Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Επαναλειτουργία του τρένου προς Ναύπλιο θα ζητήσει ο Νίκας από Καραμανλή

Τραίνο στην Αργολίδα το 2021 υποσχέθηκε ο Νίκας - «Το χρωστάμε στον Τρικούπη» (Vid)

Θα γίνει μελέτη για όλη την γραμμή μέχρι Καλαμάτα για να εξετάσουν το ενδεχόμενο πιθανής κανονικοποίησης στο μέλλον.

Μέσα στο 2021 θα μπει και πάλι σε λειτουργία η σιδηροδρομική γραμμή Κόρινθος - Ναύπλιο, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Παναγιώτης Νίκας σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα 12 Φεβρουαρίου.

«Φέρνω το καλό νέο για την επαναλειτουργία του τρένου στην Πελοπόννησο» είπε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, μία μέρα μετά τη σύσκεψη στο Υπουργείο Υποδομών υπό την Προεδρία του Υπουργού Αχιλλέα Καραμανλή.

Ο κ. Νίκας αναφέρθηκε στην διαδικασία που θα ακολουθήσουν για την επαναλειτουργία της γραμμής και επισήμανε πως θα δοθεί το επόμενο τρίμηνο συνέντευξη τύπου στην Τρίπολη με αναλυτικά στοιχεία.

O Περιφερειάρχης Πελοποννήσου είπε ότι θα γίνει μελέτη για ολόκληρη την γραμμή, μέχρι την Τρίπολη, την Μεγαλόπολη και την Καλαμάτα, όπου θα εξεταστεί ενδεχόμενη μετατροπή της από μετρική σε κανονική. 

Τι θα γίνει με τη γραμμή της Αργολίδας

Σε ότι αφορά την μετρική γραμμή Κόρινθος - Άργος - Ναύπλιο τονίστηκε η αναγκαιότητα να αποκατασταθούν όλες οι ΑΣΙΔ (Αυτόματο Σύστημα Ισόπεδης Διάβασης), ενώ το μηχανοστάσιο θα γίνει στην Κόρινθο.

«Η δέσμευση είναι ότι το 2021 το τρένο θα πάει από την Κόρινθο στο Ναύπλιο και θα επαναλειτουργήσει η γραμμή ως την αργολική πρωτεύουσα» τόνισε ο περιφερειάρχης, διευκρινίζοντας ότι το τρένο δεν θα φθάνει στην Αθήνα, αλλά στον μεγάλο σταθμό της Κορίνθου, όπου και θα γίνεται μετεπιβίβαση στον προαστιακό, για τη συνέχιση του ταξιδιού προς Αθήνα.

Παράλληλα, ο Π. Νίκας ενημέρωσε ότι στη χθεσινή σύσκεψη εξετάστηκαν διάφορες λεπτομέρειες και ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν μέχρι τότε:

«Ως το Ναύπλιο υπάρχουν περί τις 65 ισόπεδες διαβάσεις, στις οποίες πρέπει να τοποθετηθούν οι αναγκαίοι αυτοματισμοί. Επίσης, πρέπει να λειτουργήσει μηχανοστάσιο στην Κόρινθο για τη συντήρηση των μετρικών συρμών».

Ο περιφερειάρχης ξεκαθάρισε ότι η Περιφέρεια θα συμβάλει οικονομικά στην επίτευξη του στόχου για την επαναλειτουργία του τρένου, σημειώνοντας:

«Ειλικρινά χαίρομαι και είμαι και υπερήφανος για τη συμβολή της Περιφέρειας ότι ξαναβάζουμε το τρένο στις ράγες. Το χρωστάμε αυτό, στον Χαρίλαο Τρικούπη πρώτ’ απ’ όλα, ο οποίος πριν 120 χρόνια, χωρίς ΕΣΠΑ και χωρίς τις οικονομικές προϋποθέσεις που έχουμε σήμερα, έφερε το τρένο στην Πελοπόννησο. Προφανώς θα υπάρξει και συμμετοχή της Περιφέρειας σε αυτή την προσπάθεια, αρχικά μέσω ΠΕΠ και αργότερα θα δούμε και για τη λειτουργία μέσω κάποιας προγραμματικής σύμβασης. Δεν μπορεί η τοπική κοινωνία να μη συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια» τόνισε ο Π. Νίκας, για να καταλήξει παρατηρώντας χαρακτηριστικά: «Θεωρώ ότι είναι προτιμότερο να μη γίνει ένας δρόμος δευτερεύουσας σημασίας και αντ’ αυτού να επαναλειτουργήσει η σιδηροδρομική γραμμή. Πρέπει να είναι προτεραιότητα για όλους μας η επαναλειτουργία της γραμμής. Η εποχή μας, οι περιβαλλοντικές συνθήκες, τα περιβαλλοντικά προβλήματα που διογκώνονται επιβάλλουν την επαναλειτουργία της».

Παραχώρηση της γραμμής από Δερβένι μέχρι Κόρινθο

Επιπλέον, ο περιφερειάρχης γνωστοποίησε ότι στη χθεσινή σύσκεψη υπήρξε δέσμευση πως μέσα σε δύο μήνες «θα υπογραφεί το χρησιδάνειο για να παραχωρηθεί στην Περιφέρεια η ανενεργή γραμμή από το Δερβένι μέχρι την Κόρινθο».

Στη συνέχεια, πρόσθεσε ο Π. Νίκας, «σε συνεννόηση και με τους δημάρχους, θα γίνει προσπάθεια καθαρισμού των γραμμών και χρησιμοποίησής τους, θα εξετάσουμε τους τρόπους σε συνεργασία με τους δημάρχους. Το αίσχος όμως που υπάρχει σήμερα, θα φροντίσουμε μέχρι το καλοκαίρι να μην υπάρχει -να έχει αναβαθμιστεί όλος αυτός ο χώρος που αριθμεί συνολικά πολλά στρέμματα και περνά μέσα από πόλεις».

Τέλος, ο περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι «πολύ σύντομα θα φύγουν τα συλλημένα και κατεστραμμένα βαγόνια που είναι στον σιδηροδρομικό σταθμό και στην είσοδο της Κορίνθου, η άθλια εικόνα των οποίων υποβαθμίζει την πόλη».

Δείτε σχετικό απόσπασμα από την συνέντευξη Νίκα:

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.