home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΤαξίδιαΑρχείο

Ύμνοι του CNN για Μυκήνες: Τις συγκαταλέγει στα 14 πιο σημαντικά μνημεία του κόσμου

Κατά πόσο γνωρίζουν τις Μυκήνες εκτός Ελλάδας; Όσοι έχουν στοιχειώδεις ιστορικές γνώσεις σίγουρα τις γνωρίζουν. Και αν κάποιοι δεν έτυχε να ακούσουν κάτι για έναν από τους σημαντικότερους προϊστορικούς πολιτισμούς, ο αριθμός τους μάλλον θα λιγοστέψει μετά το πρόσφατο άρθρο στην ιστοσελίδα του CNN.

Το διάσημο Αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο συστήνει τις Μυκήνες ως έναν από τους 14 σημαντικότερους αρχαιολογικούς προορισμούς -αν και λιγότερο γνωστούς- στον κόσμο.

Η αναφορά στις Μυκήνες ξεκινά με τον Ερρίκο Σλήμαν, ο οποίος το 1876 ανακάλυψε το χρυσό νεκρικό «Προσωπείο του Αγαμέμνονα», όπως είθισται να αποκαλείται το περίφημο εύρημα, καθώς ο Γερμανός αρχαιολόγος έσπευσε να το συνδέσει με τη σωρό του θρυλικού βασιλιά. Αν και αυθαίρετη η ονομασία, η αξία της παραμένει αδιαμφισβήτητη. Όπως πληροφορεί, εξάλλου, η ιστοσελίδα του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού, η προσωπίδα, που χρονολογείται στον 16ο αι. π.Χ., είναι η ωραιότερη από τις πέντε χρυσές μάσκες ηγεμόνων που βρέθηκαν στον Ταφικό Κύκλο Α’ των Μυκηνών και η μοναδική που αφενός απεικονίζει γενειοφόρο άνδρα και αφετέρου παρουσιάζει τόσο έντονη απόδοση των χαρακτηριστικών του προσώπου.

CNN για Μυκήνες

«Η μυκηναϊκή αυτοκρατορία, εντούτοις, ήταν πραγματική και άσκησε εξαιρετικά μεγάλη επιρροή στον αρχαίο κόσμο» αναφέρεται στο κείμενο, που μνημονεύει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη διατήρηση της επιβλητικής Πύλης των Λεόντων (μέσα 13ου αι. π. Χ.), καθώς και τη συνέχιση της έρευνας που αφορά στους βασιλικούς θολωτούς τάφους.

Άλλες περιοχές που παρουσιάζονται είναι η αρχαία πόλη Κούριο και ο αρχαιολογικός χώρος της Πάφου στην Κύπρο, οι Θήβες της Αιγύπτου, το φρούριο-ανάκτορο του Ηρώδη του Μέγα στη Μασάντα (Ισραήλ), η αρχαία ελληνική πόλη Γέρασα στην Ιορδανία ή, ακόμα μακρύτερα, το Λουμπίνι στο Νεπάλ, τόπος γέννησης του Βούδα, αλλά και ο τάφος του Κομφούκιου στην Κίνα. Επίσης στο εν λόγω άρθρο παρουσιάζονται οι θρακικές αρχαιότητες στο Χάσκοβο Βουλγαρίας, το παλάτι του Διοκλητιανού στην πόλη Σπλιτ της Κροατίας, οι ρωμαϊκές θέσεις στις πόλεις Αρλ και Νιμ στη Γαλλία, οι ετρουσκικές νεκρόπολεις του Σερβετέρι και της Ταρκίνια στην Ιταλία, τα ντολμέν στην Κορέα, οι μεγαλιθικοί ναοί της Μάλτας, η Καρχηδόνα στην Τυνησία και η πρωτεύουσα των Χετταίων, Χατούσα, στην Τουρκία. 

Τα περισσότερα από τα μνημεία που αναφέρονται έχουν τεθεί υπό την προστασία της UNESCO, όπως φυσικά και οι Μυκήνες.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button