Πρωτόγνωρες είναι οι εικόνες από τον Αργολικό Κόλπο λόγω του φαινομένου της άμπωτης, που παρατηρείται αυτές τις ημέρες σε αρκετές περιοχές σε όλη την Ελλάδα.
Στο παραλιακό μέτωπο που απλώνεται στο μυχό του Αργολικού Κόλπου, μετά το Ναύπλιο, η στάθμη έχει κατέβει σημαντικά. Ακόμη πιο εμφανές και ταυτόχρονα εντυπωσιακό είναι το φαινόμενο στο ύψος της Δαλαμανάρας, όπου έχουν εμφανιστεί βράχια τα οποία δεν φαίνονταν.
Όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες του anagnostis, «άδειασε» η θάλασσα, με τη στάθμη του νερού να μειώνεται αισθητά, αποκαλύπτοντας σε διάφορα σημεία τον πυθμένα της θάλασσας.
Μαζί με τα βράχια ωστόσο, κατά μήκος της παραλιακής ζώνης Ναυπλίου – Νέας Κίου, αποκαλύφθηκαν και διάφορα σκουπίδια, τα οποία βρίσκονταν «καλά κρυμμένα» κάτω από το νερό. Αλλά μαζί με αυτά αποκαλύφθηκαν και πολλοί ύποπτοι σωλήνες στο σημείο που εντοπίστηκαν λύματα να πέφτουν στον Αργολικό Κόλπο.
Το φαινόμενο που έχει ξεκινήσει να εμφανίζεται τις τελευταίες ημέρες είναι πλέον πιο έντονο και καταγράφεται στην Ανατολική Μεσόγειο και φαίνεται πως οι καλές καιρικές συνθήκες έκαναν πιο αισθητή την εξέλιξή του.
Το φαινόμενο έχει προκαλέσει αίσθηση, αλλά και ανησυχία σε πολλούς με τον γεωλόγο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Κρήτης Χαράλαμπο Φασουλά, ο οποίος μιλώντας στο Open να τονίζει: «Πρόκειται για ένα φυσιολογικό φαινόμενο με ετήσια εμφάνιση που σχετίζεται με την εαρινή ισημερία. Εξαιτίας του προκαλείται μετατόπιση νερού στους ωκεανούς. Σε κάποιες θάλασσες το νερό υποχωρεί σε άλλες ανεβαίνει», εξήγησε ο γεωλόγος. Όπως επισημαίνει «Το φαινόμενο κρατά μερικές μέρες και μετά η θάλασσα επανέρχεται σιγά-σιγά στα φυσιολογικά επίπεδα. Το φαινόμενο δεν έχει καμία σχέση με σεισμό και καμία σχέση με τσουνάμι».