home design 800x400
home design 1170Χ320

Ψυχοσωματικές αλληλεπιδράσεις- Όταν το Σώμα γίνεται η γλώσσα της Ψυχής

ψυχολογία

«κάθε ασθένεια και νόσος ξεκινά πρώτα από την ψυχή και στη συνέχεια καταλήγει στο σώμα» – Ιπποκράτης

Υπάρχουν διάφοροι στρεσογόνοι περίοδοι  στη ζωή μας που μας προκαλούν έντονη συναισθηματική δυσφορία, άγχος, στρες και δυσάρεστα αρνητικά συναισθήματα. Γεγονότα όπως ο θάνατος και η απώλεια αγαπημένων προσώπων, ένα διαζύγιο, οικονομικά προβλήματα, μια απρόσμενη μετακόμιση, ένας χωρισμός, η δύσκολη καθημερινότητα, επαγγελματικά εμπόδια και θέματα επιβίωσης μας δημιουργούν έντονες συναισθηματικές εκδηλώσεις και ξεσπάσματα θυμού, άγχους, πίεσης, απογοήτευσης και σωματικής κούρασης.

Σύμφωνα με τον φιλόσοφο και πατέρα της ιατρικής Ιπποκράτη, όταν η ψυχή μας νοσεί, τότε το σώμα μας, ο υλικός μας φορέας βρίσκει μια δίοδο, μια έξοδο κινδύνου για να αποφορτιστεί, αλλά και για να μας προειδοποιήσει ότι κάτι δεν πάει καλά. Το σώμα μας αποτελεί τον εκφραστή μέσω του συμπτώματος, των άσχημων καταστάσεων που βιώνουμε, των απωθημένων μας και των ανέκφραστων σκέψεων μας. Μέσω των έντονων σωματοποιήσεων εκφράζει όλα εκείνα που η ψυχή αδυνατεί να επικοινωνήσει και να παραδεχτεί σε προσωπικό και διαπροσωπικό επίπεδο. Αυτό συμβαίνει γιατί η ψυχή και το σώμα αλληλοσυμπληρώνονται και αλληλοεπηρεάζουν το ένα το άλλο, καθώς αποτελούν μια ενιαία ταυτότητα της ανθρώπινης ύπαρξης.

Ο Ιπποκράτης λοιπόν υποστήριζε αρχικά την θεραπεία της ψυχής, έτσι ώστε να προβλεφθούν και να αντιμετωπιστούν οι παράγοντες που προκαλούν σωματικές ασθένειες, φτάνοντας με βαθιά επίγνωση στην ρίζα του προβλήματος. Η αναγνώριση των αιτιών, η παραδοχή και η αποδοχή των ψυχικών καταστάσεων και των αρνητικών σκέψεων που εκείνες προκαλούν, θα μας βοηθήσουν να έχουμε έλεγχο των στρεσογόνων συναισθημάτων. 

Τα περισσότερα ψυχοσωματικά προβλήματα της εποχής μας είναι ανέκφραστες εκδηλώσεις συσσωρευμένων αρνητικών συναισθημάτων, τα οποία μας επηρεάζουν σε διάφορους τομείς της ζωής μας. Οι εσωτερικευμένες συγκρούσεις, οι καταπιεσμένες ανάγκες και επιθυμίες μας, τα ανέκφραστα συναισθήματα μας, τα πνιγμένα λόγια μας, οι αδούλευτες ενοχές μας, τα ανεξέλεγκτα ξεσπάσματα θυμού, οι ανασφάλειες μας και οι φόβοι που δεν καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε μας στοιχειών εσωτερικά.

Όλα τα παραπάνω καταπιεσμένα συναισθήματα κάποια στιγμή θα ψάξουν τρόπους διαφυγής από το υποσυνείδητο μας και θα καταβάλλουν το σώμα μας. 

Πολλά σημεία του σώματος μας αρχίζουν να επηρεάζονται αρνητικά και να εκδηλώνουν αντιδράσεις και συμπτώματα, όπως δύσπνοια, ζαλάδες, ταχυκαρδίες, ναυτίες, νευρικότητα, οξυθυμία, πονοκεφάλους, πόνο στο στομάχι, απότομη απώλεια και αύξηση βάρους και πολλά άλλα.

Εκτός από τις σωματικές αντιδράσεις την εμφάνιση τους κάνουν και συναισθηματικές εκδηλώσεις ανησυχίας, απομόνωσης, φοβιών, τάσεις φυγής, απογοήτευσης, επιθετικότητας, εκνευρισμού και κατάθλιψης.

Οι έντονες καταστάσεις άγχους που παρουσιάζουμε αποτελούν εσωτερικευμένες αντιδράσεις και ενσωματωμένες  εκδηλώσεις του ψυχισμού μας απέναντι σε ένα ερέθισμα ή σε μια απειλή. Όσο περισσότερο αντιστεκόμαστε στις ψυχογενείς στρεσογόνες  αυτές καταστάσεις, τόσο περισσότερο θα εμφανίζουμε σωματικές και συναισθηματικές παθογένειες, βλάπτοντας ακόμα περισσότερο τους εαυτούς μας. 

Για τη θεραπεία των αγχογόνων αυτών συμπεριφορών και εσωτερικών εκδηλώσεων χρειάζεται να ζητήσουμε τη βοήθεια ενός ειδικού ψυχολόγου ή ψυχοθεραπευτή, ώστε να μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε τη βαθύτερη ρίζα των συναισθημάτων που μας μπλοκάρουν. 

Μέσω κάποιου ειδικού θα είμαστε σε θέση να αναγνωρίζουμε τα αρνητικά συναισθήματα και τις αιτίες που μας τα προκαλούν, να ελέγχουμε και να μειώνουμε σιγά σιγά τα συμπτώματα, να παραμένουμε ψύχραιμοι χωρίς να μεγαλοποιούμε, να δραματοποιούμε  καταστάσεις και να γινόμαστε υπερβολικοί στις εκφράσεις μας. Θα  μάθουμε πώς να εκφράζουμε χωρίς τύψεις και ενοχές τα συναισθήματα μας, να αλλάζουμε οπτική, να προσαρμοζόμαστε πιο εύκολα αλλάζοντας τα παλαιά μοτίβα σκέψης και να ισορροπούμε εντός μας μένοντας ανεπηρέαστοι από το περιβάλλον μας. 

Όταν λοιπόν η ψυχή νοσεί επηρεάζει και το σώμα, εκφράζεται μέσα από αυτό μεταφέροντας ένα πολύ σημαντικό μήνυμα, το οποίο χρειάζεται την προσοχή μας. Το άγχος και οι στρεσογόνες καταστάσεις αποστραγγίζουν την ενέργεια μας, μας εμποδίζουν να προχωρήσουμε ψυχικά – πνευματικά – σωματικά και μας δημιουργούν προβλήματα που μας καθυστερούν εξελικτικά. Αν δεν απελευθερωθούμε από τα αρνητικά συναισθήματα, τα συμπτώματα δεν θα εξαφανιστούν. Γι΄ αυτό πρέπει να βρούμε την ισορροπία μέσα μας, εστιάζοντας σε ένα βαθύτερο επίπεδο αυτοαναγνώρισης και επαφής με τον εαυτό μας απ’ όπου θα προέλθουν οι κατάλληλες απαντήσεις για όλα όσα μας προβληματίζουν και θα φωτιστούν οι πραγματικές αιτίες και οι πηγές των αρνητικών συμπεριφορών μας.

Θεραπεύοντας και καλλιεργώντας την ψυχή μας θα ανακουφιστεί και θα ανθίσει και το σώμα μας. 
 

 

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis