Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
Προαστιακός

Στο τραπέζι σχέδιο για επέκταση του προαστιακού μέχρι το Ναύπλιο

Σκέψεις για εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας ως προς το αν θα πρέπει να ανακατασκευαστεί η υφιστάμενη γραμμή μετρικού εύρους ή να αναβαθμιστεί σε κανονικού εύρους. Συνάντηση Νίκα με Τσαλίδη την Τετάρτη.

Μελέτη σκοπιμότητας προκειμένου να αποφασιστεί αν θα ανακατασκευαστεί η υφιστάμενη γραμμή μετρικού εύρους ή θα αναβαθμιστεί σε κανονικού εύρους, με ηλεκτροκίνηση και τηλεδιοίκηση, καλείται να προχωρήσει ο ΟΣΕ για την επαναλειτουργία του σιδηροδρομικού τμήματος Κόρινθος – Άργος – Ναύπλιο, σύμφωνα με δημοσίευμα του businessdaily.gr, το οποίο επικαλείται συμφωνία Νίκα με Σπηλιόπουλο, οι οποίοι ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχουν εξαγγείλει κάτι συγκεκριμένο, πέρα από κάποιες γενικόλογες αναφορές περί επαναλειτουργίας της υπάρχουσας γραμμής.

Όπως σημειώνει το εν λόγω δημοσίευμα:

«Τυχόν αναβάθμιση της γραμμής σε κανονικού εύρους, δηλαδή με πλάτος 1,44 μέτρα όπως και το υπόλοιπο σιδηροδρομικό δίκτυο, θα επιτρέψει τη λειτουργία προαστιακού σιδηροδρόμου που θα συνδέει την Αθήνα με την πρώτη πρωτεύουσα της χώρας, το Ναύπλιο. Για πολλοστή φορά, συμφωνήθηκε προ ημερών από τη νέα διοίκηση του ΟΣΕ, τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Κ. Σπηλιόπουλο, και τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παν. Νίκα να προχωρήσουν οι σχετικές μελέτες.

Το 2010, στα 60 χιλιόμετρα της σημερινής γραμμής Κόρινθος – Άργος – Ναύπλιο, που είχαν αναβαθμιστεί με κόστος κοντά στα εκατό εκατομμυρία ευρώ, λειτούργησε για μόλις έξι μήνες ο «Προαστιακός Σιδηρόδρομος Αργολίδας». Τα δρομολόγια σταμάτησαν, όπως και στο υπόλοιπο περιφερειακό σιδηροδρομικό δίκτυο της Πελοποννήσου – και της υπόλοιπης χώρας – μετά από απαίτηση των δανειστών που εντάχθηκε στο πρώτο μνημόνιο. Τα έργα αναβάθμισης της μετρικής γραμμής Κόρινθος – Αργος – Ναύπλιο είχαν βρεθεί στο επίκεντρο κριτικής, εξαιτίας κακοτεχνιών, των σκύρων που έλιωναν κ.α.

Όσοι ασχολούνται με το σιδηρόδρομο επισημαίνουν πως ακόμα μεγαλύτερο ζήτημα από τις κακοτεχνίες και την... εξάμηνη λειτουργία της γραμμής Κόρινθος – Άργος – Ναύπλιο αποτελεί η σχεδόν δεκαετής εγκατάλειψη του δικτύου από τον ΟΣΕ. Ουδείς υπεύθυνος από τον οργανισμό έχει κληθεί μέχρι σήμερα να λογοδοτήσει για την έλλειψη συντήρησης και την αφαίρεση, λόγω κλοπών, εκατοντάδων μέτρων σιδηροτροχιάς, καθώς και για τη λεηλασία των αυτομάτων συστημάτων στις ισόπεδες διαβάσεις, σε όλο το μήκος του ιστορικού σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου.
Το συγκεκριμένο τμήμα, που συνέδεε την Κόρινθο με το Ναύπλιο, είχε εγκαινιαστεί στις 16 Απριλίου του 1886, σε μια εποχή ταχείας ανάπτυξης του σιδηροδρόμου στην Ελλάδα.

Αντίστοιχες εξαγγελίες, για την επαναλειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου είχαν γίνει και στο παρελθόν, χωρίς να προχωρήσουν. Τώρα αρκετοί ελπίζουν ότι τα σχέδια μπορεί να υλοποιηθούν, καθώς η αναβάθμιση του τμήματος που συνδέει την Κόρινθο με το Ναύπλιο έχει ενταχθεί στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Υποδομών ως ένα από τα δύο σιδηροδρομικά έργα που ενισχύουν τον τουριστικό κλάδο.

Το δεύτερο είναι «η ανάπτυξη της υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής Κατάκολο – Πύργος – Αρχαία Ολυμπία ως τουριστικής γραμμής» μέσω της παραχώρησης σε ιδιώτη. Πρόκειται για σχέδιο που είχε επεξεργαστεί η ΕΡΓΟΣΕ, χωρίς να προχωρήσει την τελευταία πενταετία.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, υποστήριξε πριν από λίγες ημέρες, μετά την συνάντηση με τον Κ. Σπηλιόπουλο, πως επιδίωξη είναι να αναβαθμιστεί και το τμήμα από το Άργος μέχρι την Τρίπολη καθώς υπάρχουν αιτήματα βιομηχανιών».

Φίλιππος Τσαλίδης

Συνάντηση Νίκα με τον διευθύνων σύμβουλο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Συνάντηση στην Τρίπολη με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα θα έχει μεθαύριο Τετάρτη 15 Ιανουαρίου ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. Φίλιππος Τσαλίδης.

Το αντικείμενο της συνάντησης, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 11.30 το πρωί, θα είναι -όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο περιφερειάρχης -“μια ουσιαστική συζήτηση για την επαναλειτουργία του τρένου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, καθώς υπάρχει ενδιαφέρον για την επαναδραστηριοποίηση του σιδηροδρόμου, τόσο από την Κόρινθο μέχρι το Ναύπλιο, όσο και για εμπορευματικούς συρμούς μέχρι την Τρίπολη.

Σημειώνεται ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. -η οποία από τον Σεπτέμβριο του 2017 ανήκει στην εταιρεία των κρατικών ιταλικών σιδηροδρόμων (Ferrovie dello Stato Italiane Group / FSI) είναι ο βασικός πάροχος σιδηροδρομικής μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων στη χώρα μας.

Η εταιρεία παρέχει τις σιδηροδρομικές υπηρεσίες χρησιμοποιώντας το δίκτυο και την εν γένει σιδηροδρομική υποδομή η οποία ανήκει στον ΟΣΕ, καταβάλλοντας τα αντίστοιχα τέλη πρόσβασης δικτύου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

 

Μαρία Καρανικόλα

 

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.