Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για υδρογονάνθρακες Νότια της Πελοποννήσου

Μητσοτάκης: «Σημαντικό βήμα για την ενεργειακή ασφάλεια, η Ελλάδα ελκυστικός προορισμός επενδύσεων» – Ενδιαφέρον από Chevron και HELLENiQ Energy.
Έρευνες για υδρογονάνθρακες

Προκηρύχθηκε ο διεθνής διαγωνισμός για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «Α2» και «Νότια της Πελοποννήσου», στο νότιο Ιόνιο πέλαγος.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του, χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή ως «καθοριστική για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας», υπογραμμίζοντας τη σημασία της αναζήτησης φυσικού αερίου – του καυσίμου που θα λειτουργήσει ως γέφυρα προς την πράσινη ενεργειακή μετάβαση.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, τα γεωγραφικά όρια των θαλάσσιων περιοχών έχουν ήδη προσδιοριστεί με υπουργική απόφαση, ενώ Chevron και HELLENiQ Energy έχουν εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον. Η διαδικασία υποβολής προσφορών θα διαρκέσει 90 ημέρες από τη δημοσίευση της προκήρυξης στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκυλακάκης: «Η Ελλάδα πρωτοπορεί στην ενεργειακή μετάβαση»

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, τόνισε ότι ο διαγωνισμός αυτός ενισχύει τη διερεύνηση νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, αναδεικνύοντας την Ελλάδα ως ελκυστικό προορισμό ενεργειακών επενδύσεων.

«Το ενδιαφέρον ενεργειακών κολοσσών, όπως της ExxonMobil και τώρα της Chevron, αποδεικνύει την αυξανόμενη στρατηγική σημασία της Ελλάδας στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας και των υδρογονανθράκων», σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης.

Η στρατηγική σημασία των δύο περιοχών

Οι δύο θαλάσσιες περιοχές θεωρούνται κομβικές για την αναζήτηση υδρογονανθράκων, καθώς υπάρχουν ενδείξεις για αξιόλογα κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Η εξέλιξη αυτή συνδέεται άμεσα με τη στρατηγική της Ελλάδας να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version