home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Μόνο η ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας θα λέγεται Kalamata Olives – Πρόστιμα σε παραβάτες

Η απάντηση του Υπουργείου σε ερώτηση του ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς

Μόνο η ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας θα λέγεται Kalamata Olives. Αυτό απαντά το Υπουργείο σε ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας Περικλή Μαντά και προειδοποιεί για πρόστιμα σε τυχόν παραβάτες.

Συγκεκριμένα, όπως γνωστοποίησε ο κ. Μαντάς, μόνο πιστοποιημένες επιχειρήσεις επιτραπέζιας ελιάς μπορούν να κάνουν χρήση των προστατευόμενων ενδείξεων «Ελιά Καλαμάτας» και «KALAMATA OLIVES», διαφορετικά διατρέχουν τον κίνδυνο επιβολής κυρώσεων από την Α’ Βάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων.

Αυτό αναφέρεται σε απάντηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε πρόσφατη ερώτησή του βουλευτή Μεσσηνίας για το ζήτημα της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας.

​ Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην απάντηση του υπουργείου:

«Εάν κατά τους ελέγχους που διενεργεί ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ διαπιστωθεί χρήση της ένδειξης “Ελιά Καλαμάτας” ή άλλων όρων με άμεση ή έμμεση αναφορά στην προστατευόμενη ένδειξη π.χ. “KALAMATA OLIVES” από μη πιστοποιημένη επιχείρηση, καταγράφει το γεγονός ως παράβαση και ενημερώνει εγγράφως την επιχείρηση προκειμένου να προβεί στις απαραίτητες διορθωτικές ενέργειες. Η παράβαση παραπέμπεται προς επιβολή κυρώσεων στην Α’ Βάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων».

“​Για την αποκλειστική χρήση του όρου «Καλαμάτα» από προϊόντα ΠΟΠ που πληρούν τις αντίστοιχες προδιαγραφές, καθώς και για την ανάγκη κατοχύρωσης νέων ΠΓΕ οι οποίες να θωρακίζουν τα ελληνικά προϊόντα επιτραπέζιας ελιάς, είχα δραστηριοποιηθεί έντονα στο παρελθόν, καταθέτοντας πολλαπλές ερωτήσεις και αναφορές προς το υπουργείο.

Είναι σημαντικό να καταφέρουμε να δημιουργηθούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις, ώστε μέσα από έναν ανοικτό και ειλικρινή διάλογο με τη συμμετοχή όλων των πλευρών, να οδηγηθούμε στην κατάρτιση ενός εθνικού σχεδίου για την προστασία κάθε ελληνικού προϊόντος επιτραπέζιας ελιάς“, αναφέρει ο Περικλής Μαντάς.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis