Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
Καμπόσος: Όλοι ξέρουμε πού πουλάνε ναρκωτικά

Σοκ από την έκθεση για τη χρήση ναρκωτικών σε νέους

Ένας στους τέσσερις θανάτους ηλικίας 15-19 ετών οφείλεται σε ναρκωτικά
Profile picture for user admin
από anagnostis team
ΔημοσιεύτηκεΣάβ. 29 Φεβ. 2020
κανέναΣΧΟΛΙΟ

Η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών προκαλεί σοκ για τα στοιχεία χρήσης ναρκωτικών και θανάτων προκαλούμενων από αυτή σε νέους ανθρώπους. 

Συγκεκριμένα χθες ο πρόεδρος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ Χρήστος Λιάπης και ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Βασίλης Γκιτάκος, παρουσίασαν την έκθεση και αναφέρθηκαν στην ανησυχητική, αυξανόμενη χρήση ναρκωτικών ουσιών από τους νέους.

Από τα στοιχεία προκύπτει πώς ένας στους τέσσερις (23,1%) θανάτους από ναρκωτικά αφορά τις ηλικίες 15-19 ετών. Τα στοιχεία αφορούν το 2015, αλλά σύμφωνα με τις ενδείξεις το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί μεταξύ των νέων.

Όπως σημείωσε ο κ. Λιάπης, οι έρευνες δείχνουν ότι όσο νωρίτερα αρχίζει η χρήση, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες χρήσης ουσιών στην ενήλικη ζωή.
Επίσης, από τις έρευνες έχει διαπιστωθεί ότι της χρήσης ψυχοδραστικών ουσιών προηγείται χρήση αλκοόλ και καπνού από παιδιά και εφήβους.

Κατά συνέπεια, το κάπνισμα και η χρήση αλκοόλ σε μικρή ηλικία «ανοίγει το δρόμο» για ενδεχόμενη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών μελλοντικά.

Ο κ. Λιάπης ενέμεινε, επίσης, στο ζήτημα των κοινωνικών αντιλήψεων, σημειώνοντας ότι η κοινωνική ανοχή κατανάλωσης αλκοόλ, καπνού και κάνναβης από την προεφηβική ηλικία δημιουργεί στα παιδιά και τους εφήβους την πεποίθηση «θετικής εικόνας για τις ουσίες και τη χρήση τους», αν και είναι ευρέως γνωστοί οι κίνδυνοι.

 

Εικόνα
Be a blogger

 

Εικόνα
Μικρές Αγγελίες

Εικόνα

 

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.