Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ANZAC Τολό

Η θυσία της αντίστασης στο Τολό

Ο Νίκος Λυγερός επαναφέρει το αίτημα ανέγερσης μνημείου πεσόντων για τους ANZAC

Στις 27 Απριλίου 1941 διεξήχθη μάχη στη θέση Καμινάκι- Λάκκα Τολού. Σ’ αυτή, οι συμμαχικές δυνάμεις, μεταξύ των οποίων και στρατιώτες ANZAC, είχαν θύματα που θυσιάστηκαν πολεμώντας για την ελευθερία της Ελλάδας.

Και ορισμένοι από τους πεσόντες συμμάχους έχουν ταφεί σ’ αυτήν την περιοχή σύμφωνα με τις μαρτυρίες παλαιότερων Eλλήνων κατοίκων. Όμως, προς το παρόν, δεν υπάρχει πουθενά κάποιο μνημείο που αναφέρετε σ’ αυτούς τους ανθρώπους.

Οι μαρτυρίες λένε ότι τους έθαψαν κάτω από κάτι ελιές που ήταν τότε και πάνω σε κάθε μνήμα είχαν τοποθετήσει το κράνος τους. Εκείνη την περίοδο η οπισθοχώρηση των συμμαχικών δυνάμεων ήταν κάπως άτακτη λόγω των συνθηκών και των δυσκολιών. Έτσι τώρα είναι δύσκολο να έχουμε ευρήματα, όμως η θυσία της αντίστασης εκείνη την ημέρα κοντά στο Τολό έγινε και θεωρούμε ότι το πρέπον είναι να τιμηθούν.

Γι’ αυτό τον λόγο, υποστηρίζουμε την τοπική πρωτοβουλία να γίνει προς τιμήν τους ένα μνημείο πεσόντων για τους ANZAC. Είναι σημαντικό για την Ελλάδα που έχει και ιστορικές διασυνδέσεις με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία με όλους τους Έλληνες που ζουν σ’ αυτές τις χώρες, να αναγνωρίσει την αξία του αγώνα των ANZAC και για την ίδια.

Η πρόταση του Συλλόγου Επαγγελματιών Τολού δεν έχει μόνο νόημα για τον τόπο, αλλά και για την Ελλάδα. Διότι πρόκειται για μια εθνική αναγνώριση, για μια ανθρώπινη θυσία ενάντια στη βαρβαρότητα του ναζιστικού καθεστώτος που ήθελε να αφανίσει κάθε μαχητή της Ελευθερίας.

Νίκος Λυγερός

Banner Home Design

 

Σχόλια

Λάμπρος Σκουφούλας (χωρίς επαλήθευση) Παρασκευή 26/04/2019 - 01:40

Καλησπέρα σας,
στο άρθρο που δημοσιεύσατε υπάρχουν αρκετά κενά στοιχεία για την μάχη της 27ης Απριλίου 1941.
Ο συντάκτης του άρθρου γράφει "όμως η θυσία της αντίστασης εκείνη την ημέρα κοντά στο Τολό έγινε και θεωρούμε ότι το πρέπον είναι να τιμηθούν."
Άρα συνεπάγεται πως κοντά στο Τολό είναι η ΑΣΙΝΗ όπου και έγιναν οι προαναφερθείσες συμπλοκές για μήκος 2,5 χλμ από τον Αι Γιάννη των Λευκακίων ως και το γήπεδο του Τολού που παραδόθηκαν και οι τελευταίοι σύμμαχοι (οι ANZAC ήταν σημαντικό μέρος των συμμάχων που πολέμησαν, αλλά υπήρχαν και άλλες εθνότητες).
Ο κ. Λυγερός ήταν κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση που έγινε τον Απρίλιο του 2018 στην έδρα του σωματείου μας στο Δημοτικό σχολείο της Ασίνης. Ήταν η πρώτη επίσημη εκδήλωση για την συμβολή των ANZAC μαζί με τις συμμαχικές δυνάμεις κατά των εισβολέων στην Αργολίδα. Σας είχαμε κοινοποιήσει σχετικό Δελτίο Τύπου.
Λόγω των συνθηκών, η φετινή μας εκδήλωσή αναβλήθηκε για κάποια ημερομηνία μετά το Πάσχα και τις εκλογές. Στη φετινή μας εκδήλωση θα παρουσιαστούν στοιχεία, που λείπουν από τις μέχρι τώρα ιστορικές καταγραφές.
Σας ευχόμαστε Καλό Πάσχα.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.