Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μπούρτζι Τροιζηνίας

Υπάρχει και άλλο Μπούρτζι κοντά στην Αργολίδα που δεν είναι στο Ναύπλιο! (Video)

Η σχέση του νησιού - φρουρίου με τον Καποδίστρια και η ιστορία του που χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Όταν ακούει κάποιος στο όνομα «Μπούρτζι» το μυαλό του πάει πρώτα στην διάσημη, πολυφωτογραφημένη καστρονησίδα του Ναυπλίου. Όμως, αν και μοναδικό στην όψη, δεν είναι το μόνο Μπούρτζι στην Ελλάδα. Και μάλιστα δεν είναι καν το μόνο στην Αργολίδα!

Το Νησί - Φρούριο Μπούρτζι της Τροιζηνίας χρησιμοποιήθηκε από τον Ανδρέα Μιαούλη κατά την εμφύλια διαμάχη του με τον Ιωάννη Καποδίστρια και είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή (το πρωί της 1ης Αυγούστου 1831 ανατίναξε τη φρεγάτα «Ελλάς» και την κορβέτα «Ύδρα») μέρους του στόλου της Ελλάδας.

Το Μπούρτζι που βρίσκεται στην ανατολική είσοδο των στενών του Πόρου είναι ένα πολύ μικρό νησί (μόλις 30 στρέμματα) με τεράστια ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Χρησιμοποιήθηκε σαν ναυτική βάση από το Βυζαντινό Στόλο κατά τον 7ο μ.Χ αιώνα στις επιθέσεις του κατά των Σαρακηνών. Επίσης χρησιμοποιήθηκε κατά την περίοδο της δράσης του Μοροζίνι και του στόλου του στην περιοχή περί τα 1687-1693. Το 1831 ο Μιαούλης κατόρθωσε να καταλάβει το νησί και να ελέγχει με το πυροβολικό του το στενό και από εκεί εστράφη κατά του Καποδίστρια.  

Έχει χρησιμοποιηθεί από το Πολεμικό Ναυτικό σαν απόθήκη πυρομαχικών. Στην Κατοχή το χρησιμοποίησαν και οι Γερμανοί. Αυτό που σώζεται σήμερα κτίστηκε το 1826 επί Καποδίστρια από το Βαυαρό φιλέλληνα Έϋδεκ.

Ανήκει στον Δήμο Τροιζηνίας με πρωτεύουσα τα Μέθανα, που ως γνωστό διοικητικά ανήκει στην Περιφέρεια Αττικής, όπως και τα νησιά Πόρος, Ύδρα και Σπέτσες. Γεωγραφικά όμως βρίσκεται στην Αργολίδα.

Ο Άγγελος Αρναουτέλης καταγράφει το Μπούρτζι της Τροιζηνίας από ψηλά στο παρακάτω drone βίντεο:

Home design

 

Σχόλια

Ελένη Δαρσινού (χωρίς επαλήθευση) Τρίτη 06/10/2020 - 16:24

Πρωτεύουσα του Δήμου Τροιζηνίας - Μεθάνων γιατί αυτή είναι η ονομασία του Δήμου από το 2014, είναι ο Γαλατάς και όχι τα Μεθανα.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.