Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Γιάννης Ανδριανός ελιές

Θα παρθούν μέτρα για την ξηρασία στις ελιές;

Στη βουλή φέρνει το θέμα ο Ανδριανός.

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Ανδριανός, κατέθεσε σήμερα στη Βουλή Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Β. Αποστόλου με θέμα την ανάγκη άμεσων μέτρων στήριξης των ελαιοπαραγωγών που υφίστανται ζημιές από την παρατεταμένη ανομβρία.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Τα τελευταία χρόνια οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην ελαιοκαλλιέργεια υπήρξαν δριμύτατες. Σε πολλές περιοχές της Πελοποννήσου μεταξύ των οποίων και η Αργολίδα φέτος τον Μάιο λόγω καύσωνα η καρπόδεση ήταν για μια ακόμη φορά προβληματική έως ανύπαρκτη, και εκεί που υπήρξε, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας ο καρπός ήδη ξεράθηκε επάνω στα δέντρα όπως επίσης έχουν σχεδόν ξεραθεί και τα φύλλα στα ελαιόδεντρα με αποτέλεσμα στην να ουσία κινδυνεύει και το φυτικό κεφάλαιο στους ξηρικούς ελαιώνες.

Οι αγρότες μας πληρώνουν ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ βάσει του ΟΣΔΕ, έχουν υποχρεώσεις με τη φορολογία και την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, έξοδα για τη νέα καλλιεργητική περίοδο και έξοδα διαβίωσης. Πώς επομένως θα ανταποκριθούν οι ελαιοπαραγωγοί, πολλοί από τους οποίους θα έχουν σχεδόν μηδενικό εισόδημα για συνεχόμενη χρονιά από το 2013;

Ως εκ τούτου καθίσταται επιτακτική η ανάληψη μέτρων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των σημαντικών προβλημάτων των ελαιοπαραγωγών και ειδικά των καλλιεργητών ξηρικών ελαιώνων, λόγω των  συνεπειών της κλιματικής αλλαγής που πλέον απειλεί ανοικτά ένα από τα ποιοτικότερα, παραδοσιακά και οικονομικώς αποδοτικά προϊόντα της ελληνικής γης.

Κατόπιν αυτών,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
Ποια μέτρα έχουν ήδη ληφθεί και ποια έχουν προγραμματιστεί για την αντιμετώπιση των των σημαντικών προβλημάτων των ελαιοπαραγωγών και ειδικά των καλλιεργητών ξηρικών ελαιώνων, λόγω των  συνεπειών της κλιματικής αλλαγής που πλέον απειλεί ανοικτά ένα από τα ποιοτικότερα, παραδοσιακά και οικονομικώς αποδοτικά προϊόντα της ελληνικής γης».

Banner Home Design

Riviera Banner

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.