Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Συγκλονιστικές μαρτυρίες για τη μάχη της 27ης Απριλίου 1941 στην Ασίνη (Vid)

Συγκλονιστικές μαρτυρίες για τη μάχη της 27ης Απριλίου 1941 στην Ασίνη (Vid)

Ξύπνησαν μνήμες από την αιματηρή εισβολή των Γερμανικών δυνάμεων.

Την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου στο Δημοτικό σχολείο της Ασίνης πραγματοποιήθηκε παρουσίαση γεγονότων από την μικροϊστορία της Ασίνης.

Στις 27 Απριλίου 1941 που οι Γερμανικές Δυνάμεις εισέβαλαν στην περιοχή, έφτασαν στα Λευκάκια και γνωστοποίησαν τη παρουσία τους τοποθετώντας τη Γερμανική Σβάστικα σε εμφανές σημείο ώστε να μη βομβαρδίσουν τα Στούκας. Στη συνέχεια μπήκαν στην Ασίνη χωρίς να περιμένουν οργανωμένη αντίσταση και από τα πρώτα σπίτια της Ασίνης οι Συμμαχικές δυνάμεις άρχισαν σφοδρή ανταλλαγή πυρών με τους εισβολείς και σε διαδρομή στο κεντρικό δρόμο της Ασίνης μήκους 1200 μέτρων και τριών περίπου ωρών, έχασαν αρκετές δεκάδες Στρατιωτών. Και οι Συμμαχικές Δυνάμεις που τελικά προδόθηκαν, έχασαν περίπου 30 στρατιώτες. Οι 25 με 27 απώλειες των Συμμάχων ήταν στο κέντρο της μάχης και 3 σκοτώθηκαν στο Τολό από αεροπορικά πυρά.

Η Συμβολή της Ασίνης, στη μάχη της 27ης Απριλίου 1941.

Η Συμβολή της Ασίνης, στη μάχη της 27ης Απριλίου 1941.

Για τα γεγονότα της 27ης Απριλίου 1941, ΑΣΙΝΗΣ & ΤΟΛΟΥ μίλησαν 9 μάρτυρες που έζησαν, τη μάχη ως παιδιά από 5 μέχρι 16 ετών στα Λευκάκια, την Ασίνη και το Τολό.

Μετά από ενάμιση χρόνο έρευνας παρουσιάστηκαν και στοιχεία που επιβεβαιώνουν αυτά που έλεγαν οι μάρτυρες για την εξέλιξη των γεγονότων της μάχης στον κεντρικό δρόμο της Ασίνης και τους 200 με 300 νεκρούς που είδαν με τα μάτια τους, Συμμάχους και Γερμανούς.

Η Συμβολή της Ασίνης, στη μάχη της 27ης Απριλίου 1941.

Η Συμβολή της Ασίνης, στη μάχη της 27ης Απριλίου 1941.

Η Commonwealth War Grave Commition έχει στη σελίδα της, λίστα με 26 θύματα με γνωστή ημερομηνία θανάτου και πληροφορίες που επιβεβαιώνουν τις μαρτυρίες και τα γεγονότα της συγκεκριμένης τελευταίας μάχης στο Νομό Αργολιδοκορινθίας.

Ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος Ασίνης και Αγίας Παρασκευής «Το Καστράκι» ευχαριστεί τον Δήμο Ναυπλίου και τον Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ. για την αρωγή του στην παρουσίαση των γεγονότων, από την μικροϊστορία της Ασίνης και της ευρύτερης περιοχής. Επίσης τους 9 κατοίκους από τα Λευκάκια, την Ασίνη και το Τολό που μοιράστηκαν μαζί τους τις δύσκολες ώρες της μάχης και εκείνων των ημερών.

Η Συμβολή της Ασίνης, στη μάχη της 27ης Απριλίου 1941.

Η Συμβολή της Ασίνης, στη μάχη της 27ης Απριλίου 1941.

Επίσης εκφράζουν τις ευχαριστίες τους προς τις πρεσβείες της Κύπρου, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και της Μεγάλης Βρετανίας, που σχετίζονται με τις εθνικότητες των θυμάτων που έπεσαν στην περιοχή της Ασίνης και έδειξαν ενδιαφέρον για την εκδήλωση. Ο Βρετανός ακόλουθος από το τμήμα άμυνας, έστειλε και το ακόλουθο μήνυμα, που λόγω κάποιας τεχνικής δυσκολίας δεν κατέστη δυνατό να μεταδoθεί στην εκδήλωση:

Εκ μέρους της Πρέσβεως, Αυτού Εξοχότητας κας Kate Smith CMG θα ήθελα να σας συγχαρώ για αυτό το εξαιρετικά σημαντικό εγχείρημα: τις προσπάθειες σας να διεξάγετε  αυθεντική ιστορική έρευνα και να καταγράψετε αναφορές αυτοπτών μαρτύρων της Μάχης της Ασίνης, που έλαβε χώρα την 27η Απριλίου 1941. Είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσουμε να θυμόμαστε όλους αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους, ώστε να διαφυλάξουμε το σήμερα.

Μέλη των  Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων πολέμησαν με θάρρος στο πλευρό των Βρετανών, Αυστραλών, Κυπρίων, Ν. Ζηλανδία και των Δυνάμεων της Κοινοπολιτείας και η θυσία τους δεν πρέπει να ξεχαστεί. 

Σας ευχόμαστε τα καλύτερα για την αποψινή  εκδήλωση, καθώς και για το μελλοντικό σας έργο.

Η Συμβολή της Ασίνης, στη μάχη της 27ης Απριλίου 1941.

Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε ήταν πολύ χρήσιμη η βοήθεια των: Ηλία Μηναίου, Κατερίνας Βαρδή, Τάσου Μουταβελή, Γιάννη Αργείτη, κατοίκων της περιοχής και μια μαρτυρία την ώρα της εκδήλωσης, του Γιώργου Περαντωνάκη. Επίσης απαραίτητη ήταν η συμβολή του Σμηνάρχου (Ι) Χαρίτων Χαρούση, του Βύρωνα Τεσαπσίδη και του Θάνου Αντωνέλου. Είναι άνθρωποι που έχουν ερευνήσει την σύγχρονη ιστορίας της Ελλάδας.

Η Συμβολή της Ασίνης, στη μάχη της 27ης Απριλίου 1941.

Η εκδήλωση αυτή είχε βασικό σκοπό να γνωστοποιήσει στοιχεία από την έρευνα που διεξάγεται για τη μάχη στην Ασίνη, «ΜΑΧΗ ΑΣΙΝΗΣ & ΤΟΛΟΥ στις 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1941».

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ:

Η συνέντευξη του 9ου μάρτυρα:

Home design

Riviera Banner

 

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.