Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δίδυμα εκκλησάκι

Οι άγνωστες πτυχές των Διδύμων Αργολίδας

Στα άδυτα του ιστορικού οικισμού της Ερμιονίδας

Τα Δίδυμα είναι ένα κεφαλοχώρι με αρχαίες ιστορικές καταβολές και σπάνιες φυσικές ομορφιές.

Βρίσκονται στα νότια της Αργολίδας, στην επαρχία Ερμιονίδας, 12 χλμ. βόρεια του Κρανιδίου. Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 140 μέτρων σε ένα μικρό λεκανοπέδιο στους πρόποδες του Διδύμου όρους.

διδυμα

Είναι το μεγαλύτερο χωριό του δημοτικού διαμερίσματος των Διδύμων που το απαρτίζουν 6 συνολικά χωριά. Τα υπόλοιπα 5 χωριά είναι, το Λουκαΐτι, η Πελεή, Το Ράδο, ο Άγιος Ιωάννης και το Σαλάντι με τη διάσημη παραλία που είναι προς εκποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ.

Η ιστορία του χωριού ανάγεται από την αρχαιότητα, και χαρακτηριστικά αξιοθέατα είναι τα δίδυμα σπήλαια, το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου και η Μονή του Αυγού

Μονή αυγού

Ένα ντοκιμαντέρ που αποκαλύπτει πολλά κρυμμένα μυστικά για τον ιστορικό οικισμό των Διδύμων είναι το παρακάτω:

Ατραξιόν οι δίδυμοι γιγάντιοι κρατήρες με τα εκκλησάκια:

Οι επιβλητικοί κρατήρες των Διδύμων προκαλούν δέος στον επισκέπτη. Από ψηλά αποτελούν ένα απίστευτο, απόκοσμο, εξωγήινο θέαμα.

Οι επιστήμονες εικάζουν ότι μάλλον πρόκειται για κατακρήμνιση σπηλαίων αλλά η όψη τους θυμίζει κρατήρες μετεωριτών, όπως αυτοί που βρίσκονται στο φεγγάρι.

Η απόλυτη σιωπή που επικρατεί στο εσωτερικό τους σπάει μόνο από τα τιτιβίσματα πτηνών που ακούγονται με αντήχηση λόγω του κυκλικού σχήματος των κρατήρων.

Κρατήρες Αργολίδα

Στον έναν από τους δύο κρατήρες υπάρχουν δύο εκκλησάκια της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου (11ος - 14ος αιώνας).

Το βάθος του μικρού κρατήρα είναι 80 μέτρα μέσα στα στρώματα των προσχώσεων και η διάμετρος του είναι 150 μέτρα. Στα εσωτερικά κάθετα τοιχώματα όπου κάποιος κατέρχεται μέσω μιας κλιμακωτής στοάς είναι ριζωμένα τα εκκλησάκια της Μεταμορφώσεως προς βορρά και του Αγίου Γεωργίου προς τον νότο. Και τα δύο εκκλησάκια είναι λαξευμένα μέσα στο βράχο.

Κρατήρες Αργολίδα

Μέσα στον Άγιο Γεώργιο υπάρχουν επιγραφές με Λατινικούς χαρακτήρες , μία ιστορική επιγραφή που σημειώνει το πέρασμα του Θωμά του Παλαιολόγου , Ηγεμόνα της Πελοποννήσου καθώς επίσης και μία παλιά πέτρινη κολυμβήθρα. Ανατολικά της Εκκλησίας υπάρχει μικρή δεξαμενή της οποίας τα τοιχώματα έχουν επιστρωθεί με είδος πορσελάνης και ανατολικότερα σε ύψος 25 μέτρων μία οπή που ονομάζεται «Ασκηταρειό» όπου οι ασκητές ανέρχονται με σκοινί.

Απολαύστε μια πτήση πάνω και μέσα στους κρατήρες γνωστούς κι ως δολίνες των Διδύμων Ερμιονίδας.

 

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.