Επιμελητήριο Αργολίδας: Δικαστικές εξελίξεις υπέρ Βασιλόπουλου

Παράνομες οι ρυθμίσεις οφειλών σύμφωνα με το Διοικητικό Πρωτοδικείο Ναυπλίου – Τι στοιχεία ζητά το Δικαστήριο από το Επιμελητήριο Αργολίδας.
Θοδωρής Βασιλόπουλος

Δικαστικές εξελίξεις υπάρχουν στο θέμα των εκλογών του Επιμελητηρίου Αργολίδας, καθώς το Διοικητικό Πρωτοδικείο Ναυπλίου με την απόφασή του (56/12-3-2025) δικαίωσε την προσφυγή του Θοδωρή Βασιλόπουλου και της παράταξης «Αναπτυξιακή Δύναμη», κρίνοντας παράνομες τις ρυθμίσεις οφειλών που επέτρεψαν τη συμμετοχή συγκεκριμένων μελών στην εκλογική διαδικασία.

Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια της κρίσης του Συμβουλίου της Επικρατείας (29/2025), το οποίο είχε ήδη αναγνωρίσει τη σύνδεση της ρύθμισης των οφειλών με τη νομιμότητα της εκλογικής διαδικασίας και είχε παραπέμψει την υπόθεση στο Διοικητικό Δικαστήριο για περαιτέρω διερεύνηση.

Τι ζητά το Δικαστήριο από το Επιμελητήριο Αργολίδας

Η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ναυπλίου χαρακτηρίζει παράνομη τη διαδικασία ρύθμισης οφειλών, μέσω της οποίας με ένα ποσό μόλις 11 ευρώ, αρκετά μέλη που δεν δικαιούνταν να ψηφίσουν εντάχθηκαν στους εκλογικούς καταλόγους.

Το δικαστήριο διέταξε το Επιμελητήριο Αργολίδας να προσκομίσει στοιχεία που θα αποκαλύψουν:

  • Ποιοι υποψήφιοι ρύθμισαν οφειλές και συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία.
  • Με ποιους συνδυασμούς συμμετείχαν και αν τελικά εξελέγησαν.
  • Τον αριθμό των ψήφων που έλαβαν οι υποψήφιοι που επωφελήθηκαν από τη ρύθμιση.
  • Τον επιμερισμό των ψήφων ανά τμήμα του Επιμελητηρίου (Εμπορικό, Μεταποιητικό, Υπηρεσιών).

Θ. Βασιλόπουλος: «Η δικαίωση ήρθε, θα διασφαλίσουμε τη διαφάνεια»

Ο επικεφαλής της «Αναπτυξιακής Δύναμης», Θοδωρής Βασιλόπουλος, δήλωσε ότι η απόφαση αποτελεί πλήρη επιβεβαίωση των καταγγελιών που είχαν γίνει πριν τις εκλογές.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Επιμελητηριακής παράταξης:

«Μας είπαν πικρόχολους παράφρονες. Μας είπανε φωνακλάδες κινδυνολόγους. Μας είπανε συκοφάντες. Τελικά αποδείχθηκε ότι είχαμε δίκιο!!!

Πριν από τις εκλογές είχαμε καταγγείλει ως παράταξη τις πρωτοφανείς αποφάσεις πρώτα της Διοικητικής Επιτροπής και στη συνέχεια της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Αργολίδας να προβούν σε ρύθμιση οφειλών που επέτρεψε την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους μελών του Επιμελητηρίου που κανονικά δεν θα δικαιούνταν να ψηφίσουν. Έτσι, με ένα μικρό ποσό 11 ευρώ οικοδομήθηκε και διασφαλίσθηκε η νέα πλειοψηφία στα όργανα του Επιμελητηρίου Αργολίδας. Με περισσή αλαζονεία παραμερίσθηκαν οι αντιρρήσεις μας από την πλειοψηφία και οι ενστάσεις μας απορρίφθηκαν από την ελεγχόμενη, όπως απεδείχθη, από αυτήν Εκλογική Επιτροπή.

Όλα μεθοδεύθηκαν με καταπάτηση των καθοριζομένων στον νόμο προθεσμιών, ώστε να ματαιωθεί η όποια πιθανότητα έγκαιρης και αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας. Πράγματι, προσφύγαμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτηση ακυρώσεως. Διεξήχθησαν οι εκλογές, γνωρίζοντας που στηριζόταν ο υποτιθέμενος θρίαμβος των αντιπάλων μας προσφύγαμε με ένσταση κατά των εκλογών στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Ναυπλίου. Και πάλι πόσες ειρωνείες και κοροϊδίες ακούσαμε…

Ήλθε όμως η δικαίωση: Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε με την 29/2025 Απόφαση του Συμβουλίου του Γ΄ Τμήματος στο πλαίσιο της νέας διαδικασίας εκδικάσεως αιτήσεων ακυρώσεως ότι οι αποφάσεις για την ρύθμιση των οφειλών συνδέονται άμεσα με την εκλογική διαδικασία στο Επιμελητήριο και παρέπεμψε την υπόθεση για να εκδικαστεί στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Ναυπλίου στο πλαίσιο της ενστάσεως μας. Με την 56/12-3-2025 Απόφασή του το Διοικητικό Πρωτοδικείο Ναυπλίου απέρριψε όλες τις δικονομικές ενστάσεις των αντιπάλων μας, έκρινε παράνομες τις ρυθμίσεις οφειλών και διέταξε το Επιμελητήριο να προσκομίσει βεβαίωση α) εάν στα μέλη του Επιμελητηρίου Αργολίδας που ρύθμισαν τις οφειλές τους βάσει των επίμαχων αποφάσεων της Διοικούσας Επιτροπής του Διοικητικού Συμβουλίου και ακολούθως ψήφισαν στις εκλογές για την ανάδειξη των νέων αιρετών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Αργολίδας περιλαμβάνονται υποψήφιοι, με ποιον συνδυασμό και τα ονόματά τους και επί καταφατικής απαντήσεως τον αριθμό των ψήφων που αυτοί έλαβαν και εάν τελικώς εξελέγησαν και β) τον επιμερισμό των ανωτέρω ψηφισάντων ανά τμήμα του Επιμελητηρίου (Τμήμα Εμπορικό, Μεταποιητικό και Υπηρεσιών).

Πρόκειται για πλήρη δικαίωση μας!!! Μόνη επιφύλαξη μας είναι αν ο αριθμός που το Επιμελητήριο ανέφερε με το δικόγραφο του στο Δικαστήριο είναι αληθής. Για αυτό όμως υπάρχουν και άλλα δικαστήρια στο Ναύπλιο και εμείς θα είμαστε παρόντες να διασφαλίσουμε ότι οι υπηρεσίες του Επιμελητηρίου θα στείλουν τα σωστά στοιχεία στο Διοικητικό Πρωτοδικείο. Η νομική μας ομάδα, όπως άριστα και νικηφόρα χειρίστηκε την υπόθεση έως τώρα θα είναι παρούσα και στη συνέχεια.

Όσο για τις ευθύνες για όλα αυτά, αυτές είναι πια γνωστό σε ποιανού την πόρτα πρέπει να αναζητηθούν».

Το πλήρες κείμενο της απόφασης είναι διαθέσιμο εδώ.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version