home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΤΟΝΙΑ ΠΟΥΛΑΚΟΥΑρχείο

Τέλος ή Αρχή? Η απόφαση είναι δική μας…

Κανένας δεν μπορεί να πάει πίσω και να κάνει μια καινούργια αρχή, αλλά ο καθένας μπορεί να αρχίσει σήμερα και να κάνει ένα καινούργιο τέλος.
Maria Robinson

Ένα κανούργιο ξεκίνημα ακολουθεί κάθε τέλος. 

Ένα τέλος  που αφορά το παρελθόν, το χθές, το παλιό, κάτι που έχει λήξει μέσα μας, κάτι που δεν μας κάνει πια ευτυχισμένους και δεν μας δίνει χαρά όπως παλιά.

Μια σχέση, ένας γάμος, μια φιλία, η εργασία μας, οι σπουδές μας.

Ένα συναίσθημα, το μοτίβο σκέψης μας, η νοοτροπία, η συμπεριφορά μας,  οι πεποιθήσεις και οι λανθασμένες επιλογές μας.

Ένας στόχος, ένα όνειρο, το όραμα μας για το μέλλον, οι φιλοδοξίες και τα κίνητρα μας.
Κάθε μέρα, κάθε στιγμή, κάθε λεπτό, με κάθε μας σκέψη, κάθε λόγο και κάθε πράξη που κάνουμε, δίνουμε στον εαυτό μας την ευκαιρία να ξεκινήσει μια νέα αρχή δίνοντας όμως, ένα οριστικό τέλος σε κάτι που βλέπουμε ότι «δεν προχωράει» πια.

Το παρόν αποτελεί το μεγαλύτερο σημείο εκκίνησης μας για ένα νέο ταξίδι προς το άγνωστο, το καινούργιο, το άπειρο και προς νέες εμπειρίες, διαφορετικούς ανθρώπους, περιπέτειες γεμάτες εκπλήξεις, αλλαγές και μαθήματα.

Κάθε τέλος που δίνουμε παραχωρεί τη θέση του σε μια νέα αρχή, είτε την θέλουμε είτε όχι, είτε επιμένουμε να αντιστεκόμαστε είτε επιλέγουμε να παραδοθούμε σ’ αυτήν. 

Την στιγμή που επιλέγουμε συνειδητά να δώσουμε ένα τέλος σε οτιδήποτε προβληματικό, ανούσιο και μη λειτουργικό στη ζωή μας , η εικόνα μιας νέας αρχής γεννιέται στο άμεσο ή έμμεσο μέλλον μας, μια νέα προοπτική ξετυλίγεται μπροστά μας και μας δίνει τη δυνατότητα να επανεξετάσουμε τη ζωή, τα λάθη, τις εμπειρίες και τις επιλογές μας και να επαναξιολογήσουμε τα θέλω, τις επιθυμίες και τις ανάγκες μας.

Κάθε αρχή ακολουθεί ένα τέλος.

Ένα τέλος για το οποίο πρέπει να είμαστε ευγνώμων, καθώς μας οδήγησε στην συνειδητοποίηση κάποιων καταστάσεων που μας έβλαπταν και στην αλλαγή τους, αλλά και επειδή  μας έφερε αντιμέτωπους με την σκληρή πραγματικότητα μας, που για καιρό δεν θέλαμε να δούμε ή να παραδεχτούμε. 

Όταν επιλέγουμε να δώσουμε ένα τέλος σε οτιδήποτε μας περιορίζει, μας μπλοκάρει, μας φθείρει ψυχολογικά, μας αδειάζει συναισθηματικά, μας δημιουργεί θυμό, αλλά και σε οποιονδήποτε θέλει να μας ελέγχει, να μας υποτιμά, να μας εκμεταλλεύεται, να μας προκαλεί ενοχές, τύψεις ή φόβο και να μας απομακρύνει από την αγάπη του εαυτού μας, τότε αποφασίζουμε να πατήσουμε γερά στα πόδια μας, να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, να διώξουμε οτιδήποτε σάπιο, νωθρό και τοξικό από τη ζωή μας και να αναλάβουμε την ευθύνη του εαυτού μας.

Έτσι, κάνουμε χώρο στη ζωή μας να έλξουμε νέους ανθρώπους, να ανακαλύψουμε μια καινούργια πορεία στη ζωή μας, να ακολουθήσουμε ένα άγνωστο μονοπάτι, να οραματιστούμε νέους στόχους, να αφυπνιστούμε πνευματικά, να υιοθετήσουμε νέα μοτίβα σκέψης, να συγχωρήσουμε τον εαυτό μας και να συνδεθούμε μαζί του. 

Αρκεί  να τολμήσουμε να κάνουμε ένα βήμα.
Να πάρουμε μια απόφαση.
Να ξεφορτωθούμε τα σκουπίδια του παρελθόντος.
Να σταματήσουμε να κοιτάμε πίσω  στο χθες.
Να πούμε την αλήθεια στον εαυτό μας.
Να αποχαιρετήσουμε ανθρώπους. 
Να αγκαλιάσουμε τους φόβους μας.
Να μάθουμε να βλέπουμε το τέλος σαν μια νέα ευκαιρία και όχι σαν τιμωρία.
Να πιστέψουμε στις ικανότητες μας. 
Και να αναζητήσουμε τον τερματισμό. 

Απλή ή σύνθετη, εύκολη ή δύσκολη, χρονοβόρα ή σύντομη, κοπιαστική ή χωρίς μόχθο, κάθε αρχή συμβολίζει την έναρξη μιας νέας διαδρομής στη ζωή μας.

Είναι η ευκαιρία μας να αλλάξουμε, η δυνατότητα μας να απαλλαγούμε απ’ ότι μας βαραίνει, η πρόκληση μας να δημιουργήσουμε το μέλλον που ονειρευόμαστε, η ελπίδα μας  για μια πιο ευτυχισμένη ζωή, η προσδοκία μας ότι το αύριο θα είναι καλύτερο από το χθες, το κίνητρο μας για την επιτυχία και την εξέλιξη μας, είναι η συγχώρεση των συμπεριφορών που μας πλήγωσαν και η θεραπεία των εσωτερικών  τραυμάτων μας.

Όταν ένα κεφάλαιο τελειώνει, ένα άλλο ξεκινά στη ζωή μας και είμαστε εμείς οι ίδιοι αυτοί που κρατάμε την πένα στα χέρια μας .

Είμαστε έτοιμοι να γράψουμε μια νέα συναρπαστική ιστορία ή θα αφήσουμε τις σελίδες του βιβλίου μας κενές?

Ας τολμήσουμε να κάνουμε μια νέα αρχή στη ζωή μας και το πεπρωμένο μας θα μας καθοδηγήσει στον τελικό προορισμό μας.

Πουλάκου Αντωνία
Πτυχιούχος ΦΠΨ-Ψυχολογίας

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button