Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Home design μακέτα

Τσουχτερά πρόστιμα 150.000,00 ευρώ για επεμβάσεις σε αιγιαλούς από το Λιμεναρχείο Ναυπλίου

Η μικρότερη «καμπάνα» ξεπερνά τις 10.000,00 ευρώ κατά περίπτωση. Οι κυρώσεις μπορούν να φτάσουν έως 586.940,00 ευρώ!

Δυσθεώρητα πρόστιμα έχει επιβάλλει το Λιμεναρχείο Ναυπλίου για επεμβάσεις που έχουν γίνει στους αιγιαλούς της περιοχής ευθύνης του.

Συγκεκριμένα, έχουν επιβληθεί για παραβάσεις του νόμου πρόστιμα που φθάνουν συνολικά τα 150.000,00 ευρώ, κατά τα έτη 2018 – 2019 και έως σήμερα, από τη Λιμενική Αρχή Ναυπλίου. Μέρος αυτών αφορούν σε επιβολή κυρώσεων με πρόστιμα άνω των 10.000,00 ευρώ κατά περίπτωση.

Το ύψος των προστίμων προκύπτει από συντελεστές βαρύτητας των παραβάσεων, που καθορίζονται συγκεκριμένα.
Σύμφωνα με το άρθρο 29 του Ν. 2971/01 (ΦΕΚ Α΄ 285, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, όποιος χωρίς άδεια ή με υπέρβαση αυτής ή με άδεια που εκδίδεται κατά παράβαση του νόμου αυτού επιφέρει στον αιγιαλό, την παραλία, τη θάλασσα, τον πυθμένα, τη Ζώνη λιμένα, τη μεγάλη λίμνη, πλεύσιμο ποταμό, όχθη ή παρόχθια ζώνη μεγάλης λίμνης ή πλεύσιμου ποταμού οποιαδήποτε μεταβολή με την κατασκευή, τροποποίηση ή καταστροφή έργων ή του εδάφους ή του πυθμένα με τη λήψη χώματος, λίθων ή άμμου ή με οποιονδήποτε άλλον τρόπο, ανεξάρτητα αν με τον τρόπο αυτόν επήλθε ζημιά σε οποιονδήποτε, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και με τα πρόστιμα που επιβάλλονται διοικητικά σύμφωνα με την παράγραφο 23 του άρθρου 3 του νόμου 2242/1994, που εφαρμόζεται κατά τα λοιπά. 

Οι Συντελεστές

Σύμφωνα με την παράγραφο 23 του άρθρου 3 Ν 2242/1994 ανεξαρτήτως των συντρεχουσών ποινικών ευθυνών επιβάλλεται από την οικεία Λιμενική Αρχή πρόστιμο ύψους τουλάχιστον 1.500,00 ευρώ και μέχρι 29.347,00 ευρώ και για πολύ σοβαρές περιπτώσεις επιβάλλεται από τον υπουργό Ναυτιλίας πρόστιμο έως 586.940,00 ευρώ

Στο ΦΕΚ Β΄ 2839/16-07–2018 δημοσιεύτηκε η υπ΄ αριθμ 2131.24/47431/18 υπ. Απόφαση με την οποία καθορίζονται για τον υπολογισμό των προστίμων οι συντελεστές βαρύτητας και λοιπές παράμετροι για περιπτώσεις ενδεικτικά, όπως:

  • Μικρού μεγέθους αλλοίωση εδάφους, πυθμένα θαλάσσιου χώρου (μετακίνηση λίθων ή άμμου κλπ)
  • Επεμβάσεις εύκολα αναστρέψιμες (σκίαστρα, αγωγοί κλπ)
  • Επεμβάσεις δύσκολα αναστρέψιμες (τοιχίο, μάντρα, βάση σκυροδέματος κλπ)
  • Επεμβάσεις μη αναστρέψιμες (πρόσχωση, μπάζωμα, προβλήτα, μώλος κλπ)

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

 

 

Σχόλια

Ευάγγελος Αλεξανδρής (χωρίς επαλήθευση) Παρασκευή 05/06/2020 - 18:04

...
•Αποφυγή αλλαγής του τοπογραφικού ανάγλυφου, δηλαδή ισοπέδωση των χαμηλών θινών.

•Απαγορεύεται οποιαδήποτε εκχέρσωση θέσεων και εκρίζωση αμμόφιλων και λοιπών ειδών που αποικίζουν τις αμμώδεις ζώνες των παράκτιων τύπων οικοτόπων.

•Η πρόσβαση σε παραλίες με αμμοθινικούς τύπους οικοτόπων θα γίνεται μέσω ξύλινων διαδρόμων που θα τοποθετούνται κάθετα στην ακτή και θα είναι κατάλληλα υπερυψωμένοι, ώστε να μειώνεται η επιφάνεια επαφής με τις αμμοθίνες και να ελαχιστοποιούνται οι επεμβάσεις σε αυτές.

•Διασφάλιση καθημερινής καθαριότητας των εκτάσεων και αποκομιδής των απορριμμάτων από το Δήμο και τον παραχωρησιούχο.
...
•Καθαρισμός της παραλίας χειρονακτικά κατά τη διάρκεια της περιόδου αναπαραγωγής της χελώνας. Οχήματα καθαρισμού μπορούν να χρησιμοποιούνται μόνον πριν την έναρξη (δηλ. πριν την 1η Μαΐου) και μετά το τέλος της περιόδου αναπαραγωγής (δηλ. μετά την 31η Οκτωβρίου).

•Αποφυγή φωτορύπανσης και εξασφάλιση πως δε θα υπάρχει διαρροή φωτός από ιδιωτικές και δημόσιες φωτεινές πηγές προς την παραλία ώστε να μην αποπροσανατολίζονται οι νεοσσοί.

•Απαγορεύεται η οργάνωση beachparties και μουσικοχορευτικών εκδηλώσεων.

•Απαγόρευση πρόσβασης και κίνησης οχημάτων στην παραλία.

•Διασφάλιση εγκατάστασης ικανοποιητικού αριθμού χημικών τουαλετών για την εξυπηρέτηση των κολυμβητών, μακριά από τους διαδρόμους ωοτοκίας της χελώνας Caretta caretta.

https://www.e-nomothesia.gr/kat-aigialos-paralia/koine-upourgike-apopha…

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.