Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ζημιάρικος για την ελιά ο καύσωνας - Σε απόγνωση οι αγρότες της Αργολίδας

Τις έκαψε τις ελιές ο καύσωνας στη Μεσσηνία

Εκτεταμένες ζημιές στην ανθοφορία και την καρπόδεση των ελαιόδεντρων σε Καλαμάτα και Τριφυλία

Οι ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τα πολύ θερμά ισχυρά νότια αέρια ρεύματα τα οποία επικράτησαν από τις 15 έως και τις 19 Μαΐου 2020, με θερμοκρασίες που ξεπερνούσαν τους 40 βαθμούς φαίνεται τελικά ότι προξένησαν ανεπανόρθωτες ζημιές στους ελαιώνες στην πιο κρίσιμη περίοδο για την καρπόδεση.

Σύμφωνα με όσα γράφει το Agronews.gr αρκετά προβλήματα στην ανθοφορία τον ελαιοδέντρων σε όλη την Μεσσηνία, αναφέρουν οι γεωπόνοι των ΔΑΟΚ σε Καλαμάτα και Τριφυλία.
Ο πρόσφατος μίνι καύσωνας με τις υψηλές θερμοκρασίες, δημιούργησε προβλήματα στα δέντρα στις περιοχές της Άνω Μεσσηνίας, στα Αρφαρά και στην Πυλία.

Σύμφωνα με τον διευθυντή ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνη Παρασκευόπουλο, “Πράγματι υπάρχουν κάποια προβλήματα, όμως δεν μπορούμε να πούμε σε τι ποσοστό έχουν επηρεαστεί, αφού πρέπει να εξελιχθεί η καρπόδεση. Θα έχουμε εικόνα την επόμενη εβδομάδα”. Αυτοψίες θα γίνουν και σε ελαιοκαλλιέργειες και στη Δυτική Μάνη όπου κι εκεί εμφανίστηκαν προβλήματα.

Παράλληλα το Messinialive σε επικοινωνία που είχε με τον Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλο, σημειώνει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην καρπόδεση αναμένεται να εκδηλωθεί στις περιοχές που οι θερμοκρασίες υπηρέβηκαν τους 40  oC. “Δυστυχώς υπάρχει πρόβλημα τοπικά, κατά περιοχές, κι εκεί που η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 40 βαθμούς, θα έλεγα η κατάσταση είναι τραγική, ενώ αντίθετα στις παραθαλάσσιες καλλιέργειες, εκεί που ηλιοφάνεια δεν ήταν έντονη, δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, τουλάχιστον με την εικόνα που σχηματίσαμε σήμερα.

Δυστυχώς δεν προβλέπεται αποζημίωση κατά την διάρκεια της ανθοφορίας της ελιάς και είμαστε σε επικοινωνία με στελέχη του Υπουργείου, ώστε να γίνει πρώτα μία καταγραφή των ζημιών και του φαινομένου. Εμείς θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, γιατί δεν αντέχει ο αγροτικός κόσμος νέα ζημιά.Θα κάνουμε τα πάντα για να αποζημιωθούν, αφού δεν είναι δυνατόν η παραγωγή να δεχτεί άλλο ένα χτύπημα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά! Την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει μία πλήρης αποτύπωση της κατάστασης και θα ενεργήσουμε κατάλληλα”.

Καρπόδεση και καιρικές συνθήκες

Η καρπόδεση της ελιάς είναι μία σύνθετη διεργασία που επηρεάζεται από αρκετούς παράγοντες. Οι πιο σημαντικοί λόγοι που επηρεάζουν την καρπόδεση συνδέονται με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν κατά την εποχή της ανθοφορίας, την υγρασία που υπάρχει στο έδαφος, καθώς επίσης τα θρεπτικά στοιχεία και τις βιταμίνες που είναι διαθέσιμα στην ελιά.
Το στάδιο της ανθοφορίας απαιτεί ήπιες καιρικές συνθήκες για να εξασφαλίσουμε καλή καρπόδεση και σημαντική παραγωγή. Για παράδειγμα, οι υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν σημαντικά προβλήματα κατά την περιόδο της ανθοφορίας και έχουν σαν αποτέλεσμα την ατελή γονιμοποίηση, προκαλώντας σημαντική ζημιά στην καρποφορία των δέντρων.
Επίσης, οι δυνατοί άνεμοι, τόσο οι βοριάδες, όσο και ξηροί νοτιάδες μπορούν να καταστρέψουν τα λουλούδια της ελιάς και να παρατηρηθεί μείωση της παραγωγής.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.