Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Banner Επιμελητήριο Αργολίδας

ΕΟΔΥ Banner

Εικόνα
Κουνούπι

Υποβαθμίζουν το πρόβλημα με τα κουνούπια, μιλώντας για σκνίπες

Ανυπόφορη η κατάσταση σε πόλεις και εξοχή

Συνεχίζεται αμείωτο το πρόβλημα με τα κουνούπια, εν μέσω Φθινοπώρου, χωρίς να φαίνεται ότι αποδίδουν τα μέτρα που λαμβάνονται από την περιφέρεια και τους δήμους και χωρίς κυρίως κάποιος ειδικός να δίνει εξηγήσεις γιατί συμβαίνει αυτό. 

Παρότι λοιπόν το πρόβλημα συνεχίζεται, εντύπωση προκαλεί ανακοίνωση του δήμου Ναυπλιέων, ότι γίνεται καταπολέμηση των κουνουπιών 365 ημέρες το χρόνο σε όλη την έκταση του Δήμου, μετά από δημοσιεύματα που επισημαίνουν το πρόβλημα και μετά από παράπονα του κόσμου. 

Ανάλογη ανακοίνωση δεν έχει γίνει ούτε από την Περιφέρεια, ούτε από τους άλλους δήμους, οι οποίοι παρακάμπτουν το θέμα.

Μια εξήγηση που δίνει ο δήμος Ναυπλιέων είναι ότι η αύξηση των εν δυνάμει εστιών προνυμφών κουνουπιών Πανελλαδικά υπήρξε ραγδαία, λόγω των πρόσφατων πρωτόγνωρων ακραίων καιρικών και πλημμυρικών φαινομένων (τυφώνας Ζορμπάς) που έπληξαν την περιοχή μας και σχεδόν ολόκληρη την χώρα, που δημιούργησαν αναρίθμητες επιφάνειες στάσιμων νερών σε ολόκληρη την έκταση του Δήμου και της Πελοποννήσου γενικότερα, αποτελούν πιθανές εστίες κουνουπιών.

Να σημειωθεί ότι τα κουνούπια αποτελούν ένα σοβαρό παράγοντα κινδύνου για την εξάπλωση ασθενειών για τις οποίες είναι φορείς, ενώ εξίσου δυσμενείς είναι οι επιπτώσεις στην οικονομία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης μας.

Ο δήμος Ναυπλιέων υποστηρίζει ότι φορέας υλοποίησης των προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών στο Φυσικό περιαστικό και αγροτικό σύστημα της περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Ο Δήμος Ναυπλίου προχωρεί σε επεμβάσεις μέσα στο αστικό περιβάλλον και συμπληρωματικά στο Φυσικό περιαστικό και αγροτικό σύστημα.

Πραγματοποιούνται προνυμφοκτονίες με τη χρήση εγκεκριμένων βιοκτόνων σκευασμάτων. Δεν εφαρμόζονται υπολειμματικοί ψεκασμοί στο αστικό περιβάλλον για την καταπολέμηση των ενήλικων κουνουπιών καθώς απαγορεύεται από την κείμενη νομοθεσία.

Για τον λόγο αυτό και κατόπιν συνεννοήσεως με την ανάδοχο εταιρία του έχουν εντατικοποιηθεί οι δειγματοληψίες και οι ψεκασμοί εστιών προνυμφών σε ολόκληρη την έκταση του Δήμου  κάτι το οποίο θα συνεχιστεί για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί. Τα συνεργεία έχουν πολλαπλασιαστεί και οι επεμβάσεις γίνονται καθημερινά.

Για λογαριασμό της περιφέρειας ο δήμος ανακοινώνει ότι ταυτόχρονα  και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με τα συνεργεία της επιχειρεί στο περιαστικό και φυσικό περιβάλλον σε συντονισμό με το Δήμο και με επίσης αυξημένο αριθμό συνεργείων.

Υποβαθμίζουν τη σημασία, λόγω σκνίπας

Επιπλέον ο δήμος επιχειρεί να υποβαθμίσει τη σημασία του προβλήματος σημειώνοντας:

«Έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες μέρες λόγω των υψηλών, για την εποχή, θερμοκρασιών και του μεγάλου ύψους βροχόπτωσης μεγάλη αύξηση σε πληθυσμούς δίπτερων (σκνίπες).

Τα έντομα αυτά δεν πρέπει να συγχέονται με τα κουνούπια, γιατί παρόλη την όχληση που ενδεχομένως δημιουργούν στους πολίτες, δεν αποτελούν έντομα υγειονομικής σημασίας.

Θα θέλαμε να ενημερώσουμε πως επειδή η πλήρης εξάλειψη των κουνουπιών είναι πρακτικά αδύνατη  να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας και μείωσης εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών, όπως:

Απομάκρυνση στάσιμων νερών από κήπους, αυλές, πιατάκια γλαστρών , δοχεία, παλιά ελαστικά ή όπου αλλού μπορεί να γίνουν εστίες αναπαραγωγής.
•    Επιδιόρθωση διαρροών νερού από σπασμένους σωλήνες και καθαρισμός των φρεατίων και των υδρορροών.
•    Σήτες σε πόρτες και παράθυρα.
•    Ανοιχτόχρωμα ρούχα με μακριά μανίκια και παντελόνια.
•    Τακτικό κούρεμα σε γκαζόν, γρασίδι, θάμνους κτλ.
•    Κάλυψη των βαρκών και σκαφών ώστε να μη μαζεύουν νερά.
•    Όχι άσκοπες μετακινήσεις κυρίως τις ώρες αιχμής της όχλησης (Νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα).
•    Χρήση εντομοκτόνων και εντομοαπωθητικών σκευασμάτων».
 

 

 

Κοντός Banner

Μουσικό Σχολείο Αργολίδας

 

Εικόνα

 

 

 

 

 

 

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.