Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Home design μακέτα

Ανακυκλώνουμε; Και αν ναι, σίγουρα το κάνουμε σωστά;;

Δημοσιεύτηκε
Ανακύκλωση

Τα τελευταία χρόνια μπήκε σιγά-σιγά στην νοοτροπία και του Έλληνα πολίτη η διαδικασία της Ανακύκλωσης.

Είμαστε απο τις χώρες που ευαισθητοποιηθήκαμε σχετικά αργά σε σχέση με άλλες που έχουν μεριμνήσει αρκετά χρόνια νωρίτερα.Για παράδειγμα στην Σουηδία παρατηρήθηκε το 2016 περίπου οτι μόλις το 1% κατέληξε στα σκουπίδια καθώς το υπόλοιπο 99% φρόντισαν να το διαχειριστούν με ποικίλους τρόπους.Βασικός τρόπος η ανακύκλωση,όμως και χρησιμοποιώντας τη συγκομιδή οικιακών αποβλήτων για παροχή ενέργειας και συγκεκριμένα 2,2 εκατομμύρια απο το σύνολο τους ομολογουμένως ένας αξιοζήλευτος αριθμός.

Στον αντίποδα η χώρα μας βρίσκεται προς το τέλος της παγκόσμιας κατάταξης μαζί με άλλες γειτονικές και μη χώρες που κατα το 2017 το ποσοστό ανακύκλωσης δεν ξεπέρασε το 20% επι του συνόλου των απορριμάτων.

Υπάρχει μεγάλη συζήτηση για το εάν γινέται σωστή ανακύκλωση σε πολλούς απο τους ελληνικούς δήμους καθώς και μια έντονη φημολογία οτι σε κάποια μέρη ενώ υπάρχουν μπλέ κάδοι και συγκεκριμένα οχήματα που συλλέγουν τα είδη που προορίζονται γαι ανακύκλωση, στο τέλος καταλήγουν όλα μαζί στις χωματερές.

Βέβαια σήμερα το θέμα μας είναι η θετική πλευρά της ανακύκλωσης και η ευαισθητοποίηση μας απέναντι στο περιβάλλον.Τι μπορούμε να κάνουμε απο την πλευρά μας ως πολίτες.

Αρχικά είναι καλό να επισημανθεί οτι ο κάθε δημότης δικαιούται και κατα πολλούς υποχρεούται να ερευνήσει και να ενημερωθεί ουσιαστικά για τον τρόπο και τις πρακτικές που χρησιμοποιει ο δήμος του.Ερχόμενος σε άμεση επαφή και επικοινωνία με τους ιθύνοντες του τόπου.

Λαμβάνοντας αρχικά το δεδομένο οτι υπάρχουν στην περιοχή μας μπλέ κάδοι,κώδωνες,σημεία συλλογής λαμπτήρων και πολλά άλλα που θα αναφέρουμε στην συνέχεια) φυσικό ακόλουθο είναι να υπάρχει και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανακύκλωσης.

Οφείλουμε να ανακυκλώνουμε.Πού το οφείλουμε; σε εμάς και στο περιβάλλον, που μπορεί να μην το συνειδητοποιούμε στο βαθμό που θα έπρεπε αλλά στην πραγματικότητα ειναι το σπίτι μας και έτσι πρέπει να το αντιμετωπίζουμε και να φροντίσουμε να πορευθεί μέσα στους αιώνες όσο πιο υγιές και ποιοτικά βιώσιμο γίνεται για τους συνανθρώπους μας.Μια μικρή και παράλληλα μεγάλη πράξη είναι ο τρόπος που φερόμαστε στα σκουπίδια που εμείς οι ίδιοι δημιουργούμε.

Φτάνοντας στο πρακτικό κομμάτι λοιπόν η βασική αρχή είναι να γνωρίζουμε τι πετάμε και τι όχι στους κάδους ανακλύκλωσης όπως και το ότι δεν απορρίπτουμε σε δεμένες σακούλες,χρησιμοποιούμε τσάντες πολλαπλών χρήσεων και τις αναποδογυρίζουμε στους κάδους και αυτομάτως είναι ξανά έτοιμες για γέμισμα.

Ας επισημάνουμε. εκ των προτέρων για να γίνουν πιο κατανοητά όσα ακολουθούν, εδώ όλους τους κάδους ανακύκλωσης.

-ΜΠΛΕ κάδοι

-ΚΩΔΩΝΕΣ ανακύκλωσης χαρτιού και γυαλιού

-Κέντρα (γνωστά ως σπιτάκια ή κιόσκια) ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ανακύκλωσης

-ΣΥΣΚΕΥΩΝ Α.Ε 

-ΑΦΗΣ Α.Ε

-Eco-elastica Α.Ε

-Re-Battery

-ΣΥ.ΔΕ.ΣΥΣ. Α.Ε και COMBATT.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε με μια αναζήτηση στο διαδίκτυο να ενημερωθείτε εκτενώς για καθένα ξεχωριστά.

Πρώτο βασικό μας μέλημα είναι η καθαριότητα των συσκευασιών που ρίχνουμε στους κάδους ανακύκλωσης.Δηλαδή οι συσκευασίες πρέπει να είναι απαλλαγμένες απο το περιεχόμενο τους και να έχουν ξεπλυθεί οταν μιλάμε για στέρεο προιόν (μπουκάλι χυμού,γάλακτος,κουτάκι μπύρας κ.ο.κ).Τα υπολείμματα των ποτών-τροφών καθιστούν άχρηστη την συσκευασία στην διαδικασία συγκομιδής της (πχ.το κουτί της πίτσας,φέρει υπολείμματα που δεν μπορουμε να αποδιώξουμε όποτε πρέπει δυστυχώς να καταλήξει στα συμβατικά απορρίμματα).

Ως δεύτερη αρχή άς ορίσουμε την διαδικασία της διαλογής.

Δηλαδή,όπως αναφέραμε παραπάνω υπάρχουν πολλά σημεία ρίψης ανακυκλώσιμων.

Δεν πρέπει όμως να τα χρησιμοποιούμε στη τύχη ή να αντικαθυστούμε τον ένα κάδο με τον άλλον.Με απλά λόγια πρέπει ανάλογα με το υλικό να επιλέγουμε το σωστό κάδο.Παραδείγματος χάρη, δεν πρέπει να λειτουργούμε με την άποψη οτι μια τηλεόραση η οποία όντως μπορεί να ανακυκλωθεί μπορεί να καταλήξει σε ενα μπλέ κάδο.Επικρατεί πολλες φορές η ψευδαίσθηση οτι αν κάτι μπορεί να ανακυκλωθεί και πεταχτεί σε ένα τυχαίο κάδο ανακύκλωσης και όχι στα σκουπίδια θα βρεί στην πορεία το σωστό "δρόμο" για να ανακυκλωθεί παρότι ο κάδος αυτός επ ουδενί δεν είναι ο κατάλληλος.

Η ανακυκλωτική διαδικασία είναι απλή μόνο εάν γίνει σωστά.Διαφορετικά αν δεν είμαστε ενημερωμένοι και υποτυπωδώς προσεκτικοί,όσο καλή προσπάθεια κι αν κάνουν οι υπεύθυνοι και οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια ανακύκλωσης δεν θα μπορέσει να αποδώσει στο βαθμό που θέλουμε.

Ήρθε η στιγμή να δούμε ακόμη πιο συγκεκριμένα και αναλυτικά τι πετάμε και που.

Στον ΜΠΛΕ ΚΆΔΟ και στα "ΣΠΙΤΑΚΙΑ" ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΛΥΚΛΩΣΗΣ τοποθετούμε:

-μπουκάλια νερού,κουτάκια αναψυκτικών,συσκευασίες γιαουρτιού,γάλακτος,άδεια βαζάκια τροφίμων,μπουκάλια αλκοολούχων ποτών,κρασιού,λαδιού.Οι εφημερίδες τα βιβλιά και τα περιοδικά τοποθετούνται σε αυτή τη κατηγορία αλλά και στους κώδωνες χαρτιού.Χάρτινες και πλαστικές σακούλες (μη βιοδιασπώμενες),χαρτί περιτυλίγματος,σωληνάρια οδοντόκρεμας,θήκες των CD/DVD (όχι όμως τα ίδια τα cd kai dvd καθώς δεν ανακυκλώνονται),πλαστικά ταψάκια,πλαστικά ποτήρια-πιάτα(όχι όμως πλαστικά μαχαιροπίρουνα)χαρτόκουτα,κουτιά δημητριακών,μπισκότων,σοκολάτας,τσίγγινα δοχεία φέτας,συσκευασίες κονσέρβας (π.χ τοματοπολτού,τόνου,ζωοτροφών) καθώς και δοχεία φύλαξης ελαιολάδου

ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΚΑΔΟΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΣΥΣΚΕΥΩΝ

-ραδιόφωνα,Η/Υ,σταθερά-κινητά τηλέφωνα,περιφεριακά πληροφορικής δραστηριότητας,φορτιστές,ακουστικά,ποντίκια,ηχεία κ.ο.κ),καφετιέρες,ηλεκτρικές σκούπες,ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά εργαλεία,κάμερες παρακολούθησης,κονσόλες ψυχαγωγίας και τηλεοράσεις μικρού-μεσαίου μεγέθους.

ΦΩΤΟΚΥΚΛΩΣΗ Α.Ε

Μικρές οικιακές συσκευές,φωτιστικός εξοπλισμός,λαμπτήρες,συσκευές παρακολούθησης.

ΑΦΗΣ

-μπαταρίες (μίας χρήσης,αλκαλικές,λιθίου,επαμαφορτιζόμενες,κουμπιά)

Re-Battery, ΣΥΔΕΣΥΣ, COMBATT

-μπαταρίες μολύβδου-θειικού οξέως (βιομηχαικές,αυτοκινήτων)

Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ

-Για τις μεγάλες και ογκώδεις συσκευές οφείλουμε να επικοινωνήσουμε με τον Δήμο στον οποίο ανήκουμε και να συννενοηθούμε για το χρόνο και τόπο παραλαβής των συσκευών.Σε αυτά συγκαταλέγονται οι εξής : ογκώδεις τηλεοράσεις,πλυντήρια,στεγνωτήρια,ψυγεία,κουζίνες,πλυντήρια πιάτων.

Σημείωση : τα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών συνήθως όταn προμηθεύεστε ένα νέο προιόν είναι πρόθημα εάν το επιθυμείτε να παραλάβουν την παλιά σας συσκευή απο το χώρο ή να την παραδώσετε αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

ΕCO ELASTIKA

-Τα ελαστικά αυτοκινήτων παντός τύπου.

ΕΔΟΕ

-Τα παλιά μας οχήματα 

ΕΛΤΕΠΕ

-Λιπαντικά έλαια οχημάτων 

Ελπίζω τα στοιχεία που σας παρέθεσα να σας βοηθήσουν και γιατί όχι ακόμη και να σας προτρέψουν,αν δεν κανέτε ήδη κάποιο απο τα παραπάνω, να ξεκινήσετε σιγά-σιγά.Μην απογοητευτείτε αν στην περιοχή σας εκλείπουν κάποια απο τα σημεία συγκέντρωσης.Να θυμάστε οτι με μια απλή αναζήτηση στου κατάλληλους ιστοτόπους θα σας λύσει τα χέρια και θα βρείτε λύση για όλα.

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

 

Να επισημάνω οτι για την δημιουργία του άρθρου οι πηγές που μελέτησα είναι οι παρακάτω

 https://www.eoan.gr/el/content/20/ti-ulika-anakuklonoume

https://www.google.gr/?hl=el

http://www.electrocycle.gr/basic-page/5859/pos-anakyklono-tis-syskeyes-moy

https://www.eco-terra.gr/i-souidia-anakykloni-to-99-ton-apovliton-tis-kai-paragei-energeia/

 

Σε ευχαριστώ που ήσουν εδώ!

Μπορείς να με βρείς και εδώ:

https://www.facebook.com/joannasquotes

https://www.instagram.com/joannasquotes/

 

Ετικέτες

Ανακύκλωση Περιβάλλον Ελλάδα Σωστός Τρόπος Απορρίματα Κάδοι ανακύκλωσης Κάδοι σκουπιδιών Σκουπίδια Δήμοι Κέντρα Ανακύκλωσης ανταποδοτική ανακύκλωση

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.