Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ξενία Ναύπλιο

Ξηλώνεται το κράτος για Ξενία

Ανοίγει ο δρόμος για την αναδιάρθρωση των δανείων του ομίλου Μαντωνανάκη - Τα ποσά που φέρονται να έχουν επιδικαστεί στον όμιλο ως αποζημιώσεις από την κρατική ΕΤΑΔ υπολογίζεται πως μπορεί να ξεπερνούν και τα 80 εκατ. ευρώ

Πιο κοντά στην αναδιάρθρωση δανειακών υποχρεώσεων της τάξης των 300 εκατ. ευρώ βρίσκεται η Ανώνυμος Τουριστική Εταιρεία Ηλιος Α.Ε., συμφερόντων της οικογενείας Μαντωνανάκη, ύστερα από αλλεπάλληλες θετικές αποφάσεις του Αρείου Πάγου στην αντιδικία του με την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.). Η τελεσίδικη δικαίωση του συγκροτήματος καταγράφεται στη δημοσιευθείσα προ ολίγων ημερών έκθεση ελέγχου των ορκωτών λογιστών της ΕΤΑΔ.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, τα ποσά που φέρονται να του έχουν καταρχήν επιδικαστεί ως αποζημιώσεις από την ΕΤΑΔ υπολογίζεται πως μπορεί να ξεπερνούν και τα 80 εκατ. ευρώ, ενώ περαιτέρω οφέλη υφίστανται και από την υποχρέωση του Δημοσίου ως προς την εκπλήρωση των όρων της σύμβασης παραχώρησης.

Αν και δεν διευκρινίζεται κατά πόσον το ποσό αυτό θα συμψηφιστεί, για παράδειγμα είτε με παράταση της σύμβασης παραχώρησης του ακινήτου στο Λαγονήσι είτε άλλων ακινήτων τα οποία φιλοξενούν ξενοδοχεία του ομίλου, ή εάν θα υπάρχει και χρηματική καταβολή, αίρεται μια μεγάλη εκκρεμότητα που επηρέαζε αρνητικά την αξία του ενεργητικού του ομίλου και καθυστερούσε την αναδιάρθρωση του δανεισμού του. Η συντριπτική πλειοψηφία του δανεισμού του ομίλου προκύπτει από κοινό ομολογιακό δάνειο που έχουν καλύψει η Eurobank, η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς, με το οποίο αναχρηματοδοτήθηκαν παλαιότερες υποχρεώσεις και χρηματοδοτήθηκαν νέες επενδύσεις. Επί του παρόντος ισχύει stand still μεταξύ δανειολήπτη και πιστωτών εξαιτίας ακριβώς της εκκρεμοδικίας που υπήρχε.

Να σημειωθεί πως ο εν λόγω ξενοδοχειακός όμιλος, εκτός από το συγκρότημα του Grand Resort στο Λαγονήσι, ελέγχει ακόμα μέσω διαφόρων εταιρειών τρία ξενοδοχεία στο Ναύπλιο και τέσσερα στην Κρήτη (τα δύο εκ των οποίων στην Ελούντα), στα οποία απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι.

Το χρονικό της διαμάχης

Η αντιδικία με την ΕΤΑΔ εστιάζεται στο κατά πόσον οι υποχρεώσεις της που προκύπτουν από τη σύμβαση που υπογράφτηκε αρχικά το 1999 και αναθεωρήθηκε το 2003, αλλά και μετά, εκπληρώνονται. Με απλά λόγια, αν μπορεί να προχωρήσει το επενδυτικό πλάνο επέκτασης του συγκροτήματος ή όχι. Με βάση δύο γνωμοδοτήσεις (2012 και 2016) μεγάλης ελληνικής δικηγορικής εταιρείας αναφορικά με την αντιδικία με την ΕΤΑΔ αναφέρεται πως «...χωρίς να είναι σαφές (ή νομικά σημαντικό) ποια ήταν τα αίτια και οι αφορμές για τούτο, η διαχρονική στάση των ΕΟΤ και EΤΑ έχει υπάρξει και συνεχίζει να αποτελεί μία θεμελιώδη πηγή νομικού κινδύνου, καθώς η ίδια η ‘‘αναθέτουσα αρχή’’ αμφισβητεί τη δέσμευσή της, το κύρος της σύμβασης παραχώρησης και των όρων της, ενώ έχει ενεργήσει αντίθετα προς τα συμφωνηθέντα». Να σημειωθεί πως η υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου του ομίλου Μαντωνανάκη στο Λαγονήσι παραμένει επί έτη μπλοκαρισμένη από δικαστικές υποθέσεις, αλλά εκτιμάται ευρέως στον τραπεζικό χώρο πως θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά την κερδοφορία του.

Τώρα, στον τελευταίο ισολογισμό που ανάρτησε προ ολίγων ημερών η ΕΤΑΔ και αφορά τη χρήση του 2017, αναφέρεται από τους ορκωτούς ελεγκτές ως βάση για γνώμη με επιφύλαξη πως «εντός του 2018, εκδόθηκαν αποφάσεις του Αρείου Πάγου με τις οποίες απορρίφθηκαν οι αιτήσεις αναιρέσεως της ΕΤΑΔ Α.Ε. και του Ελληνικού Δημοσίου κατά εφετειακών αποφάσεων που είχαν εκδοθεί υπέρ συγκεκριμένου μισθωτή της (σ.σ. πρόκειται για τον όμιλο Μαντωνανάκη) με τον οποίο βρισκόταν σε δικαστική διαμάχη.

Μετά την έκδοση των παραπάνω αποφάσεων, η ΕΤΑΔ βρίσκεται σε συζητήσεις με τον μισθωτή της για την επίλυση των μεταξύ τους διαφορών, η έκβαση των οποίων, σύμφωνα με την Εταιρεία, δεν μπορεί να προβλεφθεί στο παρόν στάδιο. Από τον έλεγχό μας δεν έχουμε αποκτήσει εύλογη διασφάλιση σχετικά με την εκτίμηση του ύψους της πρόβλεψης που τυχόν απαιτείται».

Οι διαπραγματεύσεις

Με δεδομένη την οικονομική θέση της ΕΤΑΔ Α.Ε. εκτιμάται, σύμφωνα με πληροφορίες, πως επιχειρείται να οριστικοποιηθεί συμφωνητικό παράτασης της σύμβασης παραχώρησης του ακινήτου στο Λαγονήσι. Κάτι τέτοιο δύναται να επαυξήσει σημαντικά την αξία της παραχώρησης που έχει στα χέρια του ο όμιλος. Και αυτό με τη σειρά του σημαίνει πως αφενός οι τράπεζες διαθέτουν περισσότερες εξασφαλίσεις σε μια ενδεχόμενη συμφωνία αναχρηματοδότησης του δανεισμού του ομίλου και αφετέρου πως το συγκρότημα καθίσταται για τους ίδιους λόγους πιο ελκυστικό για πιθανή είσοδο στρατηγικού επενδυτή.

Η όλη υπόθεση, πάντως, αν και φέρεται να έχει περάσει σε τελεσίδικο στάδιο το κρισιμότερο ζήτημα, δηλαδή αυτό των διαφορών με την ΕΤΑΔ, απαιτεί περαιτέρω χρόνο και προσπάθεια για να ωριμάσει, αναφέρουν στην «Κ» τραπεζικές πηγές.

kathimerini.gr

Home design

 

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.