Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Banner Perifereia Peloponnisou

Διαδρομή: Λυρκεία - Καπαρέλι - Νεοχώρι - Κεφαλόβρυσο - Φρουσιούνα - Αλέα - Άγιος Νικόλαος - Εξοχή - Δούκα Βρύση

Στον δρόμο για την «Αργολική Μάνη»

Διαδρομή Λυρκεία - Καπαρέλι - Νεοχώρι - Κεφαλόβρυσο - Φρουσιούνα - Αλέα - Άγιος Νικόλαος - Εξοχή - Δούκα Βρύση
από admin3
ΔημοσιεύτηκεΚυρ. 16 Ιουλ. 2017
κανέναΣΧΟΛΙΟ

Στην είσοδο της Λυρκείας, που πήρε την ονοµασία της από την αρχαία Λυρκεία, το λιοτρίβι - ένα παλιό εγκαταλειµµένο εργοστάσιο, - δίνει το στίγµα της ενασχόλησης των κατοίκων από παλιά µε τα ελαιόδεντρα.

Παλιά χωριάτικα σπίτια υπάρχουν στα ανηφορικά δροµάκια του χωριού, που οδηγούν στην πλατεία. Η φράση του Ρήγα Φεραίου «όποιος συλλογάται καλά, συλλογάται καλύτερα» είναι χαραγµένη στο µνηµείο, αφιερωµένο στους πεσόντες για την πατρίδα.

Λυρκεία

Συνεχίζοντας, στην έξοδο του χωριού ένα παλιό κεραµόσκεπο πτηνοτροφείο δίνει ένα ακόµα στίγµα της ενασχόλησης των κατοίκων: πτηνοτροφία, κτηνοτροφία.

Το Καπαρέλι, είναι ο επόµενος οικισµός, όπου ζουν πατροπαράδοτα λιγοστοί κάτοικοι, χτισµένος κάτω από τον ορεινό όγκο, ανάµεσα σε ελαιώνες.

Καπαρέλι

Λίγοι, ηλικιωµένοι στην πλειοψηφία τους, ζουν και στο Νεοχώρι, ένα χωριό γαντζωµένο στην πλαγιά του Αρτεµισίου, στο δυτικό άκρο του νοµού. Ο κεντρικός στενός δρόµος, αποτελεί ευκαιρία για περπάτηµα. Όσοι έχουν κουράγιο µπορούν µε δυσκολία όµως και µε ιδιαίτερη προσοχή, να περπατήσουν προς τις «Πορτίτσες» πάνω στο Αρτεµίσιο, που στην αρχαιότητα λέγεται πως ήταν η πύλη προς την Αρκαδία.

Το Κεφαλόβρυσο, υποδέχεται τον επισκέπτη µε µια µικρή πλακόστρωτη πλατεία στην είσοδό του. Αριστερά βρίσκεται πηγή µε κρυστάλλινο καθαρό νερό. Οι φιλόξενοι κάτοικοι δεν αποκλείεται να καλέσουν τον περαστικό στην περιποιηµένη αυλή του σπιτιού τους για έναν καφέ.

Νεοχώρι

Αξίζει να περιπλανηθεί κανείς, περπατώντας στα δροµάκια του χωριού και να αναπνεύσει τον καθαρό αέρα ανάµεσα στις λεύκες.

Η Φρουσιούνα, είναι ο επόµενος οικισµός. Στην είσοδο του χωριού βρίσκεται µια πέτρινη βρύση που θα ξεδιψάσει τον περαστικό, αφιερωµένη στη µνήµη του Χαράλαµπου Πετρόπουλου, ιατρού - Βαλκανιονίκη. Με µεράκι είναι χτισµένο και το πέτρινο σχολείο.

Φρουσιούνα

Όσοι διαθέτουν τζιπ µπορούν να ακολουθήσουν τον χωµατόδροµο και να φτάσουν στο οροπέδιο Αρµενιά, 3,5 χιλιόµετρα µακριά, σε υψόµετρο 1160 µέτρα, όπου βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής.

Η διαδροµή συνεχίζεται προς το οροπέδιο της Αλέας, που εντυπωσιάζει τον ταξιδιώτη, µέχρι να φτάσει στο οµώνυµο χωριό που επιµένει να παραµένει ζωντανό. Η παλιά πέτρινη σε σχήµα Σταυρού Εκκλησία δεσπόζει στην Αλέα, ενώ το βλέµµα θα τραβήξει και το πετρόχτιστο σχολείο του χωριού.

Οροπέδιο Αλέα

Κατηφορίζοντας στο οροπέδιο, ο δρόµος οδηγεί στον Άγιο Νικόλαο, την «Αργολική Μάνη». Εντυπωσιακοί, πανέµορφοι, πέτρινοι, αλλά εγκαταλελειµµένοι πύργοι, µαρτυρούν ότι κάποτε αυτός ο οικισµός έσφυζε από ζωή.

Δούκα Βρύση

Οι οικισµοί Εξοχή, Δούκα - Βρύση, βρίσκονται στη συνέχεια της διαδροµής.

 

©ΚΕΙΜΕΝΑ: ΑΚΗΣ ΓΚΑΤΖΙΟΣ • ©ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ • ©ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΕΝΘESIS

 

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
Profile picture for user admin
admin - anagnostis.org

YUBI2