Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Epimelitirio Argolidas

Χάος με το στρατόπεδο του Ναυπλίου - Σιγή ιχθύος από δήμο και περιφέρεια

Ξαναβάζουν το Ναύπλιο στο κάδρο για κέντρο φιλοξενίας μεταναστών

Δημοσίευμα παρουσιάζει το ΚΕΜΧ ως επικρατέστερο για δημιουργία κλειστού προαναχωρησιακού κέντρου.

Ένα σενάριο μάλλον επιστημονικής φαντασίας επαναφέρει στην επικαιρότητα σημερινό δημοσίευμα του aftodioikisi.gr το οποίο αναφέρεται στις περιοχές οι οποίες φέρεται πως είναι υποψήφιες για δημιουργία νέων κέντρων φιλοξενίας μεταναστών.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται πως τα στρατόπεδα της Σπάρτης και του Ναυπλίου είναι μέχρι στιγμής τα επικρατέστερα για τη δημιουργία νέων κέντρων φιλοξενίας μεταναστών.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως τουλάχιστον σε ότι έχει να κάνει με το ΚΕΜΧ Ναυπλίου, έχει ήδη προαναγγελθεί η παραχώρησή μέρους του, μέσω χρησιδανείου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ πρόσφατα εγκαινιάστηκαν και οι ξενώνες που θα φιλοξενούν αξιωματούχους του ΝΑΤΟ με τις οικογένειές τους. Συνεπώς το ενδεχόμενο να έρθουν και μετανάστες οι οποίοι θα διαβιούν δίπλα με τους ΝΑΤΟικούς, μάλλον απίθανο μοιάζει με τα τωρινά δεδομένα.

Αλλά και στη Σπάρτη το περιβάλλον γενικά είναι αφιλόξενο, όπως εκφράστηκε και πριν μερικές εβδομάδες κατά τον ερχομό μικρού αριθμού μεταναστών σε ξενοδοχείο της πόλης.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του aftodioikisi:

«Στην τελική ευθεία για την επιλογή των 10 κλειστών κέντρων μεταναστών βρίσκεται η κυβέρνηση. Γι’ αυτό το λόγο χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών με πρωτοβουλία του Μεγάρου Μαξίμου.

Τη σύσκεψη συγκάλεσαν ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος και μετέχουν οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η ενημέρωση των βουλευτών των περιοχών, όπου με βάση το κυβερνητικό σχέδιο θα μετεγκατασταθούν πρόσφυγες σε κλειστού τύπου κέντρα φιλοξενίας. Στη σύσκεψη λοιπόν έχουν κληθεί 30 βουλευτές του Βορείου Αιγαίου και των Δωδεκανήσων όπου μέχρι τον Ιούλιο θα λειτουργήσουν σύμφωνα με το σχεδιασμό της κυβέρνησης τα κέντρα κλειστού τύπου.

Μεταξύ των βουλευτών, και της συμπολίτευσης, υπάρχουν αντιδράσεις, καθώς δέχονται πιέσεις από μερίδα ψηφοφόρων τους και οι βουλευτές της ΝΔ εκ δεξιών.

Παράλληλα σήμερα από τις 12 το μεσημέρι οι κύριοι Γεραπετρίτης, Σκέρτσος, Θεοδωρικάκος, Χρυσοχοϊδης και Στεφανής συναντούν περιφερειάρχες και δημάρχους των υποψήφιων περιοχών. 

Υπενθυμίζεται ότι ο σχεδιασμός προβλέπει:

Λέσβος: Στη Λέσβο, θα κλείσει σταδιακά η υπάρχουσα Δομή στη Μόρια, ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή Δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+.

Χίος: Στη Χίο, θα κλείσει η υπάρχουσα Δομή στη ΒΙΑΛ (κοντά στο χ. Χαλκείο), ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή Δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+.

Σάμος: Στη Σάμο, θα κλείσει η υπάρχουσα Δομή – ΚΥΤ, στο Βαθύ, ενώ η υπό κατασκευή Δομή, θα επεκταθεί και θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+.

Κως: Στην ΚΩ, θα μετατραπεί η υπάρχουσα Δομή σε Κλειστή, ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 2.000+.

Λέρος: Στη ΛΕΡΟ, θα μετατραπεί η υπάρχουσα Δομή σε Κλειστή, ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 1.000+.

Νέα κέντρα φιλοξενίας

Πέραν των κέντρων κλειστού τύπου, θα δημιουργηθούν και δέκα περίπου ελεγχόμενες δομές στην ενδοχώρα πλην των Ιονίων (για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να… διαφεύγουν προς Ιταλία) και βεβαίως πλην Βορείου Αιγαίου και Δωδεκανήσων όπου θα υπάρχουν τα πέντε κλειστά κέντρα.

Σε νέα κέντρα φιλοξενίας θα μεταφερθούν μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου τουλάχιστον 15.000 πρόσφυγες και μετανάστες από τις δομές στα νησιά, που ασφυκτιούν.

 Η ποσόστωση προσφύγων και μεταναστών έχει αλλάξει πολύ, καθώς μόνο 2 στους 10 είναι πρόσφυγες και οι υπόλοιποι οικονομικοί μετανάστες.

Για τους τελευταίους, και προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ταυτοποίησης και να επιταχυνθεί η επαναπροώθηση, προβλέπεται μεταφορά σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα.

Τα νέα υποψήφια κέντρα είναι στα εξής κλειστά ή ανενεργά στρατόπεδα:

Πυροβολικού στη Θήβα
Μηχανικού στο Ναύπλιο
Σύνταγμα Πεζικού στην Καλαμάτα
Τάγμα Πεζικού στο Ρέθυμνο
Σύνταγμα Ευζώνων στο Μεσολόγγι
1ο Σύνταγμα Πεζικού
ΔΙΚΕ στην Τρίπολη
Υγειονομικού στην Άρτα
Εφοδιασμού-Μεταφορών στη Σπάρτη
Μηχανοποιημένο Τάγμα Πεζικού στα Γρεβενά
Υλικού Πολέμου στη Λαμία
Διακλαδικό Κέντρο στην Τρίπολη

Τα κέντρα της Σπάρτης και του Ναυπλίου είναι μέχρι στιγμής τα επικρατέστερα.

Οι δομές στην ενδοχώρα θα είναι ελεγχόμενες (δηλαδή οι μετανάστες θα έχουν το δικαίωμα να βγουν αλλά θα επιστρέφουν συγκεκριμένη ώρα και εάν παραβιάσουν τους όρους θα μεταφέρονται σε μία από τις πέντε κλειστές δομές) και όχι κλειστές, γιατί η δημιουργία κλειστών κέντρων στην ενδοχώρα αντιτίθεται στη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας. Στα κλειστά θα δοθούν και όλες οι λειτουργίες των hotspot δηλαδή εκεί θα γίνεται καταγραφή και ταυτοποίηση και αυτή θα έιναι μία ακόμη διαφορά με τις ελεγχόμενες δομές».

Riviera Banner

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.