Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ξέχασαν τους μανταρινοπαραγωγούς της Αργολίδας

Αποζημιώσεις ούτε στον ύπνο τους...
Profile picture for user admin
από anagnostis team
ΔημοσιεύτηκεΤρί. 12 Φεβ. 2019
κανέναΣΧΟΛΙΟ

Tην ανάγκη αποζημίωσης μέσω de minimis των παραγωγών κλημεντίνης στην Αργολίδα που επλήγησαν από συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, υπενθυμίζει ο Γιάννης Ανδριανός με ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σ. Αραχωβίτη.

Αν και υπήρξαν αρχικά υποσχέσεις ότι θα δοθούν αποζημιώσεις, προς το παρόν δεν έχε γίνει τίποτα, ενώ την ίδια στιγμή για ανάλογες καταστροφές από βροχοπτώσεις έχει ήδη αποφασιστεί η αποζημίωση παραγωγών στις Περιφερειακές Ενότητες Ηµαθίας, Πέλλας, Πιερίας, Κοζάνης, Τρικάλων, Λάρισας ,Μαγνησίας, Καβάλας και Φλώρινας.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Με την 5148/22513/5-2-2019 Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης εγκρίθηκε η δέσμευση πίστωσης ύψους 13.220.000 ευρώ για την “καταβολή ενισχύσεων ήσσονος σηµασίας στον τοµέα της πρωτογενούς παραγωγής επιτραπέζιων ροδακίνων νεκταρινιών και βιοµηχανικών ροδακίνων που επλήγησαν από τις βροχοπτώσεις 27-28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 στις Περιφερειακές Ενότητες Ηµαθίας, Πέλλας, Πιερίας, Κοζάνης, Τρικάλων, Λάρισας ,Μαγνησίας, Καβάλας και Φλώρινας στα πλαίσια εφαρµογής του κανονισµού (ΕΕ) αριθ. 1408/2013 της Επιτροπής (ΕΕΛ 352,24.12.2013,σ.9)».

Δεδομένου του ότι, όπως έχω επισημάνει με σειρά σχετικών παρεμβάσεών μου στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, αλλά και κατά τη συνάντηση που είχα με τον αρμόδιο Υπουργό, η ίδια αιτία, δηλαδή οι συνεχείς βροχοπτώσεις, προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές και στους παραγωγούς μανταρινιών κλημεντίνης στην Αργολίδα, καθίσταται επιτακτική η αποζημίωσή τους από αντίστοιχο πρόγραμμα de minimis.

Υπενθυμίζω τέλος ότι κατά την συζήτηση στη Βουλή σχετικής Επίκαιρης Ερώτησής μου την 6η Δεκεμβρίου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είχε μεταξύ άλλων δηλώσει: «Όπως σωστά επισημάνατε και εσείς, είναι πως τη φετινή χρονιά δεν ήταν μόνο η ελιά το πρόβλημα, αλλά είχαμε πρόβλημα και στην κλημεντίνη, είχαμε πρόβλημα και στα καπνά, είχαμε πρόβλημα και στα ροδάκινα και σε μία σειρά άλλες καλλιέργειες στη χώρα μας».

Τούτων δοθέντων,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

1. Με ποιες άμεσες ενέργειες θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί μανταρινιών κλημεντίνης στην Αργολίδα που επλήγησαν από τις συνέπειες  της κλιματικής αλλαγής μέσω των προγραμμάτων de minimis όπως έγινε και στην παραπάνω περίπτωση.».

 

Μπριτζ Αργολίδα

Bloggers Αναγνώστης

Στείλε την Αγγελία σου

Συνταγές μαγειρικής

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.