Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Στα σπήλαια γεννιούνται οι θεοί

Ζήρεια, εκεί που γεννήθηκε ο Ερμής (Vid)
Profile picture for user admin
από anagnostis team
ΔημοσιεύτηκεΚυρ. 1 Δεκ. 2019
κανέναΣΧΟΛΙΟ

Το «Αρχείον Πολιτισμού», η Σπηλαιολογία Αργολιδοκορινθίας και ο ΕΟΣ Κορίνθου παρουσιάζουν το ρεπορτάζ του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΕΚΑΚΗ «Το Σπήλαιο, όπου γεννήθηκε ο θεός Ερμής, στο όρος Κυλλήνη «Ζήρια» της Κορινθίας»
Το μονοπάτι έχει καταπέσει και απαιτείται πολλή προσοχή, ειδικός εξοπλισμός και συνοδεία εμπείρων ορειβατών, για να προσεγγίσει έστω κανείς στο σπήλαιο.

Ο Ερμής γεννήθηκε σε μια σπηλιά στο όρος Κυλλήνη της Αρκαδίας. Η μητέρα του Μαία ήταν κόρη του Άτλαντα και μια από τις Πλειάδες (Θεογονία, στίχοι 938-939).

Με το καβούκι μιας χελώνας έφτιαξε μια λύρα (Παυσανίας, Αρκαδικά 17.5). Ένα βράδυ έφτασε στην Πιερία και έκλεψε τα βόδια του Απόλλωνα.

Έφερε το κοπάδι στις όχθες του ποταμού Αλφειού και το έκρυψε σε μια σπηλιά. Το επόμενο πρωί έφτασε ο Απόλλωνας στην Κυλλήνη, αλλά ο Ερμής αρνήθηκε ότι ήταν ο κλέφτης. Ο Απόλλωνας όμως απευθύνθηκε στο Δία, ο οποίος είπε στον Ερμή να επιστρέψει τα βόδια.

Η λύρα, που είχε φτιάξει ο Ερμής, άρεσε στον Απόλλωνα. Για να δώσει τέλος στην αντιδικία τους, ζήτησε από τον Ερμή να του δώσει τη λύρα. Ο Ερμής συμφώνησε με αντάλλαγμα να κρατήσει το κοπάδι βόδια.

Ομηρικός ύμνος στον Ερμή:

Μούσα, τραγούδα τον Ερμή, το γιο του Δία και της Μαίας,
της πολυπρόβατης τ' Αρκάδα γης και της Κυλλήνης ρήγα,
τον τετραπέρατο μηνύτορα των αθανάτων όλων,
που νύμφη γέννησε  ωριοπλέξουδη η Μαία με το Δία
η τιμημένη ερωτοσμίγοντας.....

Μπριτζ Αργολίδα

Bloggers Αναγνώστης

Στείλε την Αγγελία σου

Συνταγές μαγειρικής

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.