Τουλάχιστον 160 χιλιόμετρα πρέπει να διανύσουν οι γέροντες και οι γερόντισσες στην Ερμιονίδα για να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, αφού στο Δήμο συνεχίζει να μην λειτουργεί το Εμβολιαστικό Κέντρο.
Η καταγγελία του δημάρχου Γιάννη Γεωγόπουλου προς τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια πριν από περίπου δύο εβδομάδες, έρχεται να προστεθεί σε εκατοντάδες περιπτώσεις σε όλη την Ελλάδα που οι ηλικιωμένοι καλούνται να προγραμματίσουν τα ραντεβού τους στα νοσκομεία των πόλεων, αντί για τα εμβολιαστικά κέντρα της περιοχής τους. Αποτέλεσμα είναι πολλοί να αποθαρρύνονται λόγω της μετακίνησης για να κάνουν το εμβόλιο.
Το πρόβλημα ειδικά για την Ερμιονίδα είναι τεράστιο, αφού κάποιος για να μετακινηθεί από την Ερμιονίδα στο Ναύπλιο ή το Άργος πρέπει να διανύσει 80 χιλιόμετρα και άλλα τόσα για να επιστρέψει.
Η αρχική επιστολή του δημάρχου έμεινε αναπάντητη από τον υπουργό Υγείας, ενώ την ίδια στιγμή πρωτάκουστο είναι πως κάτοικοι του Δήμου Ερμιονίδας από 80 έως 84 ετών καλούνται τώρα να εμβολιαστούν στο Περιφερειακό Ιατρείο Σπετσών, το οποίο στελεχώνεται μόνο από μία γιατρό και διοικητικά υπάγεται στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου, στο οποίο παραδόξως δεν λειτουργεί εμβολιαστικό κέντρο!
Ο δήμαρχος Ερμιονίδας απέστειλε νέα επιστολή για το θέμα προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς άνοιξε και η πλατφόρμα για τους 80-84, χωρίς ακόμα να έχει λυθεί το πρόβλημα.
Η επιστολή έχει κοινοποιηθεί στον υπουργό Υγείας, το Εθνικό Κέντρο Εμβολιασμών, τους τρεις βουλευτές Αργολίδας, τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα και τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ.
Η επιστολή Γεωργόπουλου σε Μητσοτάκη:
«Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,
ο αρχικός σχεδιασμός της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών προέβλεπε την δημιουργία Εμβολιαστικού Κέντρου κατά του Covid-19 στον Δήμο Ερμιονίδας των 13.500 μόνιμων κατοίκων και συγκεκριμένα στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου.
Με μεγάλη λύπη διαπίστωσα ότι κατά την πρώτη φάση του εμβολιασμού κάτι τέτοιο δεν συνέβη και κάτοικοι του Δήμου Ερμιονίδας άνω των 85 ετών καλούνταν να εμβολιαστούν στα Νοσοκομεία του Ναυπλίου και του Άργους.
Δηλαδή καλούνταν άνθρωποι άνω των 85 ετών να διανύσουν μια απόσταση πάνω από 160 χιλιόμετρα και μάλιστα 2 φορές, προκειμένου να καταφέρουν να εμβολιαστούν με τις δύο δόσεις του εμβολίου.
Είναι προφανές ότι η κατάσταση αυτή αποτρέπει μεγάλο τμήμα της εν λόγω ηλικιακής ομάδας από τον εμβολιασμό, παρότι το επιθυμούν, διότι είναι αδύνατον να μετακινηθούν τόσα χιλιόμετρα λόγω της φυσικής ή παθολογικής τους κατάστασης.
Απέστειλα λοιπόν την υπ. αριθμ. 165/12.01.2021, επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας κ. Κικίλια Βασίλειο με την οποία του εξήγησα το πρόβλημα και του ζήτησα να παρέμβει προκειμένου να λειτουργήσει άμεσα το Εμβολιαστικό Κέντρο στον Δήμο Ερμιονίδας.
Όχι μόνο δεν έλαβα καμία απάντηση στο αίτημά μου αλλά αντίθετα τις τελευταίες μέρες διαπιστώνω ότι κάτοικοι του Δήμου Ερμιονίδας από 80 έως 84 ετών καλούνται να εμβολιαστούν στο Περιφερειακό Ιατρείο Σπετσών, το οποίο στελεχώνεται μόνο από έναν ιατρό και διοικητικά υπάγεται στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου.
Δηλαδή πλέον θα αναγκάζονται οι κάτοικοι του Δήμου Ερμιονίδας να επιβιβάζονται σε πλοίο για να φτάσουν στο νησί των Σπετσών, προκειμένου να εμβολιαστούν στο Περιφερειακό Ιατρείο Σπετσών από την ιατρό που διοικητικά υπάγεται στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου.
Όπως αντιλαμβάνεστε έχουμε φτάσει στον απόλυτο παραλογισμό και στην τέλεια απαξίωση των κατοίκων του Δήμου Ερμιονίδας.
Ορθά λειτούργησε Εμβολιαστικό Κέντρο στον Δήμο Σπετσών των 4.000 μόνιμων κατοίκων, αλλά την ίδια στιγμή είναι αδιανόητο να μην λειτουργεί Εμβολιαστικό Κέντρο στον Δήμο Ερμιονίδας των 13.500 μόνιμων κατοίκων και να καλούνται άνθρωποι είτε να διανύσουν οδικώς 160 χιλιόμετρα δύο φορές είτε να επιβιβαστούν σε πλοίο και να κάνουν θαλάσσιο ταξίδι προκειμένου να εμβολιαστούν.
Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,
Δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης, σας παρακαλώ να ενεργήσετε άμεσα προκειμένου να επιλυθεί το μείζον πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και να λειτουργήσει το συντομότερο το Εμβολιαστικό Κέντρο στον Δήμο Ερμιονίδας».