Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μνήμη Πόντου

Τίμησαν τη Γενοκτονία των Ποντίων σε όλη την Πελοπόννησο

Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων σε Κορινθία, Μεσσηνία, Λακωνία

Την Κυριακή 24 Μαΐου εορτάστηκε τελικά σε όλη τη χώρα η μέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων που κάθε χρόνο γίνεται στις 19 Μαΐου. Η μετάθεση της ημερομηνίας έγινε λόγων των περιορισμών που ίσχυαν για την πρόληψη μετάδοσης της νόσου του κορωνοϊού. 

Στην Κορινθία χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Διονυσίου τελέστηκε δοξολογία στον Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο. Παρευρέθηκε και στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι με την παρουσία περιορισμένου αριθμού ατόμων ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Κορινθίας κ. Αναστάσιος Γκιολής.

Πόντος Κορινθία

Μεταξύ άλλων ο κ. Γκιολής ανέφερε πως «χρέος μας είναι όχι μόνο να μην ξεχάσουμε τον άδικο χαμό των 353.000 αθώων σφραγισθέντων Ελλήνων του Πόντου αλλά και να συνεχίσουμε να διατηρούμε ζωντανή την προσφορά των διασωθέντων στην ανόρθωση του Ελληνικού Κράτους. Τέλος, οφείλουμε να στεκόμαστε δίπλα στους  Έλληνες Ποντίους, ως  ελάχιστο φόρο τιμής προκειμένου να συνεχιστεί ο πολιτισμός, τα ήθη και τα έθιμα τους».

Στη Μεσσηνία η μέρα τιμήθηκε με εκδήλωση που διοργανώθηκε στην Καλαμάτα από την Περιφερειακή Ενότητα. Συγκεκριμένα, στις 10 το πρωί τελέσθηκε δοξολογία στον μητροπολιτικό ναό Υπαπαντής του Χριστού και ακολούθησε ομιλία από τον εκπρόσωπο του Συλλόγου Ποντίων Μεσσηνίας “Η Ρωμανία”. Στη συνέχεια, στο Μνημείο της πλατείας 23ης Μαρτίου, έγινε κατάθεση στεφανιών, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του Εθνικού Υμνου.

Πόντος Μεσσηνία

Παρόντες στην εκδήλωση, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, ο βουλευτής Μίλτος Χρυσομάλλης, ο δήμαρχος Καλαμάτας, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, των Ενόπλων δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Συλλόγου Ποντίων Μεσσηνίας “Η Ρωμανία”.

Στην Λακωνία στη μνήμη των θυμάτων της γενοκοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου εψάλη επιμνημόσυνη δέηση στον μητροπολιτικό ναό Ευαγγελίστριας στη Σπάρτη, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευσταθίου και ακολούθησε ομιλία από τον Θεοφάνη Λάζαρη, εκπρόσωπο του Συλλόγου Ποντίων.

Πόντος Λακωνία

Η τελετή ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφανιών στο Κενοτάφιο του Λεωνίδα, τήρηση ενός λεπτού σιγής και απαγγελία του Εθνικού Υμνου. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης, βουλευτές του νομού, ο δήμαρχος Σπαρτιατών, καθώς και εκπρόσωποι Στρατιωτικών Αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας.

 

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.