Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
Fallstreak Hole: Το εντυπωσιακό καιρικό φαινόμενο στον ουρανό του Ναυπλίου (Pics)

Fallstreak Hole: Το εντυπωσιακό καιρικό φαινόμενο στον ουρανό του Ναυπλίου (Pics)

Ένα δειλινό βγαλμένο από παραμύθι. Χαλαρώνεις και αφήνεις το τοπίο να σε κατακτήσει.
Profile picture for user admin
από anagnostis team
ΔημοσιεύτηκεΤετ. 19 Φεβ. 2020
κανέναΣΧΟΛΙΟ

Ένα σπάνιο καιρικό φαινόμενο έκανε την εμφάνισή του το σούρουπο της Τρίτης στον Αργολικό ουρανό. Αποχρώσεις του μπλε, του κόκκινου και του κίτρινου «πλημμύρισαν» τ' Ανάπλι και άστραψαν τα φλας.

Ένα δειλινό της παύσης, της χαλάρωσης, που σταματάς για λίγο να το απολαύσεις αφήνοντας το τοπίο να σε κατακτήσει.

Ένα αλλόκοτο ηλιοβασίλεμα βγαλμένο από παραμύθι που μόνο αδιάφορο δεν μπορεί να σε αφήσει. Άλλωστε γέμισε το Instagram με φωτογραφίες από Ναυπλιώτες που αποθανάτισαν τη στιγμή.

Fallstreak Hole Ναύπλιο

Όπως αναφέρει το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το εντυπωσιακό φαινόμενο ονομάζεται Fallstreak hole και μοιάζει με μία μεγάλη τρύπα στον ουρανό.

Το φαινόμενο αυτού του σχηματισμού πολύχρωμων νεφών θεωρείται σπάνιο και απαιτεί κάποιες ειδικές συνθήκες για να συμβεί.

Ειδικότερα, τα νέφη που βρίσκονται πάνω από το ύψος των 5-6 χλμ. στην τροπόσφαιρα, όπως τα υψιστρώματα και θυσσανοσωρείτες στο βίντεο, αποτελούνται κυρίως από νερό ακόμη και αν η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή, κάτω από -20°C.

Fallstreak Hole Ναύπλιο

Το νερό σε αυτή την κατάσταση βρίσκεται σε υπέρτηξη και αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπάρχουν πυρήνες συμπύκνωσης (αλάτι, άνθρακας, ιωδιούχος άργυρος ή άλλα μέταλλα) ώστε να σχηματίσουν κανονικές σταγόνες ή παγοκρυστάλλους (για να σχηματιστεί σταγόνα βροχής ή παγοκρύσταλλος χρειάζεται οπωσδήποτε μια στέρεη επιφάνεια να προσκολληθεί).

Όταν εμφανίζονται πυρήνες συμπύκνωσης, αναλαμβάνει δουλειά ο μηχανισμός Bergeron σύμφωνα με τον οποίο η δημιουργία παγοκρυστάλλων γίνεται σε βάρος των γειτονικών σταγόνων. 

Οι σταγόνες, δηλαδή, εξατμίζονται και οι υδρατμοί αυξάνουν το μέγεθος των παγοκρυστάλλων, μέχρι να μεγαλώσουν αρκετά και να αρχίσουν να πέφτουν, όπως φαίνεται στο κέντρο της τρύπας.

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να εμφανιστούν πυρήνες συμπύκνωσης σε αυτά τα ύψη είναι με το πέρασμα ενός αεροσκάφους που ελευθερώνει μεν κάποιους αλλά επιπρόσθετα δημιουργεί περιοχή χαμηλής πίεσης, άρα ο αέρας ψύχεται γρήγορα και δημιουργούνται οι πρώτοι παγοκρύσταλλοι.

 

Εικόνα
Be a blogger

 

Εικόνα
Μικρές Αγγελίες

Εικόνα

 

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.