πανελλαδική απεργία του κλάδου που πραγματοποιηείται σήμερα, Τετάρτη 2 Απριλίου.
Οι ψαράδες από σημέρα στις 10 το πρωί, απέχουν από το ψάρεμα, απαιτώντας άμεσες λύσεις για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τα οποία, όπως τονίζουν, απειλούν την επιβίωσή τους.
Υποχρεωτική ζύγιση χωρίς στεγασμένους χώρους και λιμάνια
Η βασική αιτία της διαμαρτυρίας είναι η εφαρμογή ευρωπαϊκού κανονισμού που επιβάλλει την υποχρεωτική ζύγιση των αλιευμάτων κατά την εκφόρτωση στο λιμάνι. Μιλώντας στον anagnostis, ο πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Αλιέων Δήμου Ναυπλίου «Ο Αργολικός», Ανδρέας Μπικάκης ανέφερε ότι ο συγκεκριμένος νόμος ισχύει από το 2011, αλλά τώρα επιχειρείται η αυστηροποίησή του, χωρίς να υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές.
«Δεν υπάρχουν στεγασμένοι χώροι για τις ζυγαριές, ούτε το κατάλληλο προσωπικό για να εποπτεύσει τη διαδικασία. Τα λιμάνια μας είναι σε κακή κατάσταση, ενώ οι λιμενικές αρχές είναι υποστελεχωμένες ή, σε κάποιες περιπτώσεις, καταργημένες, όπως στο Τολό», επισημαίνει ο κ. Μπικάκης.
Η διαδικασία ζύγισης απαιτεί να γίνεται παρουσία των λιμενικών αρχών και να καταγράφεται σε έντυπα που πρέπει να διατηρούνται για τρία χρόνια. Ωστόσο, οι αλιείς τονίζουν πως κάτι τέτοιο είναι πρακτικά αδύνατο, ειδικά τους θερινούς μήνες, όταν οι υψηλές θερμοκρασίες κάνουν την άμεση ψύξη των αλιευμάτων απαραίτητη.
Αποκλείονται από επιδοτήσεις γιατί φαίνεται οτι υπεραλιεύουν, χωρίς να ισχύει
Ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα είναι η υποχρέωση εγκατάστασης συσκευής εντοπισμού θέσης (VMS) σε όλα τα αλιευτικά σκάφη κάτω των 10 μέτρων από την 1η Ιανουαρίου 2026. Παρότι η προμήθεια και εγκατάσταση της συσκευής είναι 100% επιδοτούμενη για πέντε χρόνια, οι ψαράδες ανησυχούν για τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα.
«Το σύστημα καταγραφής θα δείχνει ποια σκάφη εργάζονται και ποια όχι, με αποτέλεσμα οι αλιείς να αποκλείονται από επιδοτήσεις, καθώς φαίνεται ότι υπεραλιεύουν, κάτι που δεν ισχύει», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του σωματείου.
Όπως επισήμανε ο κ. Μπικάκης, ο οποίος από το 2019, έχει στραφεί στον εναλλακτικό τουρισμό, προσφέροντας στους επισκέπτες εμπειρίες γύρω από την παραδοσιακή αλιεία, τοπικές γαστρονομικές παραδόσεις και βουτιές σε κρυφές παραλίες, το Υπουργείο, παρά τις προσπάθειες των αλιέων να εκσυγχρονίσουν τα σκάφη και τις μηχανές τους, τους απέκλεισε από τις επιδοτήσεις, καθώς το σύστημα τους κατατάσσει στους «υπεραλιευτές».
Το μέλλον της ελληνικής αλιείας βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, με τους ψαράδες να δίνουν τη δική τους μάχη για να μην οδηγηθεί ο κλάδος τους σε αφανισμό.