Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
Στον αέρα το αγροτικό τιμολόγιο

Στον αέρα το αγροτικό τιμολόγιο

Να δοθεί παράταση στην διαδικασία καταγραφής των γεωτρήσεων για την διατήρηση του αγροτικού τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος, ζητούν με ερώτησή τους ο Ανδρέας Πουλάς και οι υπόλοιποι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ.
Profile picture for user admin
από anagnostis team
ΔημοσιεύτηκεΤετ. 11 Σεπ. 2019
κανέναΣΧΟΛΙΟ

Παράταση στη διαδικασία καταγραφής των γεωτρήσεων, πέραν της 30ης Σεπτεμβρίου, για τη διατήρηση του αγροτικού τιμολογίου για τους αγρότες, ζητoύν με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής κ.κ. Ανδρέας Πουλάς, Γιώργος Αρβανιτίδης, Βασίλης Κεγκέρογλου, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και Απόστολος Πάνας. Η ερώτηση απευθύνεται στους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κ. Χατζηδάκη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μ. Βορίδη.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Μεγάλη αναστάτωση στον αγροτικό κόσμο σε όλη τη χώρα έχει προκαλέσει η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ από 1.9.2019, που περιλαμβάνει και το τιμολόγιο αγροτικού ρεύματος. Επιπλέον, ως γνωστόν είναι σε εξέλιξη η διαδικασία καταγραφής των γεωτρήσεων για τη διατήρηση του αγροτικού τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος από τους αγρότες.

Με βάση όμως τις απαιτήσεις της ΔΕΗ για υποβολή συγκεκριμένων δικαιολογητικών και την πολύ χρονοβόρα διαδικασία καταγραφής των γεωτρήσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, αυτό είναι αδύνατο να ολοκληρωθεί μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 30ης Σεπτεμβρίου 2019 που έχει τεθεί από την ΔΕΗ. Η χορήγηση επανειλημμένων παρατάσεων για την ολοκλήρωση της διαδικασίας της καταγραφής των γεωτρήσεων αποδεικνύει την δυσκολία και τα αντικειμενικά προβλήματα που αυτή παρουσιάζει, με κίνδυνο να μείνει εκτός καταγραφής ένας πολύ μεγάλος αριθμος γεωτρήσεων.

Είναι αυτονόητο ότι οι οικονομικές  συνέπειες στον αγροτικό κόσμο και η συνακόλουθη υποβάθμιση της αγροτικής παραγωγής λόγω της κατακόρυφης αύξησης του κόστους ηλεκτροδότησης θα επιδράσουν εξαιρετικά αρνητικά στο βιοτικό επίπεδο των αγροτών και τα μεγέθη της εθνικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, οι αγρότες σε όλη την Χώρα αγωνιούν για το εισόδημά τους, αφού πέρα από την μείωση που θα υποστεί με την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ που εφαρμόζεται από 1η Σεπτεμβρίου, θα κληθούν να καταβάλλουν επί πλέον ποσά μετά τις 30 Σεπτεμβρίου,  αφού η χρέωση του ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι ακόμη μεγαλύτερη εξαιτίας της πραγματικής αδυναμίας των αγροτών να ολοκληρώσουν την προβλεπόμενη σύνθετη διαδικασία καταγραφής των γεωτρήσεων τους. Αυτό σύμφωνα με την ΔΕΗ θα συνεπάγεται την μονομερή καταγγελία της σημερινής σύμβασης και την μεταφορά της στο τιμολόγιο για αστική χρήση, με αποτέλεσμα το ήδη υψηλό  κόστος άρδευσης των καλλιεργειών τους να αυξηθεί και άλλο.

Την αναστάτωση των αγροτών επιτείνουν οι απαντήσεις και ενημερώσεις των αρμόδιων προϊσταμένων  των Διευθύνσεων Υδάτων  των  Αποκεντρωμένων Διοικήσεων ότι για τις αιτήσεις αδειών χρήσης νερού για τις γεωτρήσεις που ζητεί η ΔΕΗ θα χρειασθούν αρκετά χρόνια με την υφιστάμενη διαδικασία για να ολοκληρωθούν.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί,

  1. Υπάρχει κυβερνητικός σχεδιασμός για το πώς θα αποφευχθεί η επιβάρυνση του κόστους παραγωγής από τη διακοπή του αγροτικού τιμολογίου για όσους αγρότες δεν προλάβουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Διοικητικής Περιφέρειας να εκδώσουν τις σχετικές βεβαιώσεις και άδειες χρήσης νερού μέχρι 30 Σεπτεμβρίου;
  2. Με δεδομένη τη σημερινή εικόνα της χρονοβόρας καταγραφής των γεωτρήσεων όπως προκύπτει από τις επισημάνσεις των αρμόδιων υπηρεσιών, προτίθεστε να δώσετε παράταση στην διαδικασία πέραν της 30ης Σεπτεμβρίου 2019;
  3. Ποια μέτρα θα ληφθούν, ώστε να απλοποιηθεί η διαδικασία καταγραφής των γεωτρήσεων άμεσα και να μειωθεί και το κόστος και ο αριθμός των απαιτούμενων δικαιολογητικών από τους αγρότες;»

 

Εικόνα
Be a blogger

 

Εικόνα
Μικρές Αγγελίες

Εικόνα

 

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.