Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
Η εικόνα που χρησιμοποιήθηκε για το βλάσφημο πάρτι στο Ναύπλιο και η Ιερά Σινδόνη

Η εικόνα που χρησιμοποιήθηκε για το βλάσφημο πάρτι στο Ναύπλιο και η Ιερά Σινδόνη

Η εικόνα του Ιησού με κραγιόν και σκουλαρίκια έχει τα χαρακτηριστικά της πιστής αναπαράστασης του πραγματικού προσώπου του Χριστού, όπως προκύπτει από τη Σινδόνη του Τορίνο
Profile picture for user admin
από anagnostis team
ΔημοσιεύτηκεΠαρ. 27 Δεκ. 2019
1ΣΧΟΛΙΟ

Η εικόνα που επέλεξε το μπαρ του Ναυπλίου να παραποιήσει για το πάρτι της παραμονής των Χριστουγέννων, παρουσιάζοντας τον Ιησού με κραγιόν και σκουλαρίκια θεωρείται από τους ειδικούς η πιο πιστή αναπαράσταση του πραγματικού προσώπου του Χριστού και περιέχει πολύ μεγάλους συμβολισμούς αλλά και ταυτίζεται σε πάνω από 200 σημεία με την Σινδόνη του Τορίνο.

Η εικόνα του Ιησού με κραγιόν και σκουλαρίκια έχει τα χαρακτηριστικά της πιστής αναπαράστασης του πραγματικού προσώπου του Χριστού, όπως προκύπτει από τη Σινδόνη του Τορίνο

Η εικόνα του Ιησού με κραγιόν και σκουλαρίκια έχει τα χαρακτηριστικά της πιστής αναπαράστασης του πραγματικού προσώπου του Χριστού, όπως προκύπτει από τη Σινδόνη του Τορίνο

Ωστόσο οι υπεύθυνοι του μπαρ ισχυρίζονται ότι η εικόνα που χρησιμοποιήθηκε δεν ήταν προϊόν δικό τους μιας και μπορεί να την βρει ο καθένας με ένα απλό search στη google και βρέθηκε ακριβώς όπως την ανέβασαν. Και όπως τονίζουν με ανάρτησή τους στο facebook πριν κατεβάσουν τη σελίδα «Όσοι μας ξέρουν, γνωρίζουν ότι ο λόγος που χρησιμοποιήθηκε είναι αφενός η queer πλευρά του μαγαζιού και αφετέρου η χριστιανική αποδοχή όλων μας».

Η εικόνα του Ιησού με κραγιόν και σκουλαρίκια έχει τα χαρακτηριστικά της πιστής αναπαράστασης του πραγματικού προσώπου του Χριστού, όπως προκύπτει από τη Σινδόνη του Τορίνο

Η χρήση αυτής της συγκεκριμένης εικόνας ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που εξόργισε πολλούς και αντέδρασαν. Θεωρείται η πιο πιστή αναπαράσταση του πραγματικού προσώπου του Χριστού και περιέχει πολύ μεγάλους συμβολισμούς αλλά και ταυτίζεται σε πάνω από 200 σημεία με την Σινδόνη του Τορίνο.

Όπως αναφέρεται στη Wikipedia, η Σινδόνη του Τορίνο ή Ιερά Σινδόνη είναι ένα κομμάτι ύφασμα πάνω στο οποίο είναι αποτυπωμένη η εικόνα ενός γενειοφόρου άνδρα, και η τοποθέτηση του πάνω στο ύφασμα πιστεύεται ότι ταιριάζει σε σώμα που έχει σταυρωθεί και τραυματιστεί. Έχει αποτελέσει πηγή διαμάχης μεταξύ της θρησκευτικής και της επιστημονικής κοινότητας για αιώνες, καθώς υποστηρίζεται ότι πρόκειται για το σάβανο στο οποίο εναποτέθηκε το σώμα του Ιησού Χριστού, μετά την αποκαθήλωσή του από τον Σταυρό, ενώ σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες αποτελεί ανθρώπινο δημιούργημα. Η Σινδόνη είναι ένα λινό ύφασμα κιτρινωπού χρώματος, διαστάσεων 4,30 μέτρων μάκρος και 1,10 μέτρων φάρδος, που φυλάσσεται από το 1578 στον καθεδρικό ναό του Τορίνο. Η ύφανση του είναι από ψαροκόκκαλο από ίνες λιναριού, υλικά που χρησιμοποιούνταν την εποχή του Ιησού Χριστού.

Σινδόνη του Τορίνο ή Ιερά Σινδόνη

Για την αυθεντικότητα και την προέλευσή της έχουν διατυπωθεί πολλές απόψεις. Επιστημονικές αναλύσεις και χρονολογήσεις του υφάσματος χρονολογούνται από τα τέλη του 19ου αιώνα, όταν παρατηρήθηκε πως οι χρωματικοί τόνοι των εικόνων της Σινδόνης είχαν μάλλον το χαρακτήρα φωτογραφικών αρνητικών. Το 1988, τρεις ανεξάρτητες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε εργαστήρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, της Αριζόνας και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ελβετίας αντίστοιχα, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως πρόκειται για δημιούργημα που χρονολογείται την περίοδο 1290-1390. Με βάση τα αποτελέσματα των ερευνών, η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία αποδέχτηκε τη Σινδόνη ως μη αυθεντική.
Πριν το Μεσαίωνα η ιστορία της Σινδόνης του Τορίνο είναι σκοτεινή και καλύπτεται από μυστήριο. Πιθανολογείται ότι μετά τη Σταύρωση και την Ανάσταση του Χριστού (ή όταν η Ιερουσαλήμ καταστράφηκε από τους Ρωμαίους το 70 μ.Χ.) μεταφέρθηκε στην Έδεσσα της Μικράς Ασίας (σημερινή Ούρφα της Τουρκίας). Είχε γίνει γνωστό ως Άγιο Μανδύλιο ή Εικόνα της Έδεσσας, γιατί ήταν διπλωμένο έτσι ώστε να φαίνεται, μόνο το πρόσωπο μέσα σε ανοιχτή θήκη. Οι Βυζαντινοί εισέβαλαν στην Έδεσσα το 944 μ.Χ. με σκοπό να αποκτήσουν το ύφασμα και να το πάρουν μαζί τους στην Κωνσταντινούπολη. Η Δ' Σταυροφορία το 1204 λεηλάτησε την Βασιλεύουσα, και μέχρι τον 14ο αιώνα η Σινδόνη εξαφανίστηκε.

Ιστορικές αναφορές στη Σινδόνη του Τορίνο χρονολογούνται από το 1354. Νωρίτερα, υπάρχουν υπόνοιες πως ανήκε στο Τάγμα των Ναϊτών Ιπποτών, για τους οποίους υποστηρίζεται πως την είχαν στην κατοχή τους για 200 χρόνια περίπου. Οι τελευταίοι Ναϊτες που εικάζεται ότι κατείχαν τη σινδόνη ήταν ο Ζακ ντε Μολέ και ο Ζοφρέ Ντε Σαρνέ, οι οποίοι κάηκαν στην πυρά το 1314, μετά την διάλυση του Τάγματος. Ως πρώτος κάτοχός της αναγνωρίζεται με ασφάλεια ο Γάλλος ιππότης Ζοφρέ Ντε Σαρνέ, ο οποίος δίσταζε να δημοσιοποιήσει το γεγονός της ύπαρξής της, πιθανώς λόγω των μυστηριωδών συνθηκών με τις οποίες είχε έρθει στα χέρια του, μάλλον λόγω συγγένειας με τον Ναϊτη Ντε Σαρνέ. Ο ίδιος είχε χτίσει μία φτωχική εκκλησία στο Λιρέ της Γαλλίας, και ενώ η οικογένειά του ήταν σε οικονομικό αδιέξοδο, αποφάσισε να εκθέσει εκεί τη Σινδόνη. Ο επίσκοπος της περιοχής Ερρίκος του Πουατιέ, αντέδρασε για την αυθεντικότητα της και υπέβαλλε μνημόνιο, το οποίο ανέφερε πως μετά από εξετάσεις που έκανε στη Σινδόνη, την βρήκε πλαστή, αναφέροντας επίσης πως είχε ανακαλύψει και τον καλλιτέχνη που τη φιλοτέχνησε. Η Σινδόνη αμέσως αποσύρθηκε, για να εκτεθεί εκ νέου το 1389. Ο γιος του Ντε Σαρνέ, αγνοώντας τον τοπικό επίσκοπο, πήρε άδεια από τον Πάπα, παραδεχόμενος εξ αρχής πως δεν ήταν γνήσια, αλλά αντίγραφο. O επίσκοπος της περιοχής Πιέρ Ντ΄Αρσί, σε μνημόνιο προς τον Πάπα Κλήμεντα Ζ'[3], χαρακτήριζε τη Σινδόνη ως απάτη, αναφερόμενος στις προγενέστερες έρευνες του Ερρίκου του Πουατιέ.

Το 1452, το ύφασμα πωλήθηκε στο Λουδοβίκο δούκα της Σαβοΐας, ο οποίος ανέγειρε ειδικό παρεκκλήσι και τοποθέτησε τη Σινδόνη στο Σαμπερύ της Γαλλίας το 1464. Το 1532, προκλήθηκε πυρκαγιά στο παρεκκλήσι, που προκάλεσε φθορές στη Σινδόνη, με αποτέλεσμα η οικογένεια της Σαβοΐας να τη μεταφέρει στο Τορίνο της Ιταλίας, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα. Η μοναδική φορά που μεταφέρθηκε από το Τορίνο ήταν τα χρόνια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν τοποθετήθηκε στο μοναστήρι του Μοντεβεγκίνε, στο Αβελίνο της νότιας Ιταλίας, για να παραμείνει αργότερα οριστικά στο Τορίνο.

Η Σινδόνη φέρει την εικόνα ενός γενειοφόρου άνδρα, εμπρός και πίσω, ηλικίας περίπου 33 ετών, με ύψος περίπου 1,80 μ. και βάρος 77 κιλά. Σε όλο το μήκος του υφάσματος υπάρχουν κηλίδες αίματος που αποδίδονται σε θάνατο από σταύρωση. Είναι εμφανείς τρύπες από καψίματα και μερικές σταγόνες νερού από την πυρκαγιά του 1532. Ο άνθρωπος της Σινδόνης φέρει στους καρπούς των χεριών και στα πόδια σημάδια από αίμα που σημαίνει ότι σταυρώθηκε και επίσης στην πλάτη σημάδια από μαστίγωση. Στο πρόσωπο, υπάρχουν διογκώσεις που είναι αιματώματα, τα οποία είναι ιδιαίτερα ορατά στο δεξί μάγουλο. Σε όλο το σώμα υπάρχουν σημάδια από μώλωπες και πληγές. Στο μέτωπο, στον αυχένα και στα μαλλιά που είναι μακριά, υπάρχει αίμα, ενώ πληγές καλύπτουν την περιφέρεια του κεφαλιού, που μάλλον έχουν προκληθεί από στεφάνι φτιαγμένο από μυτερά αγκάθια. Στο στήθος και στην πλάτη φαίνονται γδαρσίματα, που πιθανώς έγιναν από μαστίγιο, όργανο βασανισμού των ρωμαϊκών χρόνων. Στη δεξιά ωμοπλάτη, υπάρχουν τετραγωνικές εκχυμώσεις που αποδίδονται σε βαρύ αντικείμενο, που μπορεί να ήταν ο οριζόντιος δοκός του σταυρού που ο καταδικασμένος κουβαλούσε μέχρι τον τόπο της εκτέλεσης. Στη δεξιά θωρακική περιοχή βρέθηκαν σημάδια αίματος, που έχουν τα χαρακτηριστικά εκείνα πτωτικού αίματος.

Μπογδάνος: «Τζάμπα μάγκες» αυτοί που παρουσίασαν μακιγιαρισμένο τον Χριστό

 

Εικόνα
Be a blogger

 

Εικόνα
Μικρές Αγγελίες

Εικόνα

 

Σχόλια

ΣΑΙΝΤ (χωρίς επαλήθευση) Παρ, 27/12/2019 - 23:20

Κάποιοι ανόητοι θεωρούν ότι είναι εναλλακτικοί. Όπου "εναλλακτικός" κατ΄αυτούς σημαίνει σεβασμός στις μειοψηφίες στις ιδιαιτερότητες και σε οτιδήποτε αιρετικό όπως το εννοούν αυτοί. Μέχρι εδώ ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ. Όλοι οφείλουμε σεβασμό στους παραπάνω. Οι ανόητοι το πάνε παραπέρα και το διαστρεβλώνουν : "Εναλλακτικό" κατ' αυτούς, είναι και ότι εμπεριέχει ασέβεια στην πλειοψηφία, στην κανονικότητα και στην "μη ιδιαιτερότητα".Συγχωρήστε με για το νεολογισμό. Εν ολίγοις παιδιά έχετε μπλέξει τα μπούτια σας κατά το κοινώς λεγόμενο. Και εν τέλει πως γίνεται να είσαι "εναλλακτικός" και να λειτουργείς παράνομα ένα μπαρ με άδεια γαλακτοπωλείου (ξέρετε τι εννοώ), για να παρακάμψεις το νόμο που καθορίζει τις χρήσεις στην παλιά πόλη του Ναυπλίου ; Και είμαι σίγουρος ότι είστε έτοιμοι να βγάλετε έναν δεκάρικο "για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, το σεβασμό του παραδοσιακού χαρακτήρα της παλιάς πόλης, κόντρα στα συμφέροντα που επιβουλεύονται τη στυγνή εκμετάλευση της ιστορίας της πόλης μας κλπ.". Και ξέρω ότι αυτό το μαγαζάκι σας ετοιμαζόσαστε να το πουλήσετε. Εχετε άραγε ενημερώσει τον υποψήφιο αγοραστή -ως τίμιοι, εναλλακτικοί και προοδευτικοι ρε αδερφέ- ότι θα έχει σοβαρό πρόβλημα με τη χρήση του συγκεκριμένου χώρου από την αρχαιολογία και την πολεοδομία :

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.