home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΤαξίδιαΑρχείο

Ανακαλύπτοντας τον πλούτο της Πελοποννήσου

Μία προβολή της Πελοποννήσου μέσα από ένα πλέγμα δραστηριοτήτων, γαστρονομικών απολαύσεων, παρατήρησης του τοπίου και πολιτιστικών στάσεων. Από εργασία της Μαρίας Χαλβατζή. 

Δραστηριότητες στην ύπαιθρο:

  1. Βγαίνοντας με το σκάφος από τον Αργολικό κόλπο ανοίγεται μπροστά σας το Μυρτώο πέλαγος και η εντυπωσιακή ακτογραμμή της ανατολικής Πελοποννήσου. Η ιστιοπλοΐα εδώ, δίπλα σε αρχαία λιμάνια και ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας τοποθεσίες, αποκτά μια διάσταση μυθική και θυμίζει τα ταξίδια των αρχαίων καραβιών που μετέφεραν πολιτισμό ανάμεσα στις στεριές.
  2. Στο χωριό Πλύτρα, όλοι έρχονται για κολύμπι και ηλιοθεραπεία στη ωραίες αμμουδιές του. Εσείς ελάτε για να δείτε από κοντά και κάτι ακόμη: τα λείψανα μιας βυθισμένης αρχαίας πόλης! Θα βρείτε εύκολα τα διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μέλη στην ακτή, τους κίονες και τα ίχνη των σπιτιών. Για μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία, βουτήξτε στα ρηχά νερά με τη μάσκα σας, για να δείτε τα υπόλοιπα σπίτια στο βυθό.
  3. Η περιοχή της Λαγκάδας βρίσκεται κοντά στη Σπάρτη και στην αρχαιότητα εδώ βρισκόταν ο Καιάδας. Σήμερα είναι πιο γνωστή ως εξαιρετικός προορισμός για αναρρίχηση και sport climbing, με το όνομα Αναρριχητικό πάρκο Λαγκάδας. Ελάτε οδικώς από Σπάρτη μέσω Τρύπης και σε 16 χλμ. φτάσατε στο χώρο στάθμευσης του Αναρριχητικού Πάρκου. Καλύτερη εποχή για να έρθετε θεωρείται το διάστημα από τα μέσα Μαΐου ως τα μέσα Οκτωβρίου. Θα βρείτε περισσότερες από 60 διαδρομές αθλητικού χαρακτήρα σε πεδία με εξαιρετικής ποιότητας ασβεστόλιθο. Έχετε να διαλέξετε διαδρομές σε 4 κύρια πεδία – Αλώνι, Πετσάνες, Τουρλίτσα, Στάνη.
  4. Περνώντας το 1600 μέτρων πλάτους στενό του ακρωτηρίου Ακρίτας νότια της Κορώνης φτάνετε στη βραχονησίδα Βενέτικο. Έχει έκταση 1.200 στρεμμάτων. Δίπλα από τον φάρο υπάρχουν τα ερείπια ενός πέτρινου κτίσματος και ενός μικρού ξωκλησιού και στη βορειοανατολική πλευρά, υπάρχει ένας φυσικός όρμος που χρησιμοποιούν για καταφύγιο οι ψαράδες.
  5. Είναι αλήθεια δύσκολο να το αποδεχθείς: βουτιά στο κενό στον Ισθμό; Κι όμως όσοι το έκαναν, λένε πως ήταν εμπειρία ζωής. Η πλατφόρμα βρίσκεται στο κάτω μέρος της τουριστικής γέφυρας της Κορίνθου, σε ύψος 80 μέτρων από την επιφάνεια του νερού και πολλοί λένε ότι είναι ένα από τα καλύτερα σημεία για Bungee jumping στον κόσμο. Καθώς πέφτεις, αισθάνεσαι την αντίσταση του αέρα στο πρόσωπο, βλέπεις το νερό να πλησιάζει, νοιώθεις απλά ότι έκανες μια τρέλα. Στο τέλος βέβαια γελάς και σκέφτεσαι «πότε θα ξαναβουτήξω»!
  6. Στην νότια άκρη της χερσονήσου του Μαλέα, και πάνω από το ακρωτήριο Ζόμπολο (ή Σπίθα) υπάρχει ένας εντυπωσιακός πελώριος ασβεστόλιθος με κάθετες ανάγλυφες ορθοπλαγιές. Έμπειροι αναρριχητές προχώρησαν σε διάνοιξη αναρριχητικών διαδρομών στα βράχια του Ζόμπολου, δημιουργώντας μια νέα και εναλλακτική διάσταση για την ήπια τουριστική ανάπτυξη της περιοχής του Καβομαλιά. Αν κάνετε αναρρίχηση (ακόμη και με λίγη εμπειρία) αξίζει να γνωρίσετε το πεδίο από κοντά.
  7. Οι ακτές της Επιδαύρου ξετυλίγονται σαν μια πράσινη δαντέλα στο Σαρωνικό. Το παράκτιο πανόραμα είναι συγκλονιστικό από ψιλά και προσφέρεται στους τολμηρούς, σε όσους πετούν με αλεξίπτωτο πλαγιάς. Μην το χάσετε με τίποτε! Τα βουνά πάνω από τον όρμο της αρχαίας Επιδαύρου έχουν πρώτης τάξεως θέσεις για πτήσεις πάνω από τις ακτές και βρίσκονται πολύ κοντά στο λιμάνι της Αρχαίας Επιδαύρου. Έχουν δε περίφημα θερμικά ρεύματα αέρα, τα οποία είναι ιδανικά για καλές και ασφαλείς πτήσεις.
  8. Η γνωριμία με τα μαγευτικά τοπία της Νέδας είναι μια μυθική εμπειρία. Η είσοδος στην παραποτάμια πεζοπορία μπορεί να γίνει από διάφορες τοποθεσίες στην κοιλάδα του ποταμού. Εξαρτάται πάντα από το πόσο θέλετε να περπατήσετε: μπορείτε να κατέβετε στο ποτάμι ψηλά, κοντά στο χωριό Κούβελα και να κάνετε μια μεγάλη, ολοήμερη διάσχιση ή μπορείτε να κατέβετε στη Νέδα κάτω από το χωριό Φιγαλεία και να δείτε τα ωραιότερα τοπία της κοιλάδας κοντά στο Στόμιο.
  9. Ίσως είναι το κορυφαίο trekking της Πελοποννήσου! Η διάσχιση του φαραγγιού στο Ρίντομο μέσα σε επιβλητικά φυσικά τοπία και η ανακάλυψη των παλιών καλντεριμιών, πηγαδιών και γεφυριών θεωρούνται μυθικές εμπειρίες από όλους τους συνεπείς πεζοπόρους.
  10. Αν δεν έχετε ανέβει στην κορφή του Ταΰγετου – τον Προφήτη Ηλία – να το κάνετε την ιδανικότερη εποχή: το διήμερο 19-20 Ιουλίου στη γιορτή τη εκκλησίας του Προφήτη Ηλία που φιλοξενεί ένα πανάρχαιο ιστορικό πανηγύρι με πολλούς φίλους του βουνού, όχι φυσικά μόνο ορειβάτες.
  11. Οι βυθοί του Καβομαλιά είναι απλά συνταρακτικοί και γεμάτοι ζωή. Αν θέλετε να κάνετε μια εντυπωσιακή και εύκολη βουτιά κατηφορίστε προς το απολιθωμένο δάσος κάτω από την Αγία Μαρίνα, βάλτε τον καταδυτικό σας εξοπλισμό και κολυμπήστε περίπου 200 μέτρα νοτιοδυτικά. Πάνω στην καθαρή άμμο του βυθού θα δείτε ένα ολόκληρο άθικτο (!) τούρκικο μότορσιπ! Είναι το «Kaptan Ismail Hakki» που βυθίστηκε στις 30 Ιανουαρίου του 1978. Όταν βυθίστηκε μετέφερε σιδηρομετάλλευμα. Το μήκους 30 μέτρων πλοίο είναι γερμένο αριστερά στον αμμώδη πυθμένα στα 12 μέτρα ενώ το ρηχότερο κομμάτι απέχει μόλις 3-4 μέτρα από την επιφάνεια. Βουτήξτε πολλές φορές δίπλα στην κουπαστή, στην στρογγυλή πρύμνη με την σκεπασμένη από φύκια προπέλα, στις ψηλές του αντένες. Η εικόνα του θηριώδους σκάφους πάνω στην λευκή άσπιλη άμμο είναι μυθική, αξέχαστη…
  12. Το μονοπάτι από το χωριό Βελανίδια που βρίσκεται κτισμένο στις πλαγιές του όρους Κριθίνα, ως τον φάρο του Κάβο Μαλιά είναι ένα από τα καλύτερα της Πελοποννήσου. Στην πορεία θα δείτε και τη σήμανση του εθνικού μονοπατιού 33 με κόκκινο και άσπρο χρώμα. Η διαδρομή ξεκινά λίγο έξω από το γραφικότατο χωριό Βελανίδια, κοντά στα εκκλησάκια του Αγίου Θωμά και του Αγίου Μύρωνα και θα πρέπει να υπολογίσετε περίπου 3 ώρες για να φτάσετε στο φάρο.
  13. Η Σαπιέντζα βρίσκεται πολύ κοντά στη Μεθώνη απ’ όπου μπορείτε να φτάσετε με μικρά καΐκια που εκτελούν δρομολόγια. Γιατί να έρθετε ως εδώ; Ένας βασικός λόγος είναι για να κάνετε καταδύσεις. Οι βυθοί γύρω από το καταπράσινο νησί είναι περίφημοι, ολοζώντανοι, με απίθανα διαυγή νερά και γεμάτοι ψάρια κάθε λογής. Όμως το αληθινά ξεχωριστό στο βυθό της Σαπιέντζας είναι τα πάμπολλα ναυάγια. Κατευθυνθείτε στο βορινότερο ακρωτήριο της Σαπιέντζας που λέγεται Καρσή. Εκεί στα βόρεια, ακριβώς απέναντι από τη Μεθώνη, πάνω στα σμαραγδένια βράχια τυλιγμένες στα φύκια, βρίσκονται τέσσερις ρωμαϊκές σαρκοφάγοι από ναυάγιο του 2ου-3ου μ.Χ αιώνα, φτιαγμένες από τιτανιούχο λίθο από την πόλη Άσο της Τρωάδας. Θα δείτε τα πολύχρωμα ψάρια να πηγαινοέρχονται μέσα τους και τα μαλακά χνουδωτά φύκια να τις χαϊδεύουν απλά σε ένα θέαμα μοναδικό.

προβολή της Πελοποννήσου

Γαστρονομία

  1. Στην Αρεόπολη, κάτω από τους Ταξιάρχες, στο βάθος της ιστορικής πλατείας της 17ης Μαρτίου, υπάρχει ένα πέτρινο πηγάδι και ακριβώς από πίσω του ένας παραδοσιακός ξυλόφουρνος 180 ετών, ίσως ο παλαιότερος της Πελοποννήσου! Λέγεται “Το Ψωμί της Μηλιάς” και θα τον εντοπίσετε εύκολα, απλά ακολουθώντας τις εξαίσιες μυρωδιές του που απλώνονται στα στενά καλντερίμια της κωμόπολης.
  2. Αξίζει να επισκεφθείτε σήμερα το Γέρακα και για μια γευστική βόλτα στις μικρές του ψαροταβέρνες. Δοκιμάστε σπάνιες γεύσεις του Μοριά όπως σαϊτια (μικρές χορτόπιτες με τυρί και δυόσμο) γαριδοπέτουλες (κάτι πεντανόστιμες μικρές γαριδοτηγανίτες) και γκόγκες (τοπικά χειροποίητα ζυμαρικά). Τραγανίστε τους νόστιμους μεζέδες δίπλα στις ψαρόβαρκες και τα λιγοστά ιστιοπλοϊκά, απολαύστε μια χορταστική γαριδομακαρονάδα ή ένα μεγάλο σαργό στα κάρβουνα και εντοπίστε μοναδικό μπακάλικο του χωριού για να δοκιμάσετε – αν είστε τυχεροί– το θρυλικό τουλουμοτύρι, ένα μυθικό τυρί με μυρωδιά ανήκουστα έντονη που παράγεται στην ευρύτερη περιοχή του Ζάρακα έως το Κυπαρίσσι. Ωριμάζει μέσα στα μεγάλα τεζαρισμένα από τη γέμιση γιδοτόμαρα από την πλευρά μάλιστα που είναι οι τρίχες! «Η τρίχα είναι που το ψήνει», λένε οι ντόπιοι, και προτείνουν αυτόν τον σπάνιο μεζέ σε τολμηρούς ουρανίσκους…
  3. Το πιο «εμβληματικό» πιάτο της Μάνης είναι αναμφίβολα το σύγκλινο. Παστό χοιρινό δηλαδή, το οποίο αλατίζεται, στεγνώνει και καπνίζεται για πάρα πολλές ώρες με χλωρή φασκομηλιά, που στη Μάνη τη λένε σπάκα.
  4. Έτσι Γίνεται το Σύγκλινο: Τα κομμάτια του χοιρινού που γίνονται σύγκλινο είναι η σπάλα, η σούμαινα και το μπούτι. Μετά το κάπνισμα, τα μεγάλα κομμάτια ψαχνού βράζονται σε λάδι και νερό μαζί με πορτοκάλια. Στη συνέχεια τα κομμάτια μπαίνουν σε δοχεία και καλύπτονται με γλίνα (χοιρινό λίπος δηλαδή) ή και ελαιόλαδο έτσι ώστε το σύγκλινο να διατηρηθεί για καιρό.
  5. Το χωριό της μελιτζάνας: Η Τσακώνικη μελιτζάνα είναι η μόνη που έχει γλυκιά γεύση και ωριμάζει πρώιμα. Συγκαταλέγεται μεταξύ των 317 ευρωπαϊκών προϊόντων με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης και καλλιεργείται σε τούτο τον τόπο για περισσότερα από εβδομήντα χρόνια. Στις ημέρες μας η καλλιέργεια της γίνεται σε έκταση 500 στρεμμάτων και η παραγωγή της φτάνει τους 5.000 τόνους ετησίως
  6. Η λίμνη Ηραίου λέγεται και Βουλιαγμένη. Κατά την αρχαιότητα ονομάζονταν Εσχατιώτις (ή Γοργώπις) και σχηματίστηκε μετά από μία καθίζηση του εδάφους που εξαφάνισε μια ολόκληρη πόλη.Αν φτάσετε στο κοσμοπολίτικο Λουτράκι μην χάσετε την ευκαιρία να τη δείτε: είναι γραφικότατη και ενώνεται με τη θάλασσα με ένα στενό δίαυλο.
  7. Όμως η ομορφιά του τοπίου δεν είναι ο μόνος λόγος για μια επίσκεψή σας. Ελάτε και για ένα καταπληκτικό γεύμα με ολόφρεσκα πετρόψαρα σε γραφική ταβέρνα πάνω στην λίμνη Ηραίου. Αν είστε τυχεροί και η ταβέρνα έχει μεγάλες κόκκινες σκορπίνες που αφθονούν στους βυθούς του γειτονικού κάβου Μελαγκάβι, να παραγγείλετε οπωσδήποτε! Ψητές στα κάρβουνα με λαδολέμονο θυμίζουν γεύση αληθινά θεϊκή!
  8. Όσοι πηγαινοέρχονται στην Ερμιονίδα και στο Πόρτο Χέλι, σταματούν απαραίτητα για ένα κολατσιό στη Τραχιά! Το χωριό φτιάχτηκε από κεφαλλονίτες τυροκόμους και απέκτησε γρήγορα παράδοση στην τυροκομία. Σήμερα παράγει σπουδαία κεφαλογραβιέρα, βούτυρο, μυζήθρα, γραβιέρα, φέτα, όλα με ντόπιο αιγοπρόβειο γάλα. Δοκιμάστε γραβιέρα και φέτα στο λαδόχαρτο με ζυμωτό ψωμί ή ντόπια σταρένια παξιμάδια. Τα τυριά της Τραχειάς γεμίζουν το στόμα με μυρωδιές από θυμάρι και αγριόχορτα και το ψωμί έχει μια γήινη πυκνή γεύση. Ένα μυθικό κολατσιό για τους ταξιδιώτες της γης των μύθων…

    προβολή της Πελοποννήσου

  9. Το Λιμένι είναι ένα λιμάνι. Είναι για την ακρίβεια το παλιό λιμάνι της Αρεόπολης στη Μέσα Μάνη, ένας μικρός παραθαλάσσιος οικισμός με ωραίους αναστηλωμένους πύργους και πέτρινα παλιά σπίτια. Στο Λιμένι άραζαν τα πλεούμενά τους οι Μαυρομιχαλαίοι, γι αυτό έχτισαν και το ωραίο αρχοντικό πυργόσπιτο που θα δείτε να ξεχωρίζει και που ως σήμερα έχει διατηρήσει το όνομα «παλάτι». Βράχια αγριωπά περιβάλλουν τους παλιούς μόλους και εκεί, συχνά, κάνει την εμφάνισή της μια θαλάσσια χελώνα! Για να την δείτε, ελάτε να απολαύστε φρέσκο ψάρι στα ίδια νερά που το απολαμβάνει και εκείνη, σε μια ψαροταβέρνα πάνω στα βράχια και κάτω από τους παλιούς μανιάτικους πύργους των Μαυρομιχαλαίων.
  10. Για ξεκίνημα δοκιμάστε ένα μυθικό πιάτο, απλό αλλά ασύλληπτα γευστικό: ολόφρεσκες καραβίδες ψημένες με χοντρό αλάτι και λουσμένες με ένα εκλεκτό ελαιόλαδο. Συνεχίστε με ψητό χταπόδι, αλμυρό και πολύ τρυφερό για να συνοδεύσει το ουζάκι σας κάτω από τις δροσερές καλαμωτές. Καθώς παρατηρείτε τους ταβερνιάρηδες να καθαρίζουν στα βράχια και να ξεπλένουν στη θάλασσα τα λαχταριστά τους ψάρια, μην αμελήσετε να ταΐσετε και τις γάτες που τριγυρνούν ευτυχισμένες ανάμεσα στα τραπέζια. Αν είστε τυχεροί, ίσως δείτε και τη θαλάσσια χελώνα που επισκέπτεται τακτικά το μόλο για να πάρει και αυτή το μερτικό της. Το γεύμα ολοκληρώνουν τα μεγάλα ψάρια – συναγρίδες, φαγκριά, ροφοί, στήρες – ψημένα σε χοντρό αλάτι με τα λέπια τους σε θράκα από ξερόκλαδα. Με ένα εκλεκτό λαδολέμονο και μια ολόφρεσκη σαλάτα θα κλείσετε ένα αληθινά μυθικό γεύμα. Κάπως έτσι εξάλλου θα δειπνούσε και ο Ποσειδώνας αν ερχόταν ποτέ στο Λιμένι.
     
  11. Τρώγοντας με μια Νεράιδα:
    Αν οι δρόμοι του Μοριά σας φέρουν στην νοτιοανατολική άκρη της Λακωνίας, προς τον Καβομαλιά, (ένα από τα δυσκολότερα ναυτικά περάσματα της αρχαιότητας), μη ξεχάσετε να σταματήσετε για φαγητό στο χωριό Άγιος Νικόλαος.
  12. Σε μια ταβέρνα με ιστορία, αφεθείτε σε γεύσεις μυθικής νοστιμιάς και εικόνες μιας άλλης Ελλάδας, με τη μουσική υπόκρουση του παλιού τζουκ μποξ. Εδώ, το εμβληματικό πιάτο είναι ένα εξαιρετικό μελωμένο κότσι: αρέσει τόσο πολύ στους πελάτες-αναρριχητές που ονόμασαν μια από τις διαδρομές στο γειτονικό αναρριχητικό πεδίο του Ζόμπολου «μελωμένο κότσι»! Μην ξεχάσετε όμως να δοκιμάσετε και στιφάδο μοσχαράκι, ρεβιθοκεφτέδες τέλειους, τσαϊτια (τοπικές πιτούλες με φρέσκο τυρί και δυόσμο), κόκορα κρασάτο, σαλιγκάρια γιαχνί και άλλα πολλά. Οι ιδιοκτήτες φτιάχνουν μόνοι τους κρασί, λάδι, γλυκά, τυριά( κεφαλοτύρι, τουλουμοτύρι, μυτζήθρα), παράγουν τα δικά τους λαχανικά, ζυμώνουν ένα καταπληκτικό ψωμί, και υπογράφουν επίσης τα γλυκά, τα λικέρ, το γιαούρτι, τις ελιές.
  13.  Ό,τι δεν φτιάχνουν μόνοι τους, όπως το μέλι παραδείγματος χάριν, το διαλέγουν προσεκτικά από τοπικούς παραγωγούς που εμπιστεύονται. Έτσι λοιπόν, το γεύμα στη ταβέρνα του Καβομαλιά είναι μια μοναδική εμπειρία, και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι πάρα πολλοί καλοφαγάδες που απολαμβάνουν τα μπάνια τους στην Ελαφόνησο έρχονται να γευματίσουν εδώ.
  14. Ανακαλύπτουμε το Αγιωργήτικο: Νεμέα σημαίνει αμπέλι. Νεμέα σημαίνει κρασί. Στα μέρη που ζωντάνεψαν οι μύθοι του Ηρακλή βρίσκεται σήμερα η μεγαλύτερη αμπελουργική ζώνη της Ελλάδας και παράγονται κρασιά που διαπρέπουν στις διεθνείς αγορές. Αξίζει να τα δοκιμάσετε στον τόπο τους, απολαμβάνοντας μια γοητευτική βόλτα μέσα στους λόφους με τα πυκνοφυτεμένα κλήματα.
  15. Η Νεμέα ταυτίζεται με τον αρχαίο Φλιούντα, όπου παραγόταν ο Φλιάσιος Οίνος, το «βασιλικό κρασί» που μάλλον έπινε και ο Αγαμέμνονας στα ανάκτορα των Μυκηνών. Eνώ η πόλη καταστράφηκε περίπου το 1460, oι αμπελώνες του Φλιούντα διατηρούνται αιώνες τώρα.

προβολή της Πελοποννήσου

Αξιοθέατα στη Λακωνία

  1. Ελαφόνησος, ένα εξωτικό κάλεσμα στο νησί της Λακωνικής. Κολύμπι σε παραλίες με κρυστάλλινα, γαλαζοπράσινα νερά, αμμόλοφους και υπέροχα κεδροδάση. Οι μαγευτικές παραλίες της Ελαφονήσου με τους αμμόλοφους και τα θαλασσόκεδρα συνθέτουν το σκηνικό μιας σπάνιας φυσικής ομορφιάς. Από τη μια είναι η ξακουστή παραλία του Σίμου, το Φράγκο και το Σαρακίνικο στην περιοχή της Λεύκης και από την άλλη η μυστηριώδης παραλία της Παναγίας της Κατωνησιώτισσας, υπό το βλέμμα του ομώνυμου Ναού στο Κάτω Νησί. 
  2. Η ομηρική «κοίλη Λακεδάιμων», που απλώνεται κάτω απʼ τον θρυλικό Ταΰγετο, σύμφωνα με τον Παυσανία αποτελούσε τη γη των Λελέγων με πρώτους βασιλιάδες τον Λέλεγα και τον Μύλη, επινοητή του μύλου.Αργότερα, ο θρυλικός βασιλιάς Ευρώτας δημιούργησε κι έδωσε τ’ όνομά του στον ποταμό της κοιλάδας της σημερινής Σπάρτης.Δίας και Ταϋγέτη, αποτέλεσαν τους προγόνους της Λακεδαιμονίας, της Σπάρτης και των Αμυκλών.
  3. Βόρεια της σύγχρονης πόλης της Σπάρτης, ανασκαφές του προηγούμενου αι. έφεραν στο φως ένα εντυπωσιακό οικοδόμημα διαστάσεων 12,5Χ8,30 μέτρων. Το κτίσμα χρονολογείται από τον 5ο αι.π.Χ και μεταγενέστερα, και έχει κατασκευαστεί από μεγάλες πωρόλιθους. Ανεσκάφη το 1892 από τον Βαλστάιν, ο οποίος αρχικά τον είχε θεωρήσει μικρό ναό. Παρότι η χρήση του δεν έχει εξακριβωθεί μέχρι σήμερα, έχει ταυτιστεί στη λαϊκή συνείδηση με το κενοτάφιο του Λεωνίδα, καθώς και ο Παυσανίας αναφέρει ότι εδώ μεταφέρθηκαν και ετάφησαν από τις Θερμοπύλες, τα οστά του θρυλικού βασιλιά της Σπάρτης. Ο Τάφος του Λεωνίδα αποτελεί το μοναδικό μνημείο της Αρχαίας Αγοράς που σώζεται ως τις μέρες μας.

Αχαΐα

  1. Η Πάτρα, η πρωτεύουσα του νομού Αχαΐας, είναι αναμφίβολα μία πόλη με μεγάλη ιστορία και αρκετά ενδιαφέροντα σημεία για να ανακαλύψει κανείς κατά την επίσκεψή του. Αυτό όμως που την έχει εδραιώσει στη συνείδηση των περισσοτέρων είναι το ετήσιο Καρναβάλι της, που κατά γενική ομολογία είναι το μεγαλύτερο και εντυπωσιακότερο καρναβάλι από τα δεκάδες που διοργανώνονται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.
  2. Το 1889 αποφάσισε ο Χαρίλαος Τρικούπης την κατασκευή του οδοντωτού σιδηροδρόμου. Ειδικοί τεχνίτες από τη Γαλλία και την Ιταλία για επτά χρόνια ανέλαβαν και εκτέλεσαν την κατασκευή του. Το πρώτο δρομολόγιο πραγματοποιήθηκε στις 10 Μαρτίου του 1896 με πρώτο επιβάτη τον Βασιλιά Γεώργιο τον Α’. ο σκοπός του ήταν να συνδέσει την περιοχή των Καλαβρύτων με την Αθήνα και την Πάτρα μιας και δεν υπήρχε άλλη εύκολη πρόσβαση.
  3. Οι Δρόμοι της Ελιάς είναι ένα πολιτιστικό, μη κερδοσκοπικό, μη κυβερνητικό ίδρυμα με έδρα την Καλαμάτα. Η δράση του ξεκίνησε το 1998, με κύριο στόχο την ανάδειξη του πολιτισμού της ελιάς μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων και συνεργασιών.

προβολή της Πελοποννήσου
Στο κέντρο η Μαρία Χαλβατζή

Από συνέντευξη της κ. Μαντώ Μπεγλερή:

ΛΑΚΩΝΙΑ – ΣΠΑΡΤΗ
Υπάρχει αύξηση του 20% στην τουριστική κίνηση. Λόγο ανεπάρκειας ξενοδοχειακών μονάδων γίνεται προσπάθεια για αύξηση κλινών. Χρειάζεται προσέλκυση επιχειρηματιών ξενοδόχων για την κατασκευή 5αστερων μονάδων. Η ζήτηση για συνεδριακούς χώρους είναι μεγάλη.

Έγινε μεγάλη προσπάθεια, η Σπάρτη να γίνει πόλος έλξης τουριστών. Λειτουργούν τέσσερα μουσεία όπως το Μουσείο Ελιάς, το Μουσείο Φωτογραφικών Μηχανών, του Τάκη Αϊβαλή, το Μουσείο Αστικού και Λαϊκού Βίου και το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Δυστυχώς το Αρχαιολογικό μουσείο δεν μπορεί να φιλοξενήσει το πλήθος των αξιόλογον αρχαιολογικών ευρημάτων συμπεριλαμβανόμενου και του ψηφιδωτού της αρπαγής της Ευρώπης που απεικονίζεται στο νόμισμα των δύο Ευρώ.

Το αρχαίο θέατρο της /Σπάρτης είναι από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα με 16.000 θέσεις. Θα είναι επισκέψιμο από το 2015 καθώς ολοκληρώνεται και η ανασκαφή του αρχαιολογικού χώρου

ΜΥΣΤΡΑΣ
έχουν τελειώσει οι επισκευές των παλατιών τα οποία θα χρησιμοποιηθούν και ως συνεδριακά κέντρα Βυζαντινής Ιστορίας. Είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ
Πρόκειται για έναν από τους πιο γνωστούς και αγαπητούς τουριστικούς προορισμούς. Εδώ βρίσκεται και το μοναδικό κατοικούμενο κάστρο. Γίνονται βελτιώσεις με νούμερο ένα την ανακαίνιση της Άνω Πόλης.

ΜΑΝΗ  
Αυτό το μοναδικό κομμάτι ελληνικής Γής, η κυρία Μπελεγρή το χαρακτήρισε πολύ ποιητικά ως ένα <<ιδεόγραμμα Ήλιου-Πέτρας-Ψυχή>>, θέλοντας να τονίσει την μοναδικότητα του και την απερίγραπτη ομορφιά του τοπίου και των ανθρώπων του.

Όταν ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης καλέστηκε να εκφράσει την γνώμη του για την Πελοπόννησο, απάντησε κρατώντας ένα ρόδι: «Όπως είναι να σπυριά του ροδιού αμέτρητα τόσες είναι και οι ομορφιές της Πελοποννήσου!»

προβολή της Πελοποννήσου

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button