Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
Η Κόρινθος γκρεμίζει τ' Ανάπλι

Η Κόρινθος γκρεμίζει τ' Ανάπλι

Διεκδικεί τον Τίτλο της πρώτης Πρωτεύουσας του Νεοελληνικού κράτους
Profile picture for user admin
από anagnostis team
ΔημοσιεύτηκεΔευ. 17 Φεβ. 2020
1ΣΧΟΛΙΟ

Χρόνια τώρα προσπαθούσε η Αίγινα, χωρίς επιτυχία, να πάρει το στέμμα της πρώτης πρωτεύουσας από το Ναύπλιο. Στις εκδηλώσεις της Αίγινας για τον Καποδίστρια, όπου πρωτακούστηκε ευρύτερα και η αναφορά της στον τίτλο της πρώτης πρωτεύουσας, συμμετείχε και ο τότε δήμαρχος Ναυπλίου, Παναγιώτης Αναγνωσταράς.

Μερικά χρόνια αργότερα, ξεπροβάλει και η Κόρινθος ως διεκδικήτρια του τίτλου «Πρώτη Πρωτεύουσα».

Τέλη Ιανουαρίου, ο δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος σε συνέντευξη τύπου στα Μέσα Ενημέρωσης, αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιούσε προκειμένου να τιμήσει και να αναδείξει την ανακήρυξη της Κορίνθου ως 1ης Πρωτεύουσας του Ελληνικού Κράτους. Η έκπληξη όλων ήταν μεγάλη όταν ο κος. Νανόπουλος αναφέρθηκε στον ρόλο της Αρχαίας Κορίνθου στην διοίκηση του δημιουργούμενου τότε νεοελληνικού κράτους.

Κατά την Α’ Εθνική Συνέλευση, στην Επίδαυρο από τις 20-12-1821 έως 25-1-1822 ορίστηκε η σημερινή Αρχαία Κόρινθος ως Πρωτεύουσα και Έδρα της «Προσωρινής Διοικήσεως της Ελλάδος».

Τα γραφεία της «Προσωρινής Διοικήσεως» και η «Εθνική Βουλή» εγκαταστάθηκαν στο επιβλητικό Μέγαρο του Κορίνθιου Πρόκριτου και Γερουσιαστή Θεοχαράκη Ρέντη. Στο ίδιο Μέγαρο έγιναν οι εγκαταστάσεις του πρώτου Νομισματοκοπείου, που έκοψε και τα πρώτα μετάλλια του Αγώνα, καθώς και οι εγκαταστάσεις του πρώτου Εθνικού Τυπογραφείου.

Η Κόρινθος παρέμεινε πρωτεύουσα του νεοελληνικού Κράτους και έδρα της ”Προσωρινής Διοικήσεως” και της ”Εθνικής Βουλής” ως τα τέλη του Μάη του 1822. Από εκεί μετεφέρθη στο Άργος εξ’ αιτίας της διχόνοιας ολιγαρχικών και στρατιωτικών και γιατί έφταναν οι πληροφορίες για την προετοιμασία ισχυρού εκστρατευτικού σώματος των Τούρκων, που θα κατέβαινε, υπό το στρατηγό Δράμαλη, προς την Πελοπόννησο.

Το που θα οδηγήσει η διαμάχη αυτή μεταξύ των πόλων είναι Άγνωστο, αφού πέρα από Αίγινα, Ναύπλιο και Κόρινθο αναμένεται να μπει και το Άργος στην διεκδίκηση του τίτλου.

 

 

Εικόνα
Be a blogger

 

Εικόνα
Μικρές Αγγελίες

Εικόνα

 

Σχόλια

Evangelos … (χωρίς επαλήθευση) Δευ, 17/02/2020 - 18:10

Πριν ακόμα αρχίσουν οι επίσημοι εορτασμοί των 200 χρόνων από το 1821, αρχίσαν επισήμως οι πατροπαράδοτες διχόνοιες μεταξύ δημάρχων που ερίζουν για τα πρωτευουσιάνικα πρωτοτόκια!
Και για να μην αδικούμε τον φίλο δήμαρχο Ναυπλίου κ. Κωστούρο, ας πούμε τον ανταγωνιστή του τέως δήμαρχο Ναυπλίου και πολέμιο του νυν διότι "πρόδωσε" την πατροπαράδοτη τοπική παράδοση της ανιστόρητης εκδοχής που ρίζωσε στην τοπική κοινή γνώμη κι έγινε φυλετικό δόγμα Ναυπλιέων πρωτο-πρωτευουσιάνων. Και ζητά να αντικρούσει με πατροπαράδοτη τσαμπουκά κοτζαμπάσηδων ο νυν δήμαρχος Ναυπλίου την ιστορικό καθηγήτρια Μαρία Ευθυμίου...
Όταν οι κυβερνήτες του τόπου αγνοούν επιδεικτικά την ιστορία πλάθοντας βολικούς κι αυτάρεσκους μύθους, για να ικανοποιήσουν το γενικό αίσθημα των ψηφοφόρων τους, υστερούν στο λειτούργημά τους και στο επόμενο ζητούμενο βήμα που είναι ο προγραμματισμός πολιτικών δράσεων για μελλοντικές κατακτήσεις που να στηρίζονται σε αληθινά επιστημονικά διασταυρωμένα στοιχεία.
__________________________________________
Η (Αρχαία) Κόρινθος πρώτη πρωτεύουσα της νεότερης Ελλάδας
Κατά την Α’ Εθνική Συνέλευση, που έγινε στην Επίδαυρο από τις 20-12-1821 έως 25-1-1822 ορίστηκε η Κόρινθος (τότε υπήρχε μόνο η σημερινή Αρχαία Κόρινθος) Πρωτεύουσα και Έδρα της «Προσωρινής Διοικήσεως της Ελλάδος».

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.