home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΚοινωνίαΑρχείο

Ζεστασιά, φροντίδα και rapid test για τους αστέγους

Οι άστεγοι, άνθρωποι που έμειναν μόνοι στους δρόμους για διάφορους λόγους, αξίζουν την φροντίδα και την προστασία της συγκροτημένης κοινωνίας, όπως την αξίζει κάθε ανθρώπινο πλάσμα. 

Πριν λίγο καιρό είδαμε μέσα από το ρεπορτάζ του anagnostis.org τον άστεγο που ζούσε στο Ναύπλιο σε διάφορα σημεία, προσπαθώντας να υποστηρίξει την ύπαρξή του με διάφορους τρόπους. Κι εκείνος ο άστεγος βρήκε τελικά μια γωνιά να ακουμπήσει, τι γίνεται όμως με όλους τους άλλους συνανθρώπους μας που δεν έχουν σταθεί το ίδιο τυχεροί;

Η Πολιτεία στο πλαίσιο της πρόνοιας και της φροντίδας όλων των μελών της καλεί τους δήμους της χώρας να ορίσουν κλειστούς θερμαινόμενους χώρους για την προστασία των αστέγων την περίοδο του χειμώνα, τήρηση των μέτρων προστασίας και περιορισμού διάδοσης του κορωνοϊού και σύσταση για διεξαγωγή rapid tests πριν την είσοδο και κατά την διάρκεια παραμονής των φιλοξενούμενων στους οριζόμενους χώρους.

Αυτές τις ενέργειες αφορούν οι οδηγίες του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που περιλαμβάνονται σε σχετική εγκύκλιο που δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες. 

Προκειμένου λοιπόν να αποτραπεί η έκθεση αστέγων σε κίνδυνο εξαιτίας χαμηλών θερμοκρασιών κατά την περίοδο του χειμώνα, το υπουργείο ζητά τον ορισμό κλειστών θερμαινόμενων κτιρίων στους δήμους, τα οποία θα είναι διαθέσιμα για προσωρινή φιλοξενία αστέγων και προσβάσιμα σε 24ωρη βάση (ή τουλάχιστον σε 12ωρη βάση κατά τις βραδινές ώρες από 20:00 μ.μ. έως 08:00 π.μ.) κατά τις ημέρες με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες.

Επίσης υπογραμμίζει ότι  πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για την τήρηση των μέτρων προστασίας και τον περιορισμό διάδοσης του κορωνοϊού και  να εξεταστεί η δυνατότητα, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΔΥ, διεξαγωγής rapid tests πριν την είσοδο και κατά την διάρκεια παραμονής των φιλοξενούμενων στους οριζόμενους χώρους.

Για την αποτελεσματική λειτουργία του μέτρου το υπουργείο ζητά την εκπόνηση σχεδίου δράσης σύμφωνα με τις ακόλουθες κατευθύνσεις:

Α. Τον ορισμό ενός υπαλλήλου με τον αναπληρωτή του, κατά προτίμηση από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου σας, ως υπεύθυνου για το συντονισμό της δράσης και ενός υπαλλήλου του Δήμου σας με τον αναπληρωτή του (ή του αρμόδιου Φορέα διαχείρισης του κτιρίου) ως υπεύθυνου για το κτίριο που θα οριστεί.

Β. Την επιλογή του κτιρίου λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη παροχής θέρμανσης, τήρησης των όρων υγιεινής, επαρκούς δυναμικότητας και ευκολίας πρόσβασης. Ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να ληφθεί, όπου χρειάζεται, για τη διασφάλιση διακριτών χώρων ή κτιρίου για τις περιπτώσεις αστέγων χρηστών ουσιών, καθώς και για την παροχή της κατάλληλης υποστήριξης.

Γ. Τη διαθεσιμότητα επαρκούς αριθμού σε κουβέρτες ή/ και υπνόσακους.
Σε περίπτωση ύπαρξης δυσκολιών συνεργασίας με αστέγους που διαμένουν στο δρόμο, προκειμένου να προσέλθουν για παραμονή στο κτίριο, να υπάρξει πρόβλεψη για τη διάθεσή τους επιτόπου.

Δ. Τη διάθεση ζεστών ροφημάτων και, αν είναι εφικτό, ατομικών ειδών υγιεινής και ελαφρού γεύματος.

Ε. Την ενημέρωση των αστέγων για δομές παροχής υπηρεσιών σε αστέγους. Η ενημέρωση θα γίνεται τόσο προφορικά, όσο και με αναρτημένη ανακοίνωση σε εμφανή χώρο του κτιρίου ή με μοίρασμα φυλλαδίου.

ΣΤ. Τη συγκρότηση ομάδας υποστήριξης της δράσης για τον εντοπισμό, ενημέρωση και υποστήριξη αστέγων στο δρόμο, τη διευκόλυνση μεταφοράς τους και τη διασφάλιση ομαλής λειτουργίας του κτιρίου διανυκτέρευσης.  Η ομάδα αυτή μπορεί να αποτελείται είτε από υπαλλήλους του Δήμου είτε και από εθελοντές με τη συνδρομή κοινωνικών οργανώσεων, η οποία θα συντονίζεται από τον υπεύθυνο της δράσης.

Η ομάδα υποστήριξης θα πρέπει να βρίσκεται σε επικοινωνία με άλλες Υπηρεσίες τους Δήμου, όπως η Υπηρεσία καθαριότητας και η Δημοτική Αστυνομία και να ενημερώνεται άμεσα σε περίπτωση εντοπισμού αστέγων από αυτές, καθώς και από τους πολίτες.

Ζ. Την ευρεία δημοσιοποίηση της δράσης, προκειμένου να ενημερωθεί η ομάδα στόχος, οι Υπηρεσίες και φορείς που δραστηριοποιούνται στο Δήμο σας (ιδίως οι Υπηρεσίες υγείας, οι κοινωνικές οργανώσεις, η αστυνομία κλπ), το ευρύ κοινό και να ενεργοποιηθούν εθελοντές. 

Η δημοσιοποίηση μπορεί να γίνει με ανάρτηση ανακοινώσεων σε Υπηρεσίες, στην ιστοσελίδα του Δήμου και σε δημόσιους χώρους, σε ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένων μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με έγγραφη ενημέρωση όλων των Υπηρεσιών σας, ιδίως την Υπηρεσία καθαριότητας και τη Δημοτική Αστυνομία, με παροχή ενημερωτικών φυλλαδίων από την ομάδα υποστήριξης ή και τον ορισμό τηλεφωνικής γραμμής. Οι ενέργειες δημοσιότητας θα γίνονται καθ΄ όλη τη διάρκεια της δράσης και ιδίως τις ημέρες με χαμηλές θερμοκρασίες.

Η. Τη συνεχή λήψη ενημέρωσης από την ιστοσελίδα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας www.emy.gr για την πρόγνωση των καιρικών συνθηκών στην περιοχή ευθύνης σας». Οι δήμοι θα πρέπει  να ενημερώσουν έγκαιρα για τον ορισμό κτιρίου/ων, προκειμένου τα στοιχεία να αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του υπουργείου για θέματα αστεγίας http://astegoi.gov.gr
 

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button