Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
Ελαιόδεντρα ανομβρία

Προσεύχονται να βρέξει

Καταστρεπτική για τα ελαιόδεντρα της Αργολίδας η φετινή ανομβρία - Ανησυχία για τους παραγωγούς και εγρήγορση από την Περιφέρεια.

Κατά τη φετινή χρονιά και συγκεκριμένα μετά το μήνα Ιούλιο έως και σήμερα παρατηρήθηκαν φαινόμενα ανομβρίας στις περισσότερες περιοχές όπου καλλιεργούνται ελαιόδενδρα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Έντονο το πρόβλημα και στην Αργολίδα με τους παραγωγούς να αγωνιούν για τη φετινή σοδειά. Η παρατεταμένη ανομβρία των τελευταίων μηνών, σε  συνδυασμό με τις υψηλές  θερμοκρασίες έως και σήμερα, και οι εδαφολογικές συνθήκες, ενδεχομένως να αποτελέσουν ανασταλτικό παράγοντα στην προσδοκώμενη φετινή παραγωγή τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα. 

Παρά την υψηλή παραγωγή, η οποία διαφαινόταν αρχικώς, τις υψηλές προσδοκίες των ειδικών, σε αντίθεση με τις προβλέψεις του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (που βλέπει άνοδο της παραγωγής διεθνώς 12% οι οποίες βασίζονται σε παλιότερα σχετικά στοιχεία), το μήνα Οκτώβρη η εικόνα που υπάρχει σε περιοχές της  Περιφέρειάς Πελοποννήσου, δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική, με αποτέλεσμα πιθανόν και να τίθεται ζήτημα σχετικά με την ελαιοπεριεκτικότητα και τη γενικότερη απόδοση της  ελαιοκαλλιέργειας.    

Μετά από εντολή του Περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, παρακολουθείται στενά η εξέλιξη του φαινομένου, με τις αρμόδιες κατά τόπους ΔΑΟΚ, με  σοβαρότητα, σύνεση και υψηλό  αίσθημα ευθύνης, σχετικά με την επίδραση της ανομβρίας – υψηλών θερμοκρασιών, στη  παραγωγή  της  ελαιοκαλλιέργειας της Περιφέρειάς.   

Με τα δεδομένα έως σήμερα σε σχέση με την παραγωγή της ελαιοκαλλιέργειας, προκύπτει ότι:

  1. Κατά θέσεις και περιοχές των γεωγραφικών διαμερισμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου μακροσκοπικοί έλεγχοι δείχνουν την ύπαρξη πιθανού προβλήματος στην ελαιοποιήσιμη και στη βρώσιμη ελιά,  με  συμπτώματα τη δημιουργία καρπών μικρού μεγέθους, την αφυδάτωση του καρπού και, σε ακραίες περιπτώσεις, την εμφάνιση μαυρίσματος του καρπού αντί του φυσιολογικού πράσινου χρώματος για την εποχή.
  2. Η ένταση του φαινομένου είναι κλιμακούμενη και εξαρτώμενη και από τα  εδαφοκλιματικά στοιχεία του  σταθμού.
  3. Το πρόβλημα εντοπίζεται στους μη αρδευόμενους ελαιώνες.
  4. Το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι άμεσα συνδεόμενο με την πιθανότητα ή μη  βροχοπτώσεων  των επόμενων ημερών.

Από την Περιφέρεια Πελοποννήσου δηλώνεται πως θα διερευνηθεί η δυνατότητα ένταξης στις αποζημίωσης του ΕΛΓΑ ή των ΠΣΕΑ (μέσω  του  κρατικού  προϋπολογισμού) όλων  των  αγροτών  που  θα  πληγούν  από  την  εν  λόγω ανομβρία  κατά  την  φετινή  ελαιοκομική  περίοδο, στο βαθμό που τελικά το εξελισσόμενο αυτό φαινόμενο επηρεάσει την παραγωγή τους, χρησιμοποιώντας ως συγκριτικό στοιχείο την αντίστοιχη παραγωγή των  τελευταίων τριών ετών, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη νομοθεσία και τις σχετικές ΚΥΑ .

 

Μαρία Καρανικόλα

 

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.