Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Καμπανάκι κινδύνου

Κινδυνεύει με ερημοποίηση η Αργολίδα
Profile picture for user admin
από anagnostis team
ΔημοσιεύτηκεΔευ. 17 Ιουν. 2019
1ΣΧΟΛΙΟ

Εδώ και χρόνια η εφημερίδα «Αναγνώστης Πελοποννήσου» έχει επισήμανε τον κίνδυνο ερημοποίησης της Αργολίδας, φιλοξενώντας συχνά επισημάνσεις περιβαλλοντικών και οικολογικών οργανώσεων.

Παράλληλα έχει επισημάνει και τις ανθρώπινες παρεμβάσεις, όπως γεωτρήσεις, αποξήρανση του βάλτου του Άργους, την έλλειψη φραγμάτων και λιμνοδεξαμενών στους χείμαρρους κλπ, χωρίς ωστόσο να συγκινηθεί καμία δημοτική ή περιφερειακή αρχή έστω και στο ελάχιστο. Αντίθετα έκαναν ότι μπορούσαν να αυξήσουν την ταχύτητα ερχομού της επικείμενης καταστροφής.

Το πρόβλημα της ερημοποίησης της Ανατολικής Πελοποννήσου, επαναφέρει στην επικαιρότητα ο μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός, ο οποίος μεταξύ άλλων επισημαίνει:

«Σήμερα ξέρουμε ότι υπήρξε μια παρατεταμένη περίοδος ξηρασίας στην εποχή του χαλκού, η οποία σύμφωνα με κάποιους μελετητές διήρκησε τριάντα χρόνια και σύμφωνα με άλλους ακόμη και τριακόσια. Είναι η περίοδος που κατέβηκαν οι Δωριείς από τον Βορρά και κατέλαβαν το Άργος και τις Μυκήνες για να αλλάξει η ροή της Ιστορίας.

Η ανατολική Πελοπόννησος, που κατέλαβαν τότε οι Δωριείς, θεωρείται σήμερα υψηλού κινδύνου. Στο κόκκινο βρίσκονται ακόμη όλα τα νησιά του Αιγαίου, καθώς και τμήματα της Στερεάς Ελλάδας και της Εύβοιας, καθώς και της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας, της Θράκης, όπως και η Κεντρική και η Νοτιοανατολική Κρήτη».

 

Μπριτζ Αργολίδα

Bloggers Αναγνώστης

Στείλε την Αγγελία σου

Συνταγές μαγειρικής

Σχόλια

Evangelos Alexandris (χωρίς επαλήθευση) Δευ, 17/06/2019 - 20:08

Η κλιματική αλλαγή συμβάλλει τάχιστα στις τοπικές κοινωνίες, οικονομίες και απειλεί με καταστροφές. Ερημοποίηση αλλά και πλημμύρες, καύσωνες αλλά και μουσώνες, τροπικές βροχές, κατολισθήσεις, διάβρωση εδάφους, ανύψωση της θάλασσας, σεισμοί και εκρήξεις ηφαιστείων... είναι όλα αλυσιδωτά φαινόμενα που απαιτούν συγκροτημένη προσέγγιση, διεπιστημονικό σχέδιο πρόληψης, θεσμικό παρεμβατισμό με βάση τις βέλτιστες πρακτικές προηγμένων χωρών στα ζητήματα αυτά. Εμείς ως ΕλληνοΪταλικός Σύνδεσμος προτείνουμε στις τοπικές κοινωνίες κι αρχές το ΕλληνοΪταλικό Παρατηρητήριο Πρόληψης Καταστροφών, με κορυφαίους επιστήμονες και εξειδικευμένες προτάσεις παρτεναριάτου με τοπικούς δημόσιους και ιδιωτικούς αρμόδιους φορείς. Σύντομα θα δώσουμε στο ευρύ κοινό ενημερωτικά δελτία τύπου.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.