Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Παρουσίαση ανασκαφής στο Ασκληπιείο της Επιδαύρου

Σκοτεινά μυστικά του Ασκληπιείου Επιδαύρου έρχονται στο φως

Άγνωστες πτυχές της χθόνιας λατρείας του Ασκληπιού αποκαλύπτει η αρχαιολογική σκαπάνη. Το άγνωστο κτήριο πριν τον θόλο και η παρουσίασή του από τους αρχαιολόγους.

Την Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου στο αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης» στο κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιήθηκε από τους Β. Λαμπρινουδάκη, Α. Σφυρόερα και Β. Καζολιά ομιλία σχετικά με ανασκαφή στο Ασκληπιείο της Επιδαύρου που αφορά την αποκάλυψη κτηρίου προδρομικού της Θόλου.

Οι ανασκαφές του Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών στο ιερό του Ασκληπιού της Επιδαύρου από το 2016 έως σήμερα, έφεραν στο φως ένα άγνωστο ως τώρα, ιδιαίτερα σημαντικό για την ιστορία του ιερού και τη λατρεία του Ασκληπιού οικοδόμημα. 

Παρουσίαση ανασκαφής στο Ασκληπιείο της Επιδαύρου

Πρόκειται για κτήριο της αρχαϊκής εποχής, που είχε οικοδομηθεί στη θέση, όπου αργότερα, στον 4ο π.Χ. αιώνα, ανεγέρθηκε η Θόλος, το εμβληματικότερο κτήριο του Ασκληπιείου.

Το αρχαϊκό κτήριο, ορθογώνιας κάτοψης, διέθετε υπόγειο χώρο αντίστοιχο του ισογείου με ψηφιδωτό δάπεδο, και στο ισόγειο περιστύλιο. Μολονότι τμήμα του μόνο ακόμη έχει ανασκαφεί, διαφαίνεται ήδη ότι σχετίζεται με την πρώιμη, χθόνια, λατρεία του Ασκληπιού, αποτελώντας το ιερό κτήριο – πρόδρομο της Θόλου, τόπου της χθόνιας λατρείας του Ασκληπιού. Κατεδαφίστηκε λίγο πριν την έναρξη οικοδόμησης της Θόλου. 

Παρουσίαση ανασκαφής στο Ασκληπιείο της Επιδαύρου

Ο υπόγειος χώρος του χρησιμοποιήθηκε ως αποθέτης για την ευλαβική κατάχωση του οικοδομικού υλικού αυτού του κτηρίου και άλλων του ιερού. Χάρη στα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά και λατρευτικά χαρακτηριστικά του η ανασκαφή του νέου αυτού κτηρίου, θα συμβάλει στη διεύρυνση των γνώσεών μας στην ιστορία και εξέλιξη της αρχιτεκτονικής της εποχής αυτής και κυρίως στην κατανόηση των απαρχών της λατρείας του Ασκληπιού στη συγκεκριμένη θέση, μίας άγνωστης δηλαδή έως τώρα πτυχής της ιστορίας του ιερού.

Η ανασκαφή χρηματοδοτήθηκε κατά τα έτη 2016-2017 από την εταιρεία «Ασκληπιάδης» και από το 2018 και εξης διεξάγεται με δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Παρουσίαση ανασκαφής στο Ασκληπιείο της Επιδαύρου

Σύντομη εισαγωγή έγινε από την Προισταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας δρα Άλκηστη Παπαδημητρίου. Η ανασκαφή έχει ξεκινήσει από το έτος 2015 και θα συνεχισθεί πλέον υπό την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας.

Παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Επιδαύρου Τάσος Χρόνης και οι βουλευτές Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας και Γιάννης Ανδριανός. 

Παρουσίαση ανασκαφής στο Ασκληπιείο της Επιδαύρου

Home design

Riviera Banner

 

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.