Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Banner Επιμελητήριο Αργολίδας

Εικόνα
Νίκας Χειβιδόπουλος

Τατούλης: Ο Χειβιδόπουλος να δώσει εξηγήσεις στο Νίκα για τους Δρόμους Πολιτισμού

Τι είπε ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης για την εμπλοκή Μ.Κ.Ο. στα θέματα του πολιτισμού και πως το συνδύασε με την Αργολίδα.

Κρατικιστές αποκάλεσε ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας το υπουργείο Πολιτισμού και και τον Σύλλογο Αρχαιολόγων, απαντώντας στα όσα του καταλόγισε ο Πέτρος Τατούλης ότι έταξε προεκλογικά 11.000.000 ευρώ στο Σωματείο «Διάζωμα». Ο κ. Νίκας σε γραπτή του δήλωση τόνισε πως υπήρξε δημόσια συζήτηση με τον επικεφαλής του «Διαζώματος» Σταύρο Μπένο χωρίς όμως να τεθεί κανένα οικονομικό θέμα, ενώ αναφέρθηκε και στην εμπλοκή Μ.Κ.Ο. στα θέματα του πολιτισμού, φέρνοντας ως παράδειγμα τους «Δρόμους Πολιτισμού Αργολίδας».

Από την πλευρά του ο Πέτρος Τατούλης αφήνει έκθετο τον Τάσσο Χειβιδόπουλο, απευθυνόμενος προς τον Π. Νίκα: «Σε ότι αφορά τους ατυχείς σας υπαινιγμούς για τους "Δρόμους Πολιτισμού Αργολίδος", εκτιμούμε ότι θα έχετε ενημερωθεί σχετικά από τον εμπνευστή και υπεύθυνο για την υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος Αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας, σύμφωνα με τα όσα εσείς δημοσιοποιήσατε από την πρόσφατη συνάντησή σας».

Η δήλωση Νίκα:

Ειδικότερα η γραπτή δήλωση του Παναγιώτη Νίκα έχει ως εξής: “Είναι γνωστό πως οι εκλογές έγιναν και επομένως η ψευδολογία και η χονδροειδής προπαγάνδα δεν έχουν πλέον κανένα νόημα, εκτός -ίσως- από την έκφραση πικρίας.

Αναφέρομαι στις βαρύγδουπες δηλώσεις του απερχόμενου Περιφερειάρχη για «ταξίματα εκατομμυρίων» (γνωρίζει απ’ αυτά), που αφορούν στο «Διάζωμα» κ.λπ.

Για την αλήθεια λοιπόν και μόνο, τονίζω πως η συνάντηση και η σχετική συζήτηση έγιναν δημόσια και σε πολυχώρο, παρουσία αρκετών ατόμων και φυσικά δεν τέθηκε από καμία πλευρά κανένα απολύτως οικονομικό θέμα.

Τονίζω, επίσης, ότι με το «Διάζωμα» θα υπάρξει συνεργασία σε θέματα πολιτισμού, με στόχο την αξιοποίηση της εμπειρίας και των δυνατοτήτων ενός καταξιωμένου διεθνώς πολιτιστικού οργανισμού, για την προώθηση των πολιτιστικών ζητημάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, κατά την αντίστοιχη συνεργασία του «Διαζώματος» με τις Περιφέρειες Ηπείρου και Στερεάς Ελλάδος.

Είμαστε απολύτως αντίθετοι, επίσης, με την κρατικίστικη και πατερναλιστική αντίληψη (για να μην πω τίποτα χειρότερο) της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ, αλλά και της συλλογικής έκφρασης των αρχαιολόγων, που περίπου θεωρούν ως αποκλειστική ιδιοκτησία τους τα θέματα του πολιτισμού και αντιμάχονται οποιαδήποτε πρακτική και αντίληψη, οι οποίες έρχονται σε σύγκρουση με αυτήν την παγιωμένη (δυστυχώς) νοοτροπία και συμπεριφορά.

Τέλος, το πρόβλημα δεν είναι οι Μ.Κ.Ο., αλλά η εποπτεία και ο έλεγχος επ’ αυτών, για δε την εμπλοκή Μ.Κ.Ο. στα θέματα του πολιτισμού κάτι θα έχει ακούσει ο απερχόμενος Περιφερειάρχης για τους «Δρόμους Πολιτισμού Αργολίδας»  και την εμπλοκή των εκεί Μ.Κ.Ο.

Αυτά προς το παρόν.

Η απάντηση Τατούλη:

"Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί: Κύριε Νίκα.

Η ψευδολογία, η συκοφαντία, και η προπαγάνδα ταυτίζεται αποκλειστικά με τη δική σας παρουσία, κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Λυπόμαστε γιατί συνεχίζετε την ιδία απαράδεκτη πολιτική σας συμπεριφορά και μετεκλογικά.

Σε ότι αφόρα τη δημόσια συνάντησή σας με τον κύριο Μπένο και τη δημόσια άποψή σας για την ΜΚΟ "ΔΙΑΖΩΜΑ", όπου με περίσσιο πολιτικό θράσος αναφέρετε ότι δεν είχε οικονομικό αντικείμενο, σας υπενθυμίζουμε ότι (όπως πολύ καλά άλλωστε γνωρίζετε), η συνεργασία του Διαζώματος με την Περιφέρεια Ηπείρου και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος έχουν αναφορά σε εκατομμύρια ευρώ στα αντίστοιχα  ΠΕΠ του ΕΣΠΑ των δύο περιφερειών.

Η προκλητική, και εχθρική σας στάση απέναντι στο σύνολο των αρχαιολόγων και του υπουργείου πολιτισμού αποδεικνύει την πλήρη αγνοία σας σε σχέση με το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την διαχείριση του πολίστικου μας αποθέματος.

Οφειλετε επίσης να γνωρίζετε κ. Νίκα ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία, θεσμικού επιπέδου, με το υπουργείο πολιτισμού και τις αρμόδιες εφορείες αρχαιοτήτων της Πελοποννήσου υλοποιεί έργο άνω των 55 εκατομμυρίων ευρώ, για την προστασία και ανάδειξη του πολιτιστικού μας αποθέματος, χωρίς την διαμεσολάβηση οποιασδήποτε ΜΚΟ, με εξαιρετικά αποτελέσματα, προκειμένου να μην κατασπαταλώνται ευρωπαϊκοί πόροι και να υπάρχει πάντα η εποπτεία και η σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων θεσμικών παραγόντων.

Σας συνιστούμε να είστε περισσότερο προσεκτικός όταν αναφέρεστε σε τόσο σημαντικά  θέματα.

Σε ότι αφορά τους ατυχείς σας υπαινιγμούς για τους "Δρόμους Πολιτισμού Αργολίδος", εκτιμούμε ότι θα έχετε ενημερωθεί σχετικά από τον εμπνευστή και υπεύθυνο για την υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος Αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας, σύμφωνα με τα όσα εσείς δημοσιοποιήσατε από την πρόσφατη συνάντησή σας".

Η αρχική ανακοίνωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με τίτλο “Επιβεβαίωση Πέτρου Τατούλη η απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού για τη μη συμμετοχή ΜΚΟ στη διαχείριση πολιτισμικών αγαθών μέσω ΕΣΠΑ”, ανέφερε:

“Την ικανοποίησή του για την απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού με την οποία ανακαλείται η δωρεά μελέτης από το ΔΙΑΖΩΜΑ για το αρχαίο θέατρο Ορχομενού και αποτρέπεται η διαχείριση αρχαιολογικών χώρων από τη συγκεκριμένη ΜΚΟ με πόρους του ΕΣΠΑ, εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης σημειώνοντας «παραμένει πάγια η θέση μας ότι διαφωνούμε με την εμπλοκή ΜΚΟ στη διαχείριση του πολιτισμικού αγαθού, καθώς παραβιάζουν βάναυσα το νόμο περί προστασίας και διαχείρισης πολιτισμικού αποθέματος».

Ο Πέτρος Τατούλης πρόσθεσε ακόμη ότι «ο πλούτος της χώρας και της Πελοποννήσου ειδικότερα είναι αναμφίβολα η πολιτισμική της κληρονομιά, η οποία μπορεί να δώσει υπεραξία στην οικονομία της. Η αξιοποίησή της ωστόσο και η ενσωμάτωσή της στην περιφερειακή μας οικονομία οφείλει να γίνεται σύμφωνα με την εθνική, ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σεβαστήκαμε απόλυτα τη νομιμότητα και παράλληλα επενδύσαμε πόρους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για την προστασία και ανάδειξη των σπουδαίων πολιτισμικών μας χώρων, τόσων που ποτέ μέχρι χτες δεν είχε γίνει».

«Απέναντι σε αυτή την πολιτικά καθαρή μας θέση ο κ. Νίκας, μόνο και μόνο ενόψει των περιφερειακών εκλογών και σε προεκλογικό χρόνο, με στόχο να εξυπηρετήσει ανίερες συμφωνίες κάτω από το τραπέζι έταξε 11 εκατομμύρια ευρώ στο ΔΙΑΖΩΜΑ του κυρίου Μπένου, χωρίς βέβαια ποτέ να μπορεί να υλοποιήσει μια τέτοια έωλη υπόσχεση»”.

 

 

Κοντός Banner

Αφίσα Μουσικού Σχολείου

 

Εικόνα

 

 

 

 

 

 

 

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.