Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
Ανδρέας Πουλάς

Πως θα εξαλειφθούν περιστατικά βίας σε βάρος προσωπικού νοσοκομείων και ΕΚΑΒ

Στη βουλή φέρνουν το θέμα Πουλάς και Μπουρχάν.
Profile picture for user admin
από anagnostis team
ΔημοσιεύτηκεΠέμ. 27 Φεβ. 2020
κανέναΣΧΟΛΙΟ

Την αποτελεσματική αντιμετώπιση των περιστατικών βίας που παρατηρούνται κατά διαστήματα σε βάρος γιατρών, νοσηλευτών και εργαζομένων στα νοσοκομεία και στο ΕΚΑΒ ζητούν οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Πουλάς και Μπαράν Μπουρχάν, με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον Υπουργό Υγείας.

Ειδικότερα στο κείμενο της ερώτησης τονίζονται τα εξής:

«Ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν τα περιστατικά βίας που σημειώνονται σε βάρος γιατρών, νοσηλευτών και εργαζόμενων στα νοσοκομεία και στο ΕΚΑΒ, τον τελευταίο χρόνο.

Τα περιστατικά αυτά μπορεί να έχουν τη μορφή λεκτικής ή φυσικής βίας που επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό την ψυχολογική κατάσταση των εργαζομένων και κατά συνέπεια παρεμποδίζεται και το έργο της παροχής ιατρικής βοήθειας και θέτει εκ του αποτελέσματος σε κίνδυνο και την υγεία και τη ζωή των ασθενών.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) το φαινόμενο αυτό, που δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά και ευρωπαϊκό και παγκόσμιο, οφείλεται στο έντονο στρες και στην κακή ψυχολογική κατάσταση των ασθενών και των συγγενών τους, στις συνθήκες νοσηλείας, στις υποδομές και στο χρόνο εξυπηρέτησης.  Πόσο μάλλον στη χώρα μας που επικρατούν τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, ελλιπείς υποδομές στα νοσοκομεία και κατά συνέπεια πολύ μεγάλη ταλαιπωρία των ασθενών, παρά τις φιλότιμες και υπεράνθρωπες προσπάθειες του υπάρχοντος προσωπικού των νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ.

Επίσης, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) η αντιμετώπιση του εν λόγω προβλήματος απαιτεί συνολικό σχεδιασμό που θα λάβει υπόψη τόσο τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε μονάδας αλλά και θα εισάγει παρεμβάσεις σε εθνικό επίπεδο με πολιτικές πρόληψης της βίας, ενίσχυση της φύλαξης και μέτρα που θα επιχειρούν να  αντιμετωπίσουν τα αίτια που γεννούν αυτά τα φαινόμενα. Όπως η πρόσληψη προσωπικού στα νοσοκομεία και στο ΕΚΑΒ, η βελτίωση των κτιριακών υποδομών των νοσοκομείων που θα προσφέρουν πιο ανθρώπινη και αξιοπρεπή εξυπηρέτηση στους ασθενείς και καλύτερες και πιο ανθρώπινες συνθήκες εργασίας στους εργαζόμενους σε νοσοκομεία και ΕΚΑΒ.

Μάλιστα ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας ήδη από το Σεπτέμβριο του 2019 έχει προαναγγείλει νομοθετική ρύθμιση για την προστασία των εργαζομένων στο ΕΣΥ από βιαιοπραγίες, χωρίς όμως να υπάρχει ακόμη εξέλιξη στο συγκεκριμένο θέμα. Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Ποια μέτρα σκοπεύετε να λάβετε για την ελαχιστοποίηση και εξάλειψη των περιστατικών βίας σε βάρος του προσωπικού των νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ;
  2. Πότε σχεδιάζετε να φέρετε σχετική νομοθετική ρύθμιση όπως έχετε προαναγγείλει ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2019;» 

 

Εικόνα
Be a blogger

 

Εικόνα
Μικρές Αγγελίες

Εικόνα

 

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.