Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Φόρμουλα 1

Τα όνειρα του ΤΑΙΠΕΔ για πίστα Φόρμουλα 1 στην Αργολίδα και το ...μπλόκο Αυγενάκη

Τι είχε δηλώσει ο υφυπουργός αθλητισμού λίγες μέρες πριν την γνωστοποίηση των σχεδίων για το οικόπεδο 627 στρεμμάτων στο Πορτοχέλι.

Την ώρα που ο υφυπουργός αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης αποκλείει προς το παρόν οποιοδήποτε πλάνο δημιουργίας πίστας Φόρμουλα 1 στην Ελλάδα, το ΤΑΙΠΕΔ κάνει τα δικά του όνειρα!

Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων ο Γιάννης Μάριος Παπαδόπουλος στο caranddriver.gr, επικαλούμενος μία δήλωση που είχε κάνει ο κ. Αυγενάκης, μετά την βόλτα του με τον εννέα φορές παγκόσμιο πρωταθλητή του WRC Σεμπαστιάν Λεμπ στο Λουτράκι Κορινθίας.

Όπως είχε δηλώσει ο υφυπουργός αθλητισμού: «Το να φτιάξεις μια μεγάλη πίστα ή να φτιάξεις μία σωστή πίστα προδιαγραφών διεθνών αγώνων, σημαίνει μια μεγάλη δαπάνη. Που σημαίνει πως πρέπει να έχεις προβλέψει να έχεις τα σχετικά έσοδα και να μην σε βάζει μέσα. Άρα, λοιπόν, δεν είμαστε σε αυτή τη φάση. Καθαρές κουβέντες».

Την ίδια στιγμή το ΤΑΙΠΕΔ εξετάζει να βάλει πωλητήριο σε μία έκταση 627 στρεμμάτων στο Πορτοχέλι, και συγκεκριμένα στην περιοχή Βερβερόντα ελέγχοντας σειρά δυνατοτήτων αξιοποίησης του ακινήτου, που έχει σχήμα επιμήκους πολυγώνου. Αυτές περιλαμβάνουν τη δημιουργία πίστας φόρμουλα 1 και γκολφ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία της διερεύνησης επενδυτικού ενδιαφέροντος και η εκπόνηση ΕΣΧΑΔΑ.

Οικόπεδο Πορτοχέλι Βερβερόντα

 

Όπως σημειώνει το σχετικό άρθρο στο caranddriver.gr:

"Δεν έχουν περάσει παρά λίγες ημέρες, εννέα για την ακρίβεια, από την περασμένη Δευτέρα, όταν μετά από τη βόλτα που έκανε ως συνοδηγός του Sebastien Loeb με το Hyundai i20 WRC, ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωνε πως δεν βρίσκεται στα άμεσα σχέδια της Πολιτείας η δημιουργία πίστας Formula 1.

«Το να φτιάξεις μια μεγάλη πίστα ή να φτιάξεις μία σωστή πίστα προδιαγραφών διεθνών αγώνων, σημαίνει μια μεγάλη δαπάνη. Που σημαίνει πως πρέπει να έχεις προβλέψει να έχεις τα σχετικά έσοδα και να μην σε βάζει μέσα. Άρα, λοιπόν, δεν είμαστε σε αυτή τη φάση. Καθαρές κουβέντες» είχε τονίσει ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Μια δήλωση που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα… όνειρα του ΤΑΙΠΕΔ! Γιατί; Διότι το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, οραματίζεται την κατασκευή πίστας Formula 1 σε έκταση 627 στρεμμάτων στην περιοχή Βερβερόντα στο Πόρτο Χέλι.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία της διερεύνησης επενδυτικού ενδιαφέροντος και η εκπόνηση Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου. Ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος έχει οριστεί η τράπεζα Πειραιώς, ενώ η Δέκαθλον λειτουργεί ως τεχνικός σύμβουλος.

Είναι προφανές ότι το ΤΑΙΠΕΔ λειτουργεί αυτοβούλως σε αυτή την περίπτωση, μιας και πέραν της «σύγκρουσης» ενός τέτοιου σχεδίου με τα όσα είχε δηλώσει ο Υφυπουργός Αθλητισμού προ δεκαημέρου, η επιλογή της συγκεκριμένης τοποθεσίας για κατασκευή πίστας Formula 1 έχει αρκετές δυσκολίες.

Οι διεθνείς μελέτες έχουν δείξει ότι δεν έχει απολύτως καμία πιθανότητα επιτυχίας το εγχείρημα κατασκευής πίστας προδιαγραφών Formula 1 ή MotoGP, εάν αυτή βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη της μίας ώρας από το κέντρο κάποιας μεγάλης πόλης, η οποία πρέπει να διαθέτει διεθνές αεροδρόμιο και ιδανικά και λιμάνι.

Επιπρόσθετα, το Πόρτο Χέλι είναι μία πανέμορφη περιοχή, η οποία, όμως, στερείται παντελώς διασύνδεσης με μεγάλους οδικούς άξονες. Η πρόσβαση γίνεται μέσω επαρχιακού οδικού δικτύου, ως εκ τούτου υπάρχει ακόμα μία πολύ μεγάλη και αντικειμενική δυσκολία που θα πρέπει να ξεπεραστεί.

Παράλληλα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει επιλέξει το Πόρτο Χέλι για ένα τόσο φιλόδοξο και πανάκριβο σχέδιο, από τη στιγμή που υπάρχει χώρος πολύ κοντά στην Αθήνα, με υφιστάμενες κτηριακές εγκαταστάσεις, ο οποίος θα μπορούσε δυνητικά να αξιοποιηθεί για ένα τέτοιο σχέδιο.

Αναφερόμαστε στο μεγάλης κλίμακας ακίνητο που περιλαμβάνει εκτός σχεδίου οικόπεδο στο Δήμο Μαρκόπουλου Αττικής, επιφάνειας περίπου 1.000 στρεμμάτων (προς αξιοποίηση 590 στρέμματα) με κτιριακές αθλητικές και υποστηρικτικές εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου".

 

Home design

Riviera Banner

 

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.