Home design
home design

Δήμος Ναυπλιέων: Οι παραιτήσεις και τα …παρατράγουδα

ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΝΑΥΠΛΙΟΥ - ΕΓΓΡΑΦΟ, ΚΩΣΤΟΥΡΟΣ, ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΡΑΣ, ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΑΚΑΡΗΣ

Η αλλαγή στρατοπέδου έξι δημοτικών συμβούλων στο δήμο Ναυπλιέων φέρνει σοβαρές ανακατατάξεις στις παρατάξεις και ανοίγει ουσιαστικά την προεκλογική περίοδο αρκετά νωρίς πριν τις επόμενες δημοτικές εκλογές.

Άκης Γκάτζιος Ρεπορτάζ Άκης Γκάτζιος

Το μεσημέρι της προηγούμενης Τετάρτης στο γραφείο του Προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Σταύρου Αυγουστόπουλου, λίγο πριν κλείσει το δημαρχείο και την ώρα που οι υπάλληλοι ετοιμάζονταν να φύγουν για το σπίτι τους, φτάνει ένα έγγραφο με 6 υπογραφές δημοτικών συμβούλων και παίρνει αριθμό πρωτοκόλλου.

Η γρήγορη ανάγνωση της πρώτης παραγράφου από τον υπάλληλο που το παρέλαβε σημαίνει συναγερμό: «Κύριε Πρόεδρε, Με την παρούσα επιστολή μας σας γνωρίζουμε ότι αποχωρούμε από την δημοτική παράταξη «Ναύπλιο Πρωτεύουσα Ξανά», με την οποία εκλεχθήκαμε κατά τις δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου 2019,  αναγκαζόμενοι προς τούτο για λόγους πολιτικούς»…

Τα τηλέφωνα παίρνουν φωτιά.

Ο δήμαρχος Δημήτρης Κωστούρος λίγο πριν πάρει το μεσημεριανό του γεύμα, βλέπει την κλήση από το δημαρχείο στο καινούργιο iPhone, και απαντά χωρίς να φανταστεί τί θα ακούσει. Αρχίζει να σκέφτεται τις επόμενες κινήσεις του, αν θα τον ωφελήσει ή αν θα τον βλάψει η κίνηση αυτή. Πρέπει να αντιδράσει άμεσα ή να περιμένει; Το απόγευμα παίρνει το μηχανάκι του και κατευθύνεται προς την έρημη – λόγω του lockdown – Παλιά Πόλη, ανεβαίνει στο γραφείο του και αρχίζει να σκέφτεται πώς θα αντιμετωπίσει την εξέλιξη αυτή. Τα φώτα στο δεύτερο όροφο είναι αναμμένα μέχρι αργά το βράδυ…

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Παναγιώτης Αναγνωσταράς κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα, αφού ήδη έχει πληροφορηθεί τί έχει συμβεί, αλλά έτσι κι αλλιώς δεν μπορεί να κάνει κάτι για να το ανατρέψει. Το έγγραφο υπογράφουν δικοί του δημοτικοί σύμβουλοι, και έχει καταλάβει ότι η παράταξή του διαλύεται εξ ων συνετέθη. Στο συνδυασμό του έχουν ξεμείνει μαζί με τον ίδιο πέντε μόνο δημοτικοί σύμβουλοι.

Στην παράταξη «Ναύπλιο Πρωτεύουσα Ξανά» δεν υπάρχουν πια ο Γιώργος Δικαίος, ο Ανδριανός Δήμας, ο Γιώργος Καρμανιόλας, ο Βαγγέλης Λαμπρόπουλος, ο Χάρης Κατερινάκος και ο Δημήτρης Καραγιάννης.

Ο Βαγγέλης Λαμπρόπουλος που έχει συνυπογράψει το έγγραφο των 6, ετοιμάζει ήδη την παραίτησή του από τη θέση του αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, ανάβει ένα τσιγάρο και σκέφτεται το πολιτικό του μέλλον στην αυτοδιοίκηση. Να πάει στο ράφτη για νέο κοστούμι ή είναι νωρίς;

Το ίδιο πράττουν και όσοι από τους ανεξαρτητοποιηθέντες κατέχουν θέσεις σε οικονομικές και άλλες επιτροπές, στον ΔΟΠΠΑΤ και αλλού, αφού πρέπει να παραιτηθούν αυτοδίκαια. Ένας – ένας στο ρόλο του «μοναχικού κάου-μπόι»… 

Ο Σταύρος Αυγουστόπουλος ξεκινάει ήδη να ξεφυλλίζει το Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων για να δει τί προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Πρέπει να οργανώσει εκλογές για νέο αντιπρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, ο οποίος θα προταθεί και πάλι από τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Παναγιώτη Αναγνωσταρά. Έχει βγάλει τις δερμάτινες μπότες του, κάθεται στον καναπέ του σαλονιού του σπιτιού του και διαβάζει για να είναι έτοιμος.

Το απόγευμα και αφού το περιεχόμενο του εγγράφου έχει διαρρεύσει, φιλικά του δημάρχου blogs στο διαδίκτυο αναφέρουν ότι κάτι συμβαίνει με την αντιπολίτευση.

Τα μαντάτα για τις παραιτήσεις – ανεξαρτητοποιήσεις φτάνουν και στον Κωνσταντίνο Μάκαρη, που εδώ και καιρό, εκτός από τις δωρεές που κάνει,  έχει στην πίσω μεριά του μυαλού του να φτιάξει δημοτικό συνδυασμό, όπως λέγεται και φαίνεται από διάφορες κινήσεις του. Ξεφλουδίζει ένα μανταρίνι από το χωριό και αρχίζει να τηλεφωνεί σε ανθρώπους που εμπιστεύεται.

Η είδηση για την ανεξαρτητοποίηση των 6 δημοτικών συμβούλων από την παράταξη Αναγνωσταρά επιβεβαιώνεται την επομένη το πρωί, από τον έντυπο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ.

Πλέον, το νέο μαθαίνεται σε όλη την πόλη. Προβληματισμένοι είναι και οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι απ΄ όλες τις παραταξεις, αλλά και όσοι σκέφτονται από τώρα τί θα πράξουν στο μέλλον και αν θα ανακατευτούν με τα κοινά στο Ναύπλιο.

Προβληματισμός επικρατεί και στα στρατόπεδα του Τάσου Σαλεσιώτη και του Κώστα Γκόνη.

Στο δημοτικό συμβούλιο έχει δημιουργηθεί πλέον ουσιαστικά, ένας νέος πόλος και παρότι οι έξι παραιτηθέντες δεν μπορούν να λειτουργήσουν ως δημοτικός συνδυασμός αλλά μεμονωμένα, αναμένεται να αποτελέσουν ομάδα. Πληροφορίες μάλιστα λένε ότι επικεφαλής της ομάδας αυτής θα είναι ο Βαγγέλης Λαμπρόπουλος, ο οποίος δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον του να ηγηθεί στο μέλλον δημοτικού συνδυασμού.

Οι ανεξάρτητοι

ΕΓΓΡΑΦΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ

ΕΓΓΡΑΦΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ

Η δήλωση ανεξαρτητοποίησης που παραδόθηκε στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Ναυπλιέων, αναφέρει: 

«Με την παρούσα επιστολή μας σας γνωρίζουμε ότι αποχωρούμε από την δημοτική παράταξη «Ναύπλιο Πρωτεύουσα Ξανά», με την οποία εκλεχθήκαμε κατά τις δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου 2019, αναγκαζόμενοι προς τούτο για λόγους πολιτικούς.

Η συστράτευση μας στο συνδυασμό «Ναύπλιο Πρωτεύουσα Ξανά» υπαγορεύθηκε από την αγάπη για την πόλη μας, από γνώση και προβληματισμό για την αντιμετώπιση των αναγκών και των προβλημάτων της, από ένα καθαρό όραμα για την πορεία της πόλης και τις αστείρευτες προοπτικές της.

Σκοπός της αντιπολιτεύσεως, πολλώ δε μάλλον της μείζονος, σε κάθε δημοτικό συμβούλιο αποτελεί η κριτική επί των θέσεων και πεπραγμένων της συμπολίτευσης και η κατάθεση αντιπροτάσεων για το καλό και την πρόοδο του δήμου και των δημοτών. Οφείλει η αντιπολίτευση να πιέζει, να απαιτεί, να διεκδικεί όλα όσα θα δώσουν λύσεις στα χρόνια προβλήματα του Δήμου μας και θα δημιουργήσουν τις αναγκαίες συνθήκες για την ανάκαμψη αυτού σε όλους τους τομείς.

Όλα αυτά δεν κατέστη δυνατόν να επιτευχθούν έως σήμερα από την παράταξη της οποίας αποτελούσαμε μέλη, παρά μόνον με αποσπασματικές παρεμβάσεις, πιέσεις, άσκηση κριτικής και κατάθεση προτάσεων πολλών εξ ημών ατομικά και όχι βάσει κάποιας οργανωμένης και συλλογικής προσπάθειας.

Στο Δήμο μας, όπου τα προβλήματα σωρεύονται καθημερινώς, λόγω της καταφανούς αδυναμίας της δημοτικής αρχής να δώσει οριστικές λύσεις και να οραματιστεί ένα μέλλον αντάξιο της ιστορίας του, κρίναμε και αποφασίσαμε ότι δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς. Διαχωρίζοντας από σήμερα τη θέση μας από την παράταξη «Ναύπλιο Πρωτεύουσα Ξανά», αισθανόμαστε συνεπείς έναντι των συνδημοτών μας που μας εμπιστεύθηκαν και μας τίμησαν με την ψήφο τους καθώς και έτοιμοι να συμβάλουμε στην δημιουργία μιας νέας δημοτικής παράταξης η οποία επιθυμούμε να αποτελέσει ισχυρό πόλο συσπείρωσης νέων και καταξιωμένων πολιτών της τοπικής κοινωνίας. Πολιτών οι οποίοι έχουν αποδείξει την αξία τους μέσα από την προσωπική και επαγγελματική τους πορεία και είναι έτοιμοι να προσφέρουν με την εμπειρία, τις γνώσεις και το ήθος τους στην επίτευξη του κοινού μας στόχου που δεν είναι άλλος από την επανεκκίνηση του Δήμου μας ώστε να αποκτήσει τη θέση που πραγματικά του αξίζει. Οφείλουμε στις επερχόμενες γενιές να παραδώσουμε έναν Δήμο αντάξιο της ιστορίας του και των πολιτών του. Θέλουμε και μπορούμε να το πετύχουμε!

Η ανεξαρτητοποίηση υπήρξε για εμάς μονόδρομος και όχι επιλογή».

Σιγή Ιχθύος

Μέχρι στιγμής, παρότι έχουν περάσει δύο μέρες από την ανεξαρτητοποίηση των έξι δημοτικών συμβούλων, ούτε ο δήμαρχος, ούτε οι επικεφαλής των παρατάξεων, δεν έχουν δημοσιοποιήσει τις απόψεις τους για την εξέλιξη αυτή. Άλλοι επιχειρούν με αυτό τον τρόπο να την υποβαθμίσουν, άλλοι δεν ξέρουν ακόμα πώς να αντιδράσουν και άλλοι ακόμα σκέπτονται… Αργά το απόγευμα της Παρασκευής εμφανίζεται η πρώτη δημόσια αντίδραση από τον Παναγιώτη Αναγνωσταρά.

Παρόλα αυτά στο παρασκήνιο έχουν γίνει και συνεχίζουν να γίνονται συσκέψεις και συναντήσεις, αφού ούτως ή άλλως όλοι σύντομα θα αναγκαστούν να τοποθετηθούν, έστω και μέσα στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο.

Εξάλλου – όσο νωρίς και αν είναι ακόμα – επισπεύδονται, με την αφορμή αυτή, οι αποφάσεις για την ανασυγκρότηση δυνάμεων απ΄ όλες τις πλευρές.

Σχόλια

coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis