Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Η ταινία "Mustang" κέρδισε το φετινό Βραβείο LUX

ΔημοσιεύτηκεΤρί. 24 Νοε. 2015
από admin

Ο Πρόεδρος Μάρτιν Σουλτς ανακοίνωσε την Τρίτη το μεσημέρι στα πλαίσια ειδικής τελετής στην ολομέλεια στο Στρασβούργο ότι το κινηματογραφικό βραβείο LUX του ΕΚ απονέμεται φέτος στην ταινία "Mustang". Η ταινία αφηγείται την ιστορία πέντε αδελφών τις οποίες υποσχέθηκαν οι οικογένειες τους σε άντρες μέσω αναγκαστικών γάμων, αλλά οι οποίες, αποφασισμένες να ζήσουν τη ζωή τους, σπάνε το ζυγό αυτής της παράδοσης .

Ο Πρόεδρος του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς, συνεχάρη τους τρεις φιναλίστ, την σκηνοθέτη Deniz Gamze Ergüven και όλους τους συντελεστές της νικήτριας ταινίας, δηλώνοντας τα εξής: "Αυτές οι τρεις πολύ διαφορετικές ταινίες εγείρουν θεμελιώδη ερωτήματα: Πώς πρέπει η ήπειρός μας να αλλάξει από μία ήπειρο μεταναστών που έφευγαν από αυτήν σε μία ήπειρο υποδοχής των μεταναστών; Ποιος είναι ο ρόλος των γυναικών στις κοινωνίες μας; Πώς υπονομεύει τις ζωές μας η οικονομική κρίση; Οι ευρωπαϊκές αυτές ταινίες αξίζουν την στήριξή μας και είμαι περήφανος που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βοήθησε και πάλι φέτος στο να αναδειχθούν αυτές οι ταινίες σε όσο το δυνατόν ευρύτερο κοινό."

Παραλαμβάνοντας το βραβείο η Deniz Gamze Ergüven δήλωσε ότι "η ταινία Mustang προωθεί τα ιδεώδη της ΕΕ" και ευχαρίστησε για την απήχηση που είχε η ταινία μέσω του Βραβείου LUX.

Η πρόεδρος της επιτροπής πολιτισμού και παιδείας του ΕΚ, Σίλβια Κόστα (Σοσιαλιστές, Ιταλία), δήλωσε τα εξής: "Το βραβείο LUX αποτελεί παράδειγμα πολιτιστικής διπλωματίας, συνδυάζοντας την στήριξη της έκφρασης των πολιτιστικών και δημιουργικών βιομηχανιών με τις ευρωπαϊκές συμπαραγωγές και την προώθηση της πολιτιστικής και γλωσσικής πολυμορφίας και προτείνοντας καλλιτεχνικές ερμηνείες της πολύπλοκης πραγματικότητας που μας βοηθούν να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλον. Όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στον κόσμο ολόκληρο."

Οι άλλες δύο ταινίες στη λίστα με τους τρεις φιναλίστ της φετινής χρονιάς ήταν η Mediterranea (Ιταλία, ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Κατάρ) από τον Jonas Carpignano και η Urok (The Lesson) από την Kristina Grozeva και τον Petar Valchanov (Βουλγαρία, Ελλάδα ). Την νικήτρια ταινία επιλέγουν κάθε χρονιά με ψηφοφορία τους οι ευρωβουλευτές.

Το ΕΚ καλύπτει τα έξοδα μετάφρασης και υποτιτλισμού των τριών ταινιών φιναλίστ στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ. Επιπλέον, χρηματοδοτεί την προσαρμογή της νικήτριας ταινίας για τα άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής (τουλάχιστον στην πρωτότυπη γλώσσα της ταινίας).

Οι τρεις ταινίες φιναλίστ για το Βραβείο LUX προβάλλονται στις 28 χώρες της ΕΕ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης κινηματογραφικές μέρες LUX από το Σεπτέμβριο έως το Δεκέμβριο. Στόχος της εκδήλωσης είναι να αναδειχθεί ο πλούτος και η ποικιλομορφία του ευρωπαϊκού κινηματογράφου και να δοθεί το έναυσμα για συζήτηση γύρω από τα θέματα που πραγματεύονται οι επιλεγμένες ταινίες.

 

Ετικέτες

Mustang Βραβείο LUX Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Αντιπροσωπεία Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα Ευρωπαϊκή επιτροπή

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.