Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
Σιδηροδρομικός Σταθμός Μύλων

Σιδηροδρομικοί Σταθμοί - Έργα Τέχνης στην Αργολίδα (Vid)

Οδοιπορικό της εκπομπής «Γη του Πέλοπα», της Rap Media και της Χριστίνας Τσιορώτα στο εγκαταλελειμμένο σιδηροδρομικό δίκτυο της Πελοποννήσου με συνοδοιπόρο τον συνεκδότη του «Αναγνώστη» Άκη Ντάνο

Πλήρης εγκατάλειψη στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Πελοποννήσου, ένα δίκτυο από τα μεγαλύτερα μετρικά παγκοσμίως που στην ακμή του εξυπηρετούσε 1.740 χιλιάδες επιβάτες αλλά και 251.000 τόνους εμπορευμάτων ετησίως. Από το 2010 μέχρι σήμερα μόνο κάποια τουριστικά τρένα έχουν «τρέξει» στις ράγες, αλλά και αυτά εξαφανίστηκαν πλέον.

Η εκπομπή «Γη του Πέλοπα» με το ΦΕΚ του 1985 ανα χείρας αναζητά τα κτίρια εκείνα του σιδηροδρομικού αυτού δικτύου που έχουν χαρακτηριστεί «έργα τέχνης», καταγράφει την ιστορία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, αλλά και την σημερινή εικόνα τους που κάθε άλλο παρά κολακευτική είναι.

Σταθμοί - Έργα Τέχνης στο εγκαταλελειμμένο σιδηροδρομικό δίκτυο Πελοποννήσου

Άργος, Ναύπλιο, Μύλοι, Μυκήνες, Κόρινθος, Άγιοι Θεόδωροι και Δερβένι οι σταθμοί στους οποίους κάνει στάση η εκπομπή, δύο από τους οποίους έχουν ήδη παραχωρηθεί στους οικείους Δήμους, με αυτόν της Κορίνθου μάλιστα να έχει αξιοποιηθεί. 

Πολύτιμοι συνοδοιπόροι ο Δημοτικός Σύμβουλος Ναυπλίου Μπάμπης Αντωνιάδης που παραθέτει σημαντικά στοιχεία για την ιστορία του δικτύου, ο συνεκδότης της εφημερίδας «Αναγνώστης Πελοποννήσου» και του anagnostis.org Άκης Ντάνος, με πλούσιο ρεπορτάζ για την σημερινή εικόνα των σταθμών αλλά και τις προσπάθειες για την επαναλειτουργία και αξιοποίηση, οι Δήμαρχοι Κορίνθου και Λουτρακίου κ.κ Πνευματικός και Γκιώνης για την αξιοποίηση σε Κόρινθο και Αγίους Θεοδώρους, που αντίστοιχη δεν έχουμε δει στην Αργολίδα.

Σταθμοί - Έργα Τέχνης στο εγκαταλελειμμένο σιδηροδρομικό δίκτυο Πελοποννήσου

Στην αυλαία της εκπομπής ένα αίσθημα πικρίας και θλίψης είναι εκείνο που έμεινε σε όλους τους συντελεστές της για την αδυναμία αξιοποίησης αλλά προστασίας όλου αυτού του εγκαταλελειμμένου αλλά θαυμαστού σιδηροδρομικού κόσμου!

Η Χριστίνα Τσιορωτά στην παρουσίαση και επιμέλεια, καθώς και οι εικονολήπτες Σωτήρης Ζησίδης και Γιώργος Πέτρου, για λογαριασμό της Rap Media, μας παρουσιάζουν την εγκατάλειψη και το μεγαλείο...

Video: Rap Media
Photos: Panos Retro Roumentzas, Rap Media

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.