Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
καυσωνας

Θα λέμε καύσωνα και θα κλαίμε!

Από 35°C και άνω φαίνεται πως η ζωή του ιού πέφτει στα 2 λεπτά, λέει ο Σωτήρης Τσιόδρας

Μετά τη δημοσίευση της αμερικανικής έρευνας ότι ο κορονοϊός δεν επιβιώνει σε υψηλές θερμοκρασίες, «πολλοί από εμάς έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας στο καλοκαίρι για τη χαμηλότερη μετάδοσή του» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας στη καθιερωμένη ενημέρωση των ιατρικών συντακτών.

«Από ό,τι φαίνεται, όχι άδικα παρότι τα ευρήματα δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα», πρόσθεσε.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας ανέφερε πως «σε μη πορώδεις επιφάνειες, όπως το ατσάλι, ο κορωνοϊός χάνει τη δύναμή του εντός 18 ωρών σ’ένα σκοτεινό και χαμηλής θερμοκρασίας περιβάλλον, ενώ σ’ ένα υψηλής θερμοκρασίας περιβάλλον, η ζωή του πέφτει σε έξι ώρες». «Σε θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών, η ζωή του ιού πέφτει στα 2 λεπτά. Η έκθεση του ιού στην ηλιακή ακτινοβολία φαίνεται ότι βοηθάει στη μείωση της παρουσίας του ιού στο περιβάλλον. Αυτό είναι κάτι που θα το δούμε» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ήταν πολύ προσεκτικός στα λόγια τους χρησιμοποιώντας τη λέξη «φαίνεται» από τα ευρήματα Αμερικανών επιστημόνων ότι ο κορωνοϊός αντέχει λιγότερο σε συνθήκες υγρασίας και ζέστης.

Ακόμη, σημείωσε ότι σύμφωνα με τους ερευνητές, το αντισηπτικό διάλυμα ήταν πολύ αποτελεσματικό απολυμαντικό γι’ αυτόν τον ιό.

Πάντως, ο Σ. Τσιόδρας κατέληξε αναφερόμενος σε νεότερη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ότι δεν υπάρχουν νεότερα δεδομένα για το κατά πόσο η θερμοκρασία ή η υγρασία μπορεί να συμβάλλουν στην επιβίωση του ιού.

Banner Home Design

Riviera Banner

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.