Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

SOS εκπέμπουν οι κτηνοτρόφοι της Πελοποννήσου για τον καταρροϊκό πυρετό

ΔημοσιεύτηκεΔευ. 23 Ιουν. 2014
από admin

Οι κτηνοτρόφοι της Πελοποννήσου αγωνίζονται για να σώσουν τα κοπάδια τους από τον Καταρροϊκό πυρετό και με ψήφισμά τους ζητούν να μπει σε εφαρμογή το σχέδιο αντιμετώπισης ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ για την καταπολέμηση του καταρροϊκού πυρετού, και να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στους πληγέντες κτηνοτρόφους για την απώλεια εισοδήματος από κάθε πρόβατο που πεθαίνει. 

Οι Κτηνοτρόφοι Πελοποννήσου αναφέρουν:
"Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Το ψήφισμα που ακολουθεί είναι αυτό που μπήκε για ψηφοφορία στο Περιφερειακό Συμβούλιο και απορρίφθηκε. Δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα καλό από κυβέρνηση-ΕΕ και Περιφέρεια. Αυτοί νοιάζονται για το πώς πιο γρήγορα θα ξεκληριστεί η ποιμενική κτηνοτροφία, πως θα κερδοσκοπήσουν ιδιώτες στο κακό που μας βρήκε με τον καταρροϊκό πυρετό. Στο Περιφερειακό συμβούλιο που έγινε στις 20 Ιούνη, χωρίς κανένα ίχνος ντροπής που απέκρυβαν το πρόβλημα για μήνες και δεν έκαναν τίποτα, όλοι μαζί οι εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΙΡΙΖΑ καταψήφισαν το ψήφισμα των κτηνοτρόφων και ανάθεσαν σε ιδιώτες τη διαχείριση του προβλήματος, στην Πελοπόννησο ΑΕ με το αζημίωτο, 600.000€ σαν πρώτη δόση.

Έλαμψαν με την απουσία τους οι θεσμοθετημένοι αγροτοπατέρες για να στηρίξουν τους κτηνοτρόφους. Συμμετείχαν σε συσκέψεις με τον κ. Τατούλη και άλλους παράγοντες όχι για να διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματά μας, αλλά για να ρίξουν τις ευθύνες για το πρόβλημα και τη διαχείρισή του στους τσοπάνηδες. Μόνη εξαίρεση και τολμηρός ο γνωστός αγροτοπατέρας εκπρόσωπος των καπιταλιστών στην κτηνοτροφία κ. Πεβερέτος, που εν μέσω χαριεντισμών με τον κ. Τατούλη συμφώναγε με την εισήγηση της Περιφέρειας και συμπλήρωνε κατά πως είπε.

Μπροστά στην κατάσταση που διαμορφώνεται, ξεπεράστε τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες του κλάδου, αυτοί νοιάζονται μόνο για την πάρτη τους, οργανώστε σε κάθε χωριό, σε κάθε περιοχή επιτροπή αγώνα, ελάτε σε επαφή με την Παμπελοποννησιακή επιτροπή Αγώνα που συγκροτήσαμε για να ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ: 

· Να μπει σε εφαρμογή το σχέδιο αντιμετώπισης ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ για την καταπολέμηση του καταρροϊκού πυρετού

· Τώρα να πάνε οι κτηνίατροι στα κοπάδια, να δοθούν εντομοκτόνα και εντομοαπωθητικά στους κτηνοτρόφους για να ψεκάσουν, να δοθούν ζωοτροφές

· Να αποζημιωθούν οι πληγέντες κτηνοτρόφοι και για τα πρόβατα που ψοφούν σαν παραγωγικές μονάδες και για το χαμένο εισόδημα (από το γάλα, τα προβλήματα στην αναπαραγωγή κλπ)

Παίρνουμε την υπόθεση του αγώνα στα δικά μας χέρια. Ερχόμαστε τώρα σε επαφή με την Επιτροπή Αγώνα για την καταπολέμηση του καταρροϊκού πυρετού στη Πελοπόννησο και για μέτρα ανακούφισης των πληγέντων.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6946199546 – 6973737362 – 6940698253

ΨΗΦΙΣΜΑ

Εμείς οι κτηνοτρόφοι της Πελοποννήσου που συγκεντρωθήκαμε σήμερα 18 Ιουνίου 2014 στην Τρίπολη, μετά από πρόσκληση της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης της ΠΑΣΥ για το σοβαρό πρόβλημα του καταρροϊκού πυρετού, αφού ακούσαμε τους εισηγητές και μετά από διαλογική συζήτηση καταλήξαμε στα παρακάτω.

Είναι εγκληματικές οι ευθύνες της Περιφέρειας, και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης γιατί ενώ γνώριζαν για το σοβαρό πρόβλημα δεν έκαναν ότι έπρεπε για ν’ αντιμετωπιστεί. 

Ιδιαίτερα η Περιφέρεια ενώ από το Δεκέμβρη του 2013 με την με αριθμό πρωτοκόλλου 4803/153138/10-12-2013 απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι Περιφερειακές Ενότητες Λακωνίας και Μεσσηνίας είχαν μπει στο πρόγραμμα επιτήρησης καταρροϊκού πυρετού στα πρόβατα, δεν έγινε τίποτα από ότι προβλέπει το πρόγραμμα. Ακόμα εδώ και ένα μήνα που είχαμε τα πρώτα κρούσματα δεν πάρθηκαν ουσιαστικά μέτρα. 

Διαμορφώνεται πλέον μια οδυνηρή κατάσταση για την κτηνοτροφία και τους κτηνοτρόφους στη Πελοπόννησο με την ταχύτατη εξάπλωση του καταρροϊκού πυρετού, που μαζί με τα χρόνια προβλήματα των κτηνοτρόφων (μειωμένες τιμές σε κρέας και γάλα για τον παραγωγό, πανάκριβες ζωοτροφές και εφόδια για τον κτηνοτρόφο, παντελή έλλειψη φροντίδας και υποδομών για την ποιμενική κτηνοτροφία από το κράτος κλπ) κάνουν αβέβαιο το μέλλον του κλάδου.

Μπροστά στην κατάσταση που διαμορφώνεται, θεωρούμε ότι η περιοχή πρέπει να κηρυχτεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και να εφαρμοστούν όσα προβλέπει η με αριθμό πρωτοκόλλου 258944/7-8-2008 απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με το «Σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση του καταρροϊκού πυρετού».

Ιδιαίτερα άμεσα-τώρα-έπρεπε ήδη να είχε γίνει:

· Να ενταθεί το πρόγραμμα επιζωιτολογικής διερεύνησης για να προλάβουμε την επέκταση της ασθένειας και ταυτόχρονα να αποκτηθεί ακριβή εικόνα της έκτασης της ασθένειας. Αυτό σημαίνει άμεση κάλυψη του αναγκαίου αριθμού κτηνιάτρων και των δαπανών να επισκεφτούν όλα τα κοπάδια στη Πελοπόννησο ώστε: 

1. να κάνουν μακροσκοπική εξέταση του κάθε κοπαδιού και να πάρουν δείγματα για έλεγχο.

2. να εξετάσουν άμεσα και γρήγορα όλα τα δείγματα, που σημαίνει επάρκεια στα υλικά για να βγαίνουν γρήγορα τα αποτελέσματα.

· Να διατεθούν οι υποδομές των Δήμων και της Περιφέρειας, να προμηθευτούν τα περιφερειακά κτηνιατρεία και οι κτηνιατρικές υπηρεσίες όλα τα εγκεκριμένα εντομοκτόνα και εντομοαπωθητικά για να δοθούν δωρεάν και να γίνουν σε συνεργασία με τους κτηνοτρόφους οι αναγκαίοι ψεκασμοί.

· Να διατεθούν τώρα ζωοτροφές στα κοπάδια που είναι σε καραντίνα.

· Να αποζημιωθούν οι πληγέντες κτηνοτρόφοι για τα ζώα που ψοφούν σαν παραγωγικές μονάδες και να αποζημιωθούν ακόμα για το χαμένο εισόδημα τωρινό, (μειωμένο γάλα κλπ) αλλά και τυχόν μελλοντικό (πρόβλημα στην αναπαραγωγή κλπ).

· Να στελεχωθούν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες και τα περιφερειακά κτηνιατρεία με το αναγκαίο προσωπικό.

· Να γίνει πλατιά ενημέρωση χωριό το χωριό για το πρόβλημα και τα αναγκαία μέτρα αντιμετώπισής του.

Για την κλιμάκωση του αγώνα συγκροτούμε επιτροπή αγώνα κτηνοτρόφων Πελοποννήσου για την καταπολέμηση του καταρροϊκού πυρετού και για μέτρα ανακούφισης των πληγέντων. 

Καλούμε τους αρμόδιους να αναλάβουν τις ευθύνες τους."

 

Ετικέτες

καταρροϊκός πυρετός Αγροτικά

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.