Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
Επετειακές εκδηλώσεις για την Α' Εθνοσυνέλευση

Στη Νέα Επίδαυρο μπήκαν τα γερά θεμέλια του νεοσύστατου ελληνικού κράτους

Με λαμπρότητα γιορτάστηκαν τα 198 χρόνια από την Α’ Εθνοσυνέλευση της Πιάδας.

Εορταστικές εκδηλώσεις στον τόπο όπου ψηφίστηκε το πρώτο σύνταγμα της Ελλάδας, το 1822, πραγματοποιήθηκαν χθες Κυριακή 12 Ιανουαρίου στη Νέα Επίδαυρο.

Στη Νέα Επίδαυρο πριν από 198 χρόνια έγινε η Α’ Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων όπου και ορίστηκε ο τρόπος προσωρινής λειτουργίας του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Την 1η Ιανουαρίου του 1822 ψηφίστηκε το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας. Σ’ αυτό το Σύνταγμα ορίστηκε και το εθνικό σύμβολο, η ελληνική σημαία.

Επετειακές εκδηλώσεις για την Α' Εθνοσυνέλευση

Ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας αναφέρθηκε στους ηρωικούς αγώνες των Ελλήνων αλλά και το πως μπήκαν τα γερά θεμέλια του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, οι βουλευτές Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός, Γιάννης Γκιόλας και Ανδρέας Πουλάς, και φυσικά ο Δήμαρχος Επιδαύρου Τάσος Χρόνης.

Επετειακές εκδηλώσεις για την Α' Εθνοσυνέλευση

Ο χαιρετισμός Ανδριανού:

«Τιμούμε σήμερα την επέτειο της πρώτης Εθνοσυνέλευσης της Επιδαύρου, του γεγονότος που έδωσε πολιτική μορφή και υπόσταση στην εξεγερμένη Ελλάδα, διακηρύσσοντας την ανεξαρτησία του Γένους και ταυτόχρονα διατυπώνοντας τις θεμελιώδες αρχές οργάνωσης και λειτουργίας της νέας ελληνικής πολιτείας. 

Μια μόλις χρονιά πριν την συμπλήρωση των διακοσίων ετών από την έναρξη του Αγώνα της Ανεξαρτησίας, η συγκυρία στην οποία βρισκόμαστε δίνει σ’ αυτή την επέτειο ξεχωριστό συμβολισμό και περιεχόμενο. 

Πρώτα απ’ όλα, είναι μια ευκαιρία, αλλά και μια ισχυρή υπόμνηση της ευθύνης να επαναβεβαιώσουμε την προσήλωσή μας στις αξίες που αποτυπώθηκαν στα δύο σπουδαία καταστατικά κείμενα της εθνοσυνέλευσης, τη Διακήρυξη της Ελευθερίας και το Προσωρινό Πολίτευμα της Ελλάδος. 

Ο πόλεμος της Ανεξαρτησίας, υπογραμμίζει ο Αναστάσιος Πολυζωίδης, συντάκτης της Διακήρυξης, δεν στηρίζεται σε δημαγωγικές και στασιώδεις αρχές, ούτε έχει ιδιοτελείς επιδιώξεις. Είναι πόλεμος εθνικός και ιερός, του οποίου η μόνη αιτία είναι η ανάκτηση των δικαιωμάτων της ελευθερίας, της ιδιοκτησίας και της τιμής – ιδανικά που αποτυπώνονται ξεκάθαρα στο προσωρινό Σύνταγμα, που δικαίως έχει χαρακτηριστεί το πλέον δημοκρατικό και φιλελεύθερο της εποχής του. 

Σήμερα, η δυναμική υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων και συμφερόντων, αλλά και η ακλόνητη πεποίθηση στη δύναμη των ελεύθερων πολιτών να διεκδικούν και επιτυγχάνουν όχι μόνο την προσωπική και οικογενειακή τους, αλλά και τη συλλογική και εθνική ευημερία είναι οι γνώμονες που οδηγούν την πατρίδα μας οριστικά έξω από τη δύσκολη περιπέτεια της κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας, προς ένα μέλλον αισιοδοξίας και προκοπής. 

Ο πατριωτισμός και ο φιλελευθερισμός, η ασυμβίβαστη αγάπη για την πατρίδα και η πίστη στην ελευθερία είναι σήμερα ξανά οι ασφαλείς άξονες που επιτρέπουν στην πατρίδα μας να αντικρύζει με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία το αύριο παρά τις σημαντικές προκλήσεις του ευρύτερου διεθνούς μας περιβάλλοντος. 

Σ’ αυτή την κατεύθυνση, η διαρκής ενίσχυση των θεσμών του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, αλλά και η ενεργή σφυρηλάτηση της εθνικής ενότητας είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε αυτή η προσπάθεια να πετύχει τον στόχο της. 

Άλλωστε η μεγάλη αυτή αλήθεια καταδεικνύεται με τον πλέον δραματικό τρόπο και στην ιστορία του Αγώνα της Ανεξαρτησίας – τόσο με την αποφασιστικότητα των επαναστατημένων Ελλήνων να διατυπώσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα δικά τους καταστατικά κείμενα, όσο και με τις τραγικές συνέπειες της διχόνοιας όποτε αυτή επετράπη να εμφιλοχωρήσει μεταξύ του Γένους. 

Η συνειδητοποίηση αυτής της διπλής ικανότητας του Ελληνισμού, τόσο για θριάμβους όσο και για τραγωδίες, είναι ίσως το σημαντικότερο δίδαγμα που μπορούμε να εξάγουμε από τη μελέτη της Ιστορίας μας. 

Και είναι στο χέρι μας και ευθύνη μας, η επέτειος των διακοσίων ετών από την εθνική παλιγγενεσία να λειτουργήσει ως ευκαιρία αυτό το σημαντικότατο δίδαγμα επιτέλους να το εμπεδώσουμε ως κοινωνία για να προχωρήσουμε επιτέλους μπροστά, αποδίδοντας μ’ αυτό τον τρόπο τον πιο έμπρακτο και προσήκοντα φόρο τιμής στους Έλληνες και τις Ελληνίδες που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για τη δική μας ελευθερία. 

Ήρθε η ώρα, με αφορμή τα 200 χρόνια από το 1821, να κάνουμε το βήμα εκείνο που θα οδηγήσει το Γένος μας σε μια εποχή ομόνοιας και κοινής προκοπής, σε μια εποχή νέων θριάμβων χωρίς τις σκιές της απρόκλητης τραγωδίας. 

Κλείνοντας, κύριε Πρόεδρε της Βουλής, θέλω να αναφερθώ για μια ακόμη φορά με αυτή την αφορμή στην ανάγκη να επιλυθεί το πρόβλημα της υποστελέχωσης του Μουσείου, ώστε να είναι ανοιχτό και επισκέψιμο, γιατί δεν αρκεί να δημιουργούμε δομές, πρέπει να και να λειτουργούν. Κρίνοντας από τη μέχρι σήμερα συνεργασία μας, και γνωρίζοντας την αποτελεσματικότητά σας, είμαι βέβαιος ότι θα δοθεί η προσήκουσα λύση».

Γκιόλας εθνοσυνέλευση

Ο χαιρετισμός Γκιόλα:

Χαιρετίζω   με   υπερηφάνεια   και   ιδιαίτερη συγκίνηση   τη   σημερινή   εκδήλωση     για   την επέτειο   της  1ης   Εθνοσυνέλευσης   των Ελλήνων,   εδώ   στη   Νέα   Επίδαυρο της Αργολίδας, την Πιάδα. Στην κωμόπολη αυτή   αυτή, όπου πριν 198χρόνια   έλαβε   χώρα   η   πρώτη   Συνέλευση Νομοθετικού   Σώματος   του   Νέου   Ελληνικού κράτους, η οποία διακήρυξε, εν πρώτοις, την πολιτική   του   Ύπαρξη   και   Ανεξαρτησία   και προχώρησε στη συγγραφή ενός λιτού, αλλά περιεκτικού κειμένου, του  1ου Συντάγματος της  Ελλάδας. Η   ιδιαίτερη   σημασία   της   θέσπισης   του ατελούς   αυτού   καταστατικού   Χάρτη   της πατρίδας   μας,   έγκειται   στο   ότι   η   σύγκληση της Εθνοσυνέλευσης  έγινε λίγους μήνες μετά την   έναρξη   του   Εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και ενώ  εμαίνονταν οι σκληρές μάχες. Το δεύτερο στοιχείο που πρέπει να τονισθεί είναι   ότι   κατεγράφη   η   θέληση   των επαναστατημένων Ελλήνων να θεμελιώσουν ένα   κράτος   Δικαίου  στηριζόμενο   στο Συνταγματισμό,   ως   μόνο   και   αναγκαίο κριτήριο πολιτικής νομιμότητας. Η δεσποτική και απολυταρχική διοίκηση  του Οθωμανικού   κράτους   και   οπωσδήποτε   οι επιρροές   από   τον   Διαφωτισμό   συνέτειναν στην   ψήφιση     του   αποκληθέντος   τότε “Προσωρινού Πολιτεύματος”  ή “Προσωρινής Διοίκησης”  που   περιέλαβε   ιστορικές   και θεμελιώδεις προβλέψεις   για την προστασία των   ατομικών   ελευθεριών,   την   καθιέρωση της   Αντιπροσωπευτικής   αρχής   και   τη διάκριση των Εξουσιών. Ακόμη,  συμπεριέλαβε   διαχρονικής   και πανανθρώπινης   αξίας   καταστατικές   θέσεις, όπως   την  κήρυξη   της   ανεξιθρησκείας,   την αναγνώριση   της   ισότητας   των   πολιτών απέναντι  στο νόμο   και την   καθιέρωση της ελευθερίας του Τύπου. Η   ουσιαστική,   όμως,   αξία   του   Συντάγματος της Επιδαύρου στη χαραυγή του 19ου  αιώνα είναι διαχρονική, διότι   σε μια περίοδο που ελάχιστα κράτη στον κόσμο διέθεταν γραπτά συντάγματα,   ο   πρώτος   αυτός   καταστατικός χάρτης   της   Ελλάδας   σηματοδότησε   μια   νέα εποχή   που   αναδυόταν,   αυτής   των   εθνικών κρατών, των πολιτικών δικαιωμάτων και της δημοκρατίας. Στην πρώτη Εθνική Συνέλευση, οι Έλληνες, με ένα   βαθιά   δημοκρατικό   τρόπο   και εμπνεόμενοι   από   τις   αρχές   της   πολιτικής αυτοδιάθεσης και  της  ατομικής ελευθερίας, έθεσαν τα θεμέλια για ένα ελεύθερο κράτος δικαίου.  Με αυτή τη λαμπρή παρακαταθήκη που   κληρονομήσαμε  εμείς   οι   ελεύθεροι Έλληνες   συνεχίζουμε   να   πορευόμαστε   και σήμερα   γιατί   οι   αγώνες   για   ελευθερία, δημοκρατία, αλληλεγγύη και αξιοπρέπεια δεν σταματούν ποτέ.

Επετειακές εκδηλώσεις για την Α' Εθνοσυνέλευση

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.