Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Home Design

Μπούρτζι

Θα τελειώσουν ποτέ τα έργα στο Μπούρτζι;

Ακόμα και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Αργολίδα ανησυχεί για τις κωλυσιεργίες της κυβέρνησης...

Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού   κ. Λυδία Κονιόρδου κατέθεσε ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας, σχετικά με τα έργα στο Μπούρτζι.  

Ο κ. Γκιόλας ρωτά την Υπουργό για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων στο ιστορικό κάστρο καθώς και για άλλα σχετικά θέματα.

Στην ερώτηση  αναφέροντα τα εξής:

«Με την υπ. αρ. πρωτ. 7698/2543/Α2/13.12.2016 απόφαση της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Ε.Τ.Π.Α. του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», το έργο «Στερέωση, αποκατάσταση, ανάδειξη και επανάχρηση Φρουρίου Μπούρτζι στο Ναύπλιο» εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» με συνολικό προϋπολογισμό 1.715.429,15 €. Το έργο υλοποιείται σε δύο υποέργα, εργολαβία και επιστασία. 

Είχε προηγηθεί η εκτέλεση ενός σημαντικού τμήματος του έργου (περίπου 44% του οικονομικού αντικειμένου) στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2007-2013, αλλά οι εργασίες σταμάτησαν από την 31.12.2015 και το έργο προτάθηκε για μεταφορά στην επόμενη προγραμματική περίοδο. 

Παράλληλα με την πράξη ένταξης του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2012-2014» πραγματοποιήθηκαν και οι απαραίτητες ενέργειες για την παράταση των σχετικών Νομικών Δεσμεύσεων. Συγκεκριμένα, με την υπ.αριθμ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΒΜΑ  ΤΒΜΑΧΜΑΕ/436380/262353/8994/3079/29-12-2016  Υπουργική Απόφαση παρατάθηκε το χρονοδιάγραμμα του 1ου υποέργου με τίτλο «Στερέωση, αποκατάσταση, ανάδειξη και επανάχρηση Φρουρίου Μπούρτζι στο Ναύπλιο» έως 30/12/2019, το οποίο εκτελείται δι΄αυτεπιστασίας από την ΕΦΑ Αργολίδας. Επίσης, με την υπ. αριθμ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ΔΜΕΕΜΠΚ/433927/40110/7028/28-12-2016 Υπουργική Απόφαση παρατάθηκε το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του 2ου υποέργου με τίτλο «Ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις» έως 31/12/2017, το οποίο εκτελείται με εργολαβία με φορέα υλοποίησης την Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων. 

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό από του αρμόδιους Φορείς, οι εργασίες για το Φρούριο Μπούρτζι, τόσο για το έργο της αυτεπιστασίας όσο και για την εργολαβία, έχουν διακοπεί με προοπτική να ξεκινήσουν περί το μέσον του 2017.

Επειδή λόγω των ημιτελών εργασιών δεν επιτρέπεται η πρόσβαση των πολυπληθών επισκεπτών, ημεδαπών και αλλοδαπών στο χώρο του αρχαιολογικού μνημείου. 

Επειδή είναι δεδομένη η σημασία της αποκατάστασης και επαναλειτουργίας του Φρουρίου Μπούρτζι για την τοπική κοινωνία του Ναυπλίου και την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, καθότι το Μπούρτζι αποτελεί τοπόσημο της πόλης του Ναυπλίου. 

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η κ. Υπουργός:

1. Υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα συνέχισης και υλοποίησης του έργου αποκατάστασης και ανάδειξης του Φρουρίου Μπούρτζι στο Ναύπλιο; Πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί;

2. Έχουν ολοκληρωθεί οι ενέργειες πρόσληψης επιστημονικού προσωπικού και η διενέργεια διαγωνισμών για τις θαλάσσιες μεταφορές, για την προμήθεια οικοδομικών υλικών και για την ανάθεση εξειδικευμένων εργασιών;»

 

 

 

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.