Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

remax

Ναύπλιο: «Παραμύθια για μεγάλους λίγο πριν τα μεσάνυχτα»

ΔημοσιεύτηκεΤετ. 8 Φεβ. 2017
από admin

Ο βιολόγος Θεοδόσης Σπαντιδέας έρχεται λίγο πριν τα μεσάνυχτα ( 10 Φεβρουαρίου, 11 μ.μ.) στη Βιβλιοθήκη Ανθός (Φουγάρο) για να μας αφηγηθεί τη θεωρία της εξέλιξης των ειδών, συνδυάζοντας την αλήθεια με τον μύθο.

Ένα παραμύθι που έγραψε ο ίδιος πριν από χρόνια με τίτλο «Τα ψάρια που βγήκαν στη στεριά» και συνιστά τη ματιά ενός επιστήμονα και λογοτέχνη όσον αφορά την περίφημη θεωρία του Δαρβίνου!

Μία από τις μεγαλύτερες θεωρίες που διατυπώθηκαν από τον άνθρωπο, ίσως ίσης αξίας με την θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν, ήταν η θεωρία της εξέλιξης των ειδών που εκφράστηκε από τον Δαρβίνο.

Κάποτε, στην Δεβόνιο περίοδο του Παλαιοζωικού αιώνα (περίπου 360 εκατομμύρια χρόνια πριν από σήμερα), οι ζωικές μορφές κατοικούσαν στην θάλασσα. Από τα περισσότερα εξελιγμένα και περίπλοκα υδρόβια είδη ήταν οι κοιλάκανθοι και οι δίπνευστοι. Το παραμύθι αφηγείται τον τρόπο που τα εξελιγμένα αυτά είδη ψαριών «κατάφεραν» με τη διαδικασία της φυσικής επιλογής να βγουν από το νερό και να επιβιώσουν στη στεριά, της οποίας ήταν και οι πρώτοι ζωικοί έποικοι. Από εκείνο το σημείο, η στεριά πλούτισε με ζωικά είδη, με τον άνθρωπο να είναι ο τελευταίος κρίκος μιας υπέροχης αλυσίδας.

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, το ταξίδι στον χρόνο …

 

Ο Θεοδόσης Σπαντιδέας

Γεννήθηκε στ΄ Ανάπλι  με καταγωγή από τη Σαϊδόνα της Μεσσηνιακής Μάνης και την Ναυπλιακή γη. Τέλειωσε  το Δημοτικό και το εξατάξιο Γυμνάσιο Ναυπλίου και σπούδασε Βιολογία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. «Τα ψάρια που βγήκαν στη στεριά» είναι  το πρώτο κείμενό του που εκδόθηκε το 1980 κατά την διάρκεια εκπόνησης διδακτορικής διατριβής σε θέματα μοριακής βιολογίας. Έχει εργαστεί για έντεκα συναπτά έτη ως Ιχθυολόγος στο Υπουργείο Γεωργίας, και στην Εκπαίδευση όπου δίδαξε Βιολογία σε μαθητές Γυμνασίου (ως Διευθυντής για επτά έτη) και Λυκείου και σε τριτοετείς φοιτητές του Βιολογικού Τμήματος της Σχολής Θετικών Επιστημών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τον Μάιο του 2012 εκδόθηκε, από τον Εκδοτικό Οίκο ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗ, η πρώτη ποιητική συλλογή του με τίτλο «ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ», ενώ ήδη ετοιμάζεται η δεύτερη.

 

Ετικέτες

Θεοδόσης Σπαντιδέας Φουγάρο Ναύπλιο

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.