home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΤΟΝΙΑ ΠΟΥΛΑΚΟΥΑρχείο

“Κάνε το όνειρο πραγματικότητα και ας φοβάσαι..”-Ο παράδοξος φόβος της επιτυχίας…..

Το κλειδί της επιτυχίας είναι να επικεντρώσουμε τη συνείδησή μας σε αυτά που θέλουμε, όχι σε αυτά που φοβόμαστε -Bryan Tracy

Αρκετές φορές στη ζωή μας, στην επαγγελματική μας καριέρα και στις διαπροσωπικές μας σχέσεις βρεθήκαμε μπροστά σ’ ένα σταυροδρόμι  ή σε ένα αδιέξοδο. 

Στιγμές που η υλοποίηση των στόχων μας πλησιάζει και η πραγματοποίηση των ονείρων μας είναι «προ των πυλών».

Στιγμές απολαβής, αναγνώρισης, επιβράβευσης, δόξας και επιτυχίας. 

 

Όλες αυτές οι στιγμές που επενδύσαμε στην αλλαγή , στην εξέλιξη, τους στόχους και στα όνειρα μας αποδίδουν πια καρπούς- τους καρπούς της επιτυχίας.

Η επιτυχία ορίζεται ως η ικανότητα μας να φτάσουμε  και να κατακτήσουμε τον επιδιωκόμενο στόχο μας, παρά τις αντίξοες συνθήκες ή τα εμπόδια που συναντήσαμε στην προσπάθεια μας. 

Και ενώ όλα αυτά μας περιμένουν να τα κατακτήσουμε, να τα διεκδικήσουμε, να τα χαρούμε και να τα απολαύσουμε, εμείς τελικά φοβόμαστε και αρχίζουμε να αμφιβάλουμε. 

Να προχωρήσουμε παρακάτω?

Να κάνουμε το επόμενο βήμα?

Γιατί χρονοτριβούμε να απολαύσουμε τις απολαβές και τα κέρδη της δουλειάς μας?

Γιατί σαμποτάρουμε τον εαυτό μας μπροστά στη νίκη?

Και αν δεν τα καταφέρουμε στο μέλλον?

Και αν κάτι πάει στραβά και αποτύχουμε?

Είμαστε διατεθειμένοι να πετύχουμε με κάθε κόστος και να θυσιάσουμε και άλλα πράγματα?

Όλα αυτά τα ερωτήματα θεωρούνται κλασσικά συμπτώματα του φόβου της επιτυχίας. 

Ο φόβος της επιτυχίας είναι εξίσου ανασταλτικός, όσο και ο φόβος της αποτυχίας, καθώς μας απομακρύνει από την υλοποίηση των στόχων μας και μας εμποδίζει από το να αναλάβουμε την ευθύνη του εαυτού μας και να μπούμε οριστικά και με συνέπεια στην δράση και να κυνηγήσουμε όλα όσα επιθυμούμε. 

Ο φόβος αυτός συνδέεται άμεσα με τις συνέπειες και τα αποτελέσματα της επιτυχίας, καθώς και με την ανακάλυψη ενός αγνώστου σ’ εμάς περιβάλλοντος μέχρι τώρα.

Η  άγνωστη αυτή πορεία,  η νέα κατάσταση και  η αβέβαιη εξέλιξη είναι που μας φοβίζουν,  μας καθηλώνουν  στο τώρα  και δεν μας αφήνουν  να προχωρήσουμε στο μετά, σε αντίθεση με την ασφάλεια που μας εξασφαλίζει το γνώριμο, το οποίο είναι και εύκολα διαχωρίσιμο.

Ο φόβος της επιτυχίας  αν και είναι πραγματικός σε διάφορους τομείς της ζωής μας, είναι και αρκετά παρεξηγημένος.

Έχει τις ρίζες του σε παρελθοντικές μνήμες και στις πεποιθήσεις που μας δημιούργησαν κάποιοι για την επιτυχία.

Αυτό που θα μας βοηθήσει να τον ξεπεράσουμε και να μην τον αντιμετωπίζουμε σαν τροχοπέδη στην κατάκτηση της προσωπικής  μας επιτυχίας και στην εξέλιξη μας είναι απλά να τον αγκαλιάσουμε και να τον παραδεχτούμε. 

Μόλις σταματήσουμε να  αντιμετωπίζουμε τον φόβο αυτό  σαν αντίπαλο και εχθρό μας και τον κατανοήσουμε παραδεχόμενοι ότι είναι φυσιολογικό να αισθανόμαστε φόβο, τότε θα απελευθερωθούμε από αυτόν. 

Η αναγνώριση του φόβου που νιώθουμε και η εκλογίκευση του στο μυαλό μας τον αποδυναμώνει.

Ο φόβος ουσιαστικά θα αρχίσει να υποχωρεί όταν συνειδητοποιήσουμε ότι ο καθένας δημιουργεί τη ζωή που θέλει να ζήσει μέσα από τις επιλογές, τα όνειρα,  τις πράξεις και τους στόχους που θέτει καθημερινά, με την προϋπόθεση ότι  η πρόθεση, η συνέπεια και η προσήλωση του απέναντι τους θα είναι ισχυρές. 

Είναι ανθρώπινο να φοβόμαστε να αδράξουμε τους κόπους, την αναγνώριση, τη δόξα, τα εύσημα της επιτυχίας που κερδίσαμε και σίγουρα δεν μας χαρίστηκε.

Όμως, όταν πιστέψουμε ότι η επιτυχία τελικά μας αξίζει και ότι μπορεί να μας εξελίξει περισσότερο, τότε θα  έχουμε φτάσει στη συνειδητοποίηση ότι τελικά παρά τους φόβους  μας, τα εμπόδια, τα λάθη, τις δυσκολίες και τις αποτυχίες που εμφανίστηκαν στον δρόμο μας, εμείς πραγματικά πιστέψαμε στον εαυτό μας και στο τέλος της διαδρομής πραγματοποιήσαμε τις βαθύτερες επιθυμίες μας και τα όνειρα μας και δεν πέσαμε έξω στις επιλογές μας.

Η επιτυχία είναι η ευκαιρία μας να αποδείξουμε στους εαυτούς μας ότι είμαστε ικανοί να ακολουθήσουμε το μονοπάτι μας, να ορίσουμε το πεπρωμένο μας, να παλέψουμε για την υλοποίηση των στόχων μας και για την επίτευξη των ονείρων μας στη ζωή μας και να ανακαλύψουμε μέσα μας  ότι υπάρχει ένα απεριόριστο δυναμικό γνώσεων, ταλέντων, χαρισμάτων που θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε. 

Αρκεί να θυμόμαστε ότι η επιτυχία είναι η επιλογή της εκδήλωσης του πάθους και της αφοσίωσης με τόλμη και θάρρος στον στόχο μας και η μέγιστη αξιοποίηση του χρόνου μας προς την κατεύθυνση αυτή που στο μέλλον θα αποδώσει καρπούς. 

Άλλωστε ένα ρητό λέει: «ότι σπείρεις θα θερίσεις», μήπως ήρθε η ώρα να θερίσεις τους καρπούς της επιτυχίας χωρίς φόβο και ενοχές, αλλά με επίγνωση, συνέπεια και εμπιστοσύνη στον εαυτό σου?

 

Πτυχιούχος Φ.Π.Ψ-Ψυχολογίας
 

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button