Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Κιτσομάνης Garden Hall

remax

Νέα δεδομένα για την Ειδική αγωγή στην Αργολίδα

Τα προβλήματα που θα προκύψουν από τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση θέτει με ερώτησή του στη βουλή ο Γιάννης Ανδριανός.
Profile picture for user admin
από anagnostis team
ΔημοσιεύτηκεΠαρ. 10 Αυγ. 2018
κανέναΣΧΟΛΙΟ

Σημαντικά προβλήματα σε οικογένειες και ειδικούς θεραπευτές της Αργολίδας αναμένεται να δημιουργήσουν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για την ειδική αγωγή, σύμφωνα με τον Γιάννη Ανδριανό ο οποίος μάλιστακατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Σημαντικά προβλήματα στις οικογένειες με παιδιά που χρειάζονται ειδική αγωγή καθώς και στους ειδικούς θεραπευτές (Λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγοι, ειδικοί παιδαγωγοί) στην Αργολίδα συνεπάγονται οι αλλαγές που νομοθέτησε το Υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για το Μεσοπρόθεσμο (ΦΕΚ Α’ 109/14-6-2018), καθώς η διαδικασία που ακολουθήθηκε από το Υπουργείο για τις υπηρεσίες Ειδικής Αγωγής που παρέχονται στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από 1/8/2018 χαρακτηρίζονται από προχειρότητα και αντιφάσεις.

Είναι χαρακτηριστικό πως για πρώτη φορά ο προϋπολογισμός για την ειδική αγωγή είναι κλειστός και μειώνεται κατά 30% χωρίς να έχει προηγηθεί επιδημιολογική μελέτη για τις ανάγκες του πληθυσμού. Η λύση των κουπονιών (voucher) που προκρίθηκε αφορά μια βεβαίωση που θα υπόκειται σε διπλό υποχρεωτικό κούρεμα απροσδιόριστου ύψους: οι ασφαλισμένοι θα παραλαμβάνουν τη βεβαίωση με τη γνωμάτευση και θα την καταθέτουν στον ιδιώτη θεραπευτή. Στη συνέχεια εκείνος θα την καταθέτει στον οργανισμό για να αποζημιωθεί σε απροσδιόριστο χρόνο και σε απροσδιόριστη χρηματική αξία. Έτσι, οι θεραπευτές δεν θα γνωρίζουν ούτε πότε θα πληρωθούν, ούτε το ποσό των χρημάτων που θα λάβουν την ώρα που είναι υποχρεωμένοι να εξυπηρετούν εμπρόθεσμα και τις υποχρεώσεις τους (εισφορές, φόροι κλπ).

Ταυτόχρονα, οι γονείς των παιδιών θα πρέπει στην πλειονότητα των περιπτώσεων να λαμβάνουν γνωματεύσεις κάθε τέσσερις μήνες, γεγονός που προσθέτει ακόμη ένα γραφειοκρατικό βάρος στον αγώνα που καθημερινά δίνουν στηρίζοντας τα παιδιά τους.

Στο πλαίσιο αυτό, οι φορείς επαγγελματιών ειδικής αγωγής έχουν αποσαφηνίσει ότι με τους όρους αυτούς δεν θα κάνουν αποδεκτή καμία σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και καμία πληρωμή με κουπόνι.

Κατόπιν αυτού,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

  1. Αν πρόκειται να επανεξετάσει τις ως άνω ρυθμίσεις που αποδεδειγμένα δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στις οικογένειες των παιδιών που χρειάζονται ειδική αγωγή και στους ειδικούς θεραπευτές».

 

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.